Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Η ομάδα μας

Η ζωή χρειάζεται τρέλα και αληθινούς ανθρώπους .. Αυτοί είμαστε εμείς !

Τσιακάλου-Σοφία,-mamameli.gr

Τσιακάλου Σοφία

Μαμά, Εργαζόμενη, Blogger

Η ψυχή του Mamameli.gr, γεμάτη ενέργεια και περιέργεια. Στόχος ζωής.. η ευτυχία !

σπύρος-ανδριώτης-mamameli

Ανδριώτης Σπύρος

CEO / DPO Onesmart Promotion

Ο υπεύθυνος για το αποτέλεσμα που βλέπεις.. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Onesmart Promotion.

βασσω-χειράκη-mamameli

Χειράκη Βάσω

Blogger, Social Manager

Το Α και το Ω των κοινωνικών μας δικτύων. Η επικοινωνία είναι μέρος της ζωής της. Μέλος και υπεύθυνη digital marketing στην Onesmart Promotion.

τίνα-βλάχου-mamameli

Τίνα Βλάχου

Διαιτολόγος, διατροφολόγος

Η χαρά της δημιουργίας και η ενέργεια είναι το συστατικό της επιτυχίας. Η διαιτολόγος, διατροφολόγος του mamameli μας.

κίτσος-βαγγελης-mamameli

Κίτσος Βαγγέλης

Διαιτολόγος, διατροφολόγος

Η εμπειρία της διατροφής βρίσκετε στην θέληση και τον στόχο. Ο διαιτολόγος, διατροφολόγος του mamameli μας.

Λίγα λόγια

Τσιακάλου Σοφία

Να σας συστηθώ… Είμαι η Σοφία. Είμαι μια πολύτεκνη μαμά, εργαζόμενη, σύζυγος, κόρη και αδερφή. Μαγειρεύω από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου. Κάθε μέρα είναι ανεπανάληπτη και διαφορετική, γι΄αυτό και εγώ θέλω κάθε μέρα και μια καινούρια συνταγή.

Το 2013 η μικρή μου κόρη διαγνώστηκε με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1. Το 2014 τα δίδυμα αγόρια μου (ομοζυγωτικά) διαγνώστηκαν με κοιλιοκάκη. Το 2018 διαγνώσθηκε ακόμη ένα από τα παιδιά μου (ο ένας από τα δίδυμα αγόρια) επίσης με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1.

Οι ανατροπές στην οικογενειακή μου ζωή τα τελευταία χρόνια ήταν απρόβλεπτες, συγκλονιστικά δύσκολες, αλλά ταυτόχρονα απίστευτα διδακτικές, ελπιδοφόρες ίσως και καινοτόμες. Οδηγηθήκαμε, ως οικογένεια, σε καινούργιους δρόμους, πρακτικές και μεθόδους σε όλα τα στάδια της καθημερινότητάς μας.

Έμαθα και διδάχτηκα πολλά ως άνθρωπος και ως μητέρα. Η καθημερινότητά μου δεν είναι πια ποτέ ίδια. Και αυτή την καινούρια καθημερινότητα θέλω να μοιραστώ μαζί σας. Μαγειρεύω αποκλειστικά χωρίς γλουτένη, προσπαθώντας να τηρώ τις ισορροπίες στους υδατάνθρακες και στα θρεπτικά συστατικά, που είναι, για όλους μας, τόσο απαραίτητα.

Προσπαθώ να πραγματοποιώ, όσα επιθυμώ εγώ και τα παιδιά μου, αλλά και όσα μας υποβάλλει η φαντασία μας. Όσο συγκλονιστική ή και δύσκολη και αν φαντάζει η διαδικασία αυτή, σας πληροφορώ ότι είναι απολύτως πραγματοποιήσιμη.

Μπορούμε όλοι να πραγματοποιήσουμε τα πάντα. Μπορούμε να μαγειρέψουμε τα πάντα. Μπορούμε να απολαύσουμε τα πάντα. Καλωσήρθατε, λοιπόν, και καλή μας πορεία σε ένα νέο μαγειρικό -και όχι μόνο- ταξίδι.

Λίγα λόγια

Τίνα Βλάχου

Είμαι η Τίνα Βλάχου,  γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κέρκυρα όπου και επέστρεψα μόνιμα μετά το πέρας των σπουδών μου.

Είμαι διαιτολόγος – διατροφολόγος, σύζυγος και μητέρα ενός αγοριού.

Ήδη από το λύκειο με είχε προβληματίσει η αγωνία πολλών ανθρώπων, κυρίως γυναικών, να αποκτήσουν το «ιδανικό σώμα» και η πρόθεση τους να δοκιμάσουν τα πάντα για να το πετύχουν.

Συνομιλούσα με γυναίκες που ζούσαν μόνιμα σ’ ένα φαύλο κύκλο στέρησης και υπερφαγίας αλλά και συμμαθήτριες μου ακροβατούσαν στα όρια των διατροφικών διαταραχών.

Έτσι λοιπόν το 2003 ξεκίνησε για μένα η φοίτηση στο τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, το οποίο είχα δηλώσει ως πρώτη επιλογή στο μηχανογραφικό μου δελτίο.

Εκεί ανακάλυψα ότι «δίαιτα» σημαίνει πολλά περισσότερα από «αδυνάτισμα» και βρέθηκα μπροστά σε μια συνεχή αλληλεπίδραση τροφής, υγείας, συναισθημάτων, περιβάλλοντος, γονιδίων και πολλών άλλων εννοιών που καθορίζουν τη διατροφική μας συμπεριφορά.

Όταν πια στην πρακτική μου άσκηση επισκέφτηκα ασθενείς στα νοσοκομεία Ερυθρός Σταυρός, Σισμανόγλειο και ΓΝΑ Γεννηματάς κατάλαβα πλέον εμπράκτως ότι η διατροφή κρύβεται πίσω από κάθε ασθένεια και μπορεί να συμβάλει τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία τους.

Μετά την αποφοίτηση μου από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο το 2007, η ανάγκη μου για περαιτέρω μελέτη της συσχέτισης των διατροφικών επιλογών με την ψυχολογία του ανθρώπου με οδήγησαν στο πανεπιστήμιο Northumbria University της Μεγάλης Βρετανίας, απ’ όπου κατέκτησα το 2008 μεταπτυχιακό δίπλωμα σπουδών με τίτλο «Master of Science in Nutrition & Psychological Sciences» και βραβεύτηκα για την καλύτερη μεταπτυχιακή διατριβή του τμήματος ψυχολογίας για εκείνο το έτος με ερευνητικό αντικείμενο τη διατροφική συμπεριφορά υπό συνθήκες στρες.

Από το 2008 διατηρώ διαιτολογικό γραφείο στο κέντρο της Κέρκυρας και ασχολούμαι με τη δημιουργία εξατομικευμένων διαιτολογίων τόσο για υγιείς όσο και ασθενείς με στόχο την προώθηση της υιοθέτησης υγιεινών διατροφικών συμπεριφορών εφ όρου ζωής.

Παράλληλα παρακολουθώ τις εξελίξεις στην επιστήμη της Διατροφής παρακολουθώντας σχετικά συνέδρια.

Επιμελούμαι και παρουσιάζω την εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή ‘Διατροφική Παρέμβαση’ στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ο Άγιος Σπυρίδων και συμμετέχω συχνά σε εκπομπές της τοπικής μας τηλεόρασης.

Όταν το 2013 έγινα μητέρα, ήρθα αντιμέτωπη πλέον στην πράξη με το κομμάτι της «παιδικής διατροφής» και ό,τι αυτό εμπεριέχει.

Από την πρώτη κιόλας μέρα της γέννησης του γιού μου ήρθα αντιμέτωπη με μια σειρά από λάθος συμβουλές που «χάριζε απλόχερα» ο καθένας – ειδικός ή μη – στη θηλάζουσα για τη διατροφή της, συμβουλές αποκλεισμού τροφών με μόνο αποτέλεσμα την εξουθένωση της νέας μητέρας σε μια ιδιαίτερα απαιτητική περίοδο της ζωής της και εν τέλει τη διακοπή του θηλασμού.

Από τότε, λοιπόν, συμμετέχω με ομιλίες στο Κέντρο Στήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας που οργανώνεται στο Ιατρείο Κέρκυρας και προσπαθώ από τον τομέα μου να διευκολύνω τις νέες μητέρες που θέλουν να θηλάσουν.

Και μετά το θηλασμό, έρχεται η γνωριμία του παιδιού με τη βιομηχανία τροφίμων!

Δυστυχώς, οι μελέτες δείχνουν ότι στην Ελλάδα κάτι δεν κάνουμε καλά μιας και βρισκόμαστε πρώτοι στις λίστες της παιδικής παχυσαρκίας.

Δυστυχώς όμως ένα απλό διαιτολόγιο στο παχύσαρκο παιδί δεν μπορεί να αποτελέσει λύση μιας και το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό.

Με στόχο την ενημέρωση των γονέων, συμμετέχω κάθε χρόνο με ομιλίες στη σχολή γονέων της Ιεράς Μητρόπολης Κέρκυρας, ενώ πραγματοποιώ ενημερωτικές επισκέψεις σε σχολεία της Κέρκυρας.

Σε συνεργασία με εκπαιδευτικό οργανώσαμε στο Ιατρείο Κέρκυρας, τα έτη 2015 και 2016, εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Διατροφικό Εργαστήρι» για παιδιά δημοτικού όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία μέσα από δραστηριότητες και παιχνίδια να γνωρίσουν τις βάσεις της υγιεινής διατροφής.

Ο τομέας της Διαιτολογίας είναι ανεξάντλητος μιας και το φαγητό βρίσκεται στην καθημερινότητα μας όχι μόνο ως βιολογική ανάγκη αλλά ως στοιχείο προσωπικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ταυτότητας.

Κάθε καινούριο διαιτολόγιο, κάθε καινούριο «περιστατικό» δίνει στο διαιτολόγο την ευκαιρία να έρθει πιο κοντά στην επιστήμη του και να ανοίξει νέους δρόμους έρευνας.

Ένας καινούριος άνοιξε για εμένα όταν γνώρισα τη Σοφία και δέχτηκα να βάλω ένα μικρό λιθαράκι στον αξιέπαινο αγώνα της απέναντι στην κοιλιοκάκη και τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.

Καλό μας ταξίδι λοιπόν!

Λίγα λόγια

Κίτσος Βαγγέλης

Ο Ευάγγελος Κίτσος σπούδασε στο τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του ανθρώπου, της σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης, από όπου και αποφοίτησε το 2006 με βαθμό Λίαν Καλώς (8,40 εκατοστά).

Τη χρονική περίοδο 2005-2006 πραγματοποίησε την πρακτική του άσκηση στο Διαιτολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας. Από το 2008 έως και σήμερα εξασκεί το επάγγελμα του Διατροφολόγου-Διαιτολόγου, διατηρώντας το δικό του Διαιτολογικό γραφείο στην πόλη της Πρέβεζας.

Έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και ημερίδες μεταξύ των οποίων το 16ο Παγκρήτιο Παιδιατρικό Συνέδριο, όλα τα Πανελλήνια Συνέδρια Διατροφής & Διαιτολογίας από το 2003 έως και σήμερα , καθώς και τα περισσότερα συνέδρια της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας.

Είναι επιστημονικός συνεργάτης σε θέματα διατροφής στην τοπική εφημερίδα «το Βήμα της Πρέβεζας» , όπου αρθρογραφεί. Επίσης αρθρογραφεί στο μηνιαίο έντυπο δημιουργικής έκφρασης ¨ο κήπος της Πρέβεζας¨, το οποίο διανέμεται δωρεάν. Είναι επίσης επιστημονικός συνεργάτης σε θέματα διατροφής στους ραδιοφωνικούς σταθμούς prisma 91,6 όπου παρουσιάζει την εκπομπή για θέματα διατροφής «Διατροφή με..νου» και radio deejay 93,4 βορειοδυτικής Ελλάδας. Αρθρογραφεί στο blog prevezabest. Έχει υπάρξει επίσης επιστημονικός συνεργάτης σε θέματα διατροφής στις ιστοσελίδες pamepreveza.gr και clicknews.gr.

Έχει κάνει ομιλίες σε σχολικές μονάδες της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας (4ο δημοτικό σχολείο Πρέβεζας, δημοτικό σχολείο Μύτικα, ΕΠΑΛ Καναλλακίου, 1ο δημοτικό σχολείο Καναλλακίου) και της Περιφερειακής Ενότητας Αιτολοακαρνανίας (δημοτικό σχολείο Παλαίρου), με στόχο την προώθηση της υιοθέτησης από τους γονείς και τα παιδιά ενός υγιεινού τρόπου διατροφής, βασισμένο στο μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής. Υπήρξε κύριος ομιλητής στην εκδήλωση των ακαδημιών ποδοσφαίρου του ΠΑΣ Πρέβεζα την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού στις 11/12/2010, με θέμα Παιδική Διατροφή και Αθλητισμός. Υπήρξε ομιλητής στην ημερίδα που διοργάνωσε το παράρτημα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας Πρέβεζας στις 03/03/12, με θέμα «κακοήθειες του γαστρεντερικού» για τη σχέση της διατροφής με την εμφάνιση αυτών. Υπήρξε επίσης ομιλητής στην εκδήλωση του δήμου Πρέβεζας το καλοκαίρι του 2013, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σ. Νιάρχος «σχολείο ήθους Μίμης Παπαϊωάννου» σε παιδιά ακαδημιών ποδοσφαίρου σχετικά με τη διατροφή των μικρών αθλητών.

Από το 2003 αποτελεί πάρεδρο μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας, από το 2006 τακτικό μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Τεχνολόγων Διατροφής και από το 2009 τακτικό μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος.