Χορτοφαγικός μουσακάς χωρίς γλουτένη με σάλτσα κόκκινης πιπεριάς

0
2522
Χορτοφαγικός-μουσακάς-χωρίς-γλουτένη-με-σάλτσα-κόκκινης-πιπεριάς-22 mamameli

Χορτοφαγικός μουσακάς χωρίς γλουτένη με σάλτσα κόκκινης πιπεριάς

Υλικά

  • 500 γρ. πατάτες
  • 500 γρ. μελιτζάνες
  • 300 γρ. τυρί μανούρι
  • λάδι για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα πιπεριάς

  • 60 γρ. κρεμμύδι ξερό
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 200 γρ. κόκκινη πιπεριά
  • 60 γρ. καρότο
  • 10 γρ. πελτέ ντομάτας

Για την κινόα

  • 60 γρ. ξερό κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 150 γρ. κινόα
  • 200 γρ. σάλτσα ντομάτας
  • 20 γρ. πελτέ ντομάτας

Για τη μους αβοκάντο

  • Ένα μέτριο αβοκάντο
  • χυμός ενός λεμονιού
  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • αλάτι & πιπέρι

Επιπλέον: για το στήσιμο θα χρειαστείτε μεταλικά τσέρκια

Χορτοφαγικός μουσακάς χωρίς γλουτένη με σάλτσα κόκκινης πιπεριάς, mousse αβοκάντο, κόκκινη κινόα και ψητό μανούρι!!

Η συνταγή που λάτρεψα φέτος και που βραβεύτηκε στον 10ο Διεθνή Διαγωνισμό Ν. Ευρώπης της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος. Πήρε το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία VEGETARIAN DISH.

Δείτε την σχετική ανάρτησή μου: Μαγειρική τέχνη χωρίς γλουτένη!

Μια χρονιά κλείνει σήμερα στην προσπάθειά μου αυτή με τη δημιουργία αυτής της ιστοσελίδας/blog που όλοι σας αγκαλιάσατε με τόση πολλή αγάπη!! Έχουμε δηλαδή γενέθλια!!

Σας ευχαριστώ όλους και όλες μέσα από την καρδιά μου.

Η ανταπόκρισή σας με δεσμεύει ακόμη περισσότερο στην προσπάθεια αυτή.

Η συνταγή που σας δίνω είναι για περίπου 4 άτομα. Μπορεί σε μερικούς να φαίνεται μικρή η μερίδα που σας προτείνω τελικά αλλά μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για gourmet συνταγή και σίγουρα η τελική δοκιμή/γεύση θα σας αποζημιώσει.

Μια συνταγή γιορτής για μένα και για το μπλογκ, που σας την προσφέρω με πολλή πολλή αγάπη και είμαι σίγουρη ότι και εσείς θα την δημιουργήσετε με εξίσου πολλή αγάπη, για τους δικούς σας αγαπημένους.

Ίσως σας φανεί περίπλοκη αλλά αυτό μην σας πτοεί. Είναι πιο απλή από ότι φαίνεται.

Θα σας λύσω και την απορία σχετικά με τις παρατηρήσεις που έγιναν και δεν πήρε τελικά το χρυσό μετάλλιο αυτή η συνταγή. Ο διαγωνισμός ήταν με την συγκέντρωση πόντων. Οι κριτές θεώρησαν ότι έπρεπε οι μελιτζάνες να έχουν καθαριστεί γύρω γύρω από τη μαύρη φλούδα τους (χάθηκαν αρκετοί πόντοι εκεί). Δεν το θεώρησαν πρέπον για το διαγωνισμό. Εγώ προσωπικά διαφωνώ και μου αρέσει πολύ η μαύρη γραμμή της φλούδας της μελιτζάνας στη συγκεκριμένη συνταγή. Αλλά δεν ήμουν εγώ κριτής!

Αλλά οι περισσότεροι πόντοι χάθηκαν γιατί δεν προλάβαινα να καθαρίσω τους πάγκους εργασίας, καθώς στο διαγωνισμό υπήρχαν ακόμη δύο παρασκευές που συνόδευαν τη συνταγή. Γινόταν χαμός από κατσαρόλες και λερωμένα σκεύη. Εκεί έχασα πολλούς πόντους.

Μαθαίνουμε για τη συνέχεια και σίγουρα την επόμενη φορά θα έχω κάποιον επιπλέον για τη λάτζα!

Επίσης, να σας ενημερώσω ότι η αρχική συνταγή περιείχε γλυκοπατάτα. Καθώς όμως δεν είναι η εποχή της τώρα, σας την προτείνω με την κοινή και ταπεινή πατατούλα!

Οδηγίες

Για την κινόα:
Ξεπλένουμε την κινόα και τη στραγγίζουμε.
Σωτάρουμε σε ελάχιστο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο και προσθέτουμε την κινόα, νερό, σάλτσα ντομάτας και τον πελτέ. Προσθέτουμε λίγο νερό.
Αφήνουμε να πάρει βράση για περίπου 12 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία (ή ώσπου να δούμε οτι οι σπόροι αρχίζουν να “σπάνε”). Προσέχουμε ανά διαστήματα μήπως χρειαστεί επιπλέον νερό.

Για τη σάλτσα κόκκινης πιπεριάς:

Σωτάρουμε σε μια κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Κατόπιν προσθέτουμε χοντροκομμένα όλα τα υπόλοιπα λαχανικά και τον πελτέ ντομάτας.

Αλατοπιπερώνουμε.Προσθέτουμε λίγο νερό και αφήνουμε να βράσουν ώσπου να μαλακώσουν.

Αφού ολοκληρωθεί ο βρασμός τότε όλα τα υλικά τα λιώνουμε σε ένα μπλέντερ ή με ένα μπλέντερ χειρός.
Θα πρέπει το μίγμα μας να είναι σχετικά παχύρευστο.
Στη συνέχεια θα πρέπει η σάλτσα να περάσει από ένα σουρωτήρι/σινουά.

Πατάτα και μελιτζάνα
Κόβουμε σε ροδέλες και τηγανίζουμε πρώτα τις πατάτες και κατόπιν τις μελιτζάνες (σε ελαιόλαδο), ώσπου να ροδίσουν.
Τοποθετούμε σε χαρτί (για να τραβήξει το λάδι) και αφήνουμε να κρυώσουν.

Για το μους αβοκάντο:
Κόβουμε σε κομματάκια το αβοκάντο και το τοποθετούμε στο μούλτι.

Προσθέτουμε ελαιόλαδο, λεμόνι και αλατοπιπερώνουμε. Χτυπάμε τα υλικά με το μούλτι ή ραβδομπλέντερ.

Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση.

Για το μανούρι:
Κόβουμε σε ροδέλες και τις αλοίφουμε με ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε ένα αντικολλητικό (κατά προτίμηση) τηγάνι, ώσπου να πάρουν χρώμα.

Σε κάθε τσέρκι τοποθετούμε:
50 γρ. πατάτα
50 γρ. μελιτζάνα
50 γρ. κινόα
35 γρ. τυρί
40 γρ. σως αβοκάντο

Σερβίρουμε κάθε τσέρκι ξεχωριστά με τη συνοδεία της σάλτσας πιπεριάς.

Σημείωση: Σας έχω μεγαλύτερες ποσότητες σε υλικά που ενδεχομένως να περισσέψουν. Είμαι σίγουρη ότι δεν θα τα αφήσετε να πάνε χαμένα!

Διατροφικές πληροφορίες – σύνθεση ανά 100 γρ.
Ενέργεια/θερμίδες: 48,90 kcal
Πρωτεΐνες: 1,94 γρ.
Υδατάνθρακες: 9,62 γρ.
Λίπη: 0,59 γρ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here