Αρωματικό πιλάφι κολοκύθας

0
2849
αρωματικό-πιλάφι-κολοκύθας 11 mamameli

Αρωματικό πιλάφι κολοκύθας

Υλικά

  • 800 γρ. λευκή/κίτρινη κολοκύθα καθαρισμένη
  • 130 γρ. κρεμμύδια
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 70 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών (ή και λίγο περισσότερο)
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί (περίπου 250 γρ.)
  • 300 γρ. ρύζι για πιλάφι
  • 100 γρ. γραβιέρα
  • αλάτι & πιπέρι
  • δενδρολίβανο ή/και θυμάρι (για το ζωμό λαχανικών)

Συνήθως συναντούμε σε σούπες την κολοκύθα αλλά σε πιλάφι; Μπορούμε σίγουρα να την απολαύσουμε σε ένα σπυρωτό πιλάφι!

Εδώ σας παρουσιάζω ένα ιδιαίτερα αρωματικό πιλάφι που αναδεικνύει τη γεύση του ζωμού λαχανικών που θα προσθέσετε. Αν έχετε λίγο χρόνο παραπάνω (και τη διάθεση φυσικά) μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας ζωμό λαχανικών. Θα δείτε ότι η διαφορά στη γεύση είναι ασύγκριτη.

Φροντίστε να αρωματίσετε το ζωμό σας με δενδρολίβανο και θυμάρι για να έχετε όλα τα αρώματα του φθινοπώρου στο πιάτο σας. Ο συνδυασμός των δύο αυτών αρωμάτων είναι που θα κάνει το πιλάφι σας ιδιαίτερο και γευστικό.

Γευστική και θρεπτική η κολοκύθα ιδιαίτερα για τα παιδιά.

Οδηγίες

Κόβω την κολοκύθα και καθαρίζω το εσωτερικό της βγάζοντας τα σποράκια της. Με ένα μαχαίρι καθαρίζω το εξωτερικό μέρος της κολοκύθας και έχω έτσι καθαρή την κιτρινόλευκη σάρκα της.

Χωρίζω σε τρία περίπου μέρη την κολοκύθα. Το πρώτο μέρος το ψιλοκόβω σε μικρά ομοιόμορφα κυβάκια και το αφήνω στην άκρη.

Τα υπόλοιπα δύο μέρη της τα κόβω σε μεγάλα ακαθόριστα κομμάτια. Δεν με νοιάζει να είναι ομοιόμορφα καθώς θα πολτοποιηθούν τελικά.

Καθαρίζω και ψιλοκόβω τα κρεμμύδια. Καθαρίζω το σκόρδο.

Σε μια ρηχή κατσαρόλα λιώνω περίπου το μισό βούτυρο και περίπου 50 γραμμάρια από τα κρεμμύδια μου. Σοτάρω τα κρεμμύδια για λίγο και προσθέτω τα μεγάλα κομμάτια της κολοκύθας. Τα σοτάρω επίσης για λίγα λεπτά και στη συνέχεια προσθέτω περίπου μισό λίτρο ζωμό λαχανικών.

Σκεπάζω την κατσαρόλα μου και αφήνω να βράσει για περίπου 15 λεπτά.

Το μίγμα αυτό το περνάω σε μπλέντερ ή με ένα μπλέντερ χειρός το πολτοποιώ μέσα στην κατσαρόλα μου. Αν θέλω να φτιάξω ένα έξτρα βελούδινο πιλάφι περνάω το πολτοποιημένο μίγμα μου μέσα από ένα ψιλό σουρωτήρι/σήτα. Εδώ εγώ δεν το έκανα και χρησιμοποίησα το πολτοποιημένο μίγμα ως είχε.

Το υπόλοιπο βούτυρο το λιώνω σε μια κατσαρόλα και σοτάρω ώσπου να γίνει διαφανές το υπόλοιπο κρεμμύδι. Προσθέτω το σκόρδο πολτοποιημένο και αμέσως μετά το ρύζι και ανακατεύω. Σβήνω με το κρασί και προσθέτω ένα ποτήρι του κρασιού περίπου επιπλέον ζωμό λαχανικών.

Χαμηλώνω αρκετά τη θερμοκρασία και ρίχνω στο ρύζι το πολτοποιημένο πουρέ της κολοκύθας.

Ανακατεύω και αφήνω να βράσει ώσπου να μαλακώσει το ρύζι μου, για περίπου 20 λεπτά. Ανά διαστήματα ελέγχω μήπως χρειαστεί και επιπλέον ζωμός λαχανικών. Αν σας έχει τελειώσει μπορείτε να προσθέσετε ζεστό νερό.

Προσθέτω στο φαγητό το κολοκύθι που είχα κόψει σε μικρά κυβάκια και ανακατεύω.

Αφήνω να μαλακώσει και να ομογενοποιηθεί για περίπου 10 λεπτά επιπλέον.

Προσθέτω την τριμμένη γραβιέρα,ι αλατοπιπερώνω και ανακατεύω για τελευταία φορά.

Απολαύστε τις θρεπτικές ιδιότητες και ουσίες της κολοκύθας και των λαχανικών σε ένα ιδιαίτερο πιλάφι!

Διατροφικές πληροφορίες – σύνθεση ανά 100 γρ.
Ενέργεια/θερμίδες: 73,97 kcal
Πρωτεΐνες: 1,56 γρ.
Υδατάνθρακες: 9,26 γρ.
Λίπη: 2,7 γρ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here