Παγκόσμια ημέρα διατροφής 2018
Η παγκόσμια ημέρα διατροφής γιορτάζεται κάθε χρόνο παγκοσμίως στις 16 Οκτωβρίου προς τιμή της ημέρας ίδρυσης του Οργανισμού Διατροφής και Γεωργίας (Food and Agriculture Organization) των Ηνωμένων Εθνών (United Nations) το 1945.
Ως ενήλικας πάντα πρόσεχα ή τουλάχιστον, θεωρούσα ότι έκανα τις σωστές διατροφικές επιλογές. Κρίσιμο σημείο στην πορεία μου, όταν αποφάσισα να γίνω μητέρα.
Το θέμα της διατροφής κάθε παιδιού απασχολεί σίγουρα τους γονείς και ιδιαίτερα τις μητέρες.
Ιδιαίτερα της ελληνικής. Κακά τα ψέματα. Ιδιαίτερα στην ελληνική οικογένεια θεωρούμε ότι έχουμε επιτύχει τα μέγιστα για τα παιδιά μας, όσο περισσότερο τα ταίζουμε.
Μεγάλο θέμα με πολλές δυσάρεστες συνέπειες.
1,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι σήμερα είναι υπέρβαροι στον πλανήτη, (με βάση τα Ηνωμένα Έθνη).
Αν υποθέσουμε όμως ότι όλα τα κάνουμε σωστά ,σίγουρα πάλι έχουμε την οποιαδήποτε εγγύηση ότι έχουμε κατακτήσει το θέμα της διατροφής;;;
Και εδώ έρχεται το παράδειγμα της δικής μου οικογένειας, όπου όλα ανατρέπονται και όλα πρέπει να συσταθούν από την αρχή.
Διαβήτης στην αρχή (πριν 6 περίπου χρόνια), κοιλιοκάκη στη συνέχεια (πριν 4 χρόνια) και ξανά διαβήτης φέτος.
Πώς να μην αναθεωρήσει κανείς πρακτικές και δεδομένα?
Όσα σε μια συνηθισμένη οικογένεια φαίνονται και είναι αυτονόητα, σε μια στιγμή, παύουν να ισχύουν.
Και καλά με την κοιλιοκάκη, άντε πες θα μάθεις να ζεις χωρίς γλουτένη. Θα παιδευτείς αλλά θα τα καταφέρεις. Θα ξεχάσεις δια παντώς βέβαια κάποιες γεύσεις αλλά, τουλάχιστον, θα προσπαθήσεις να βρείς ή να δημιουργήσεις εναλλακτικές.
Με τον διαβήτη;;
Η γλυκόζη είναι το καύσιμο του εγκεφάλου μας. Και ο εγκεφαλός μας δεν είναι χαζός. Του αρέσουν οι τροφές που του δίνουν εύκολα και γρήγορα ενέργεια (πλούσιες σε σάκχαρα) αλλά και εκείνες που του φέρνουν ευχαρίστηση με την παραγωγή διαφόρων ορμονών (όπως π.χ. σεροτονίνη).
Όσο περισσότερο καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε λιπαρά και σάκχαρα, τόσο ο εγκέφαλός μας τις συνηθίζει και τις θέλει κατά προτεραιτότητα.
Αυτό δεν είναι οπωσδήποτε μόνο κακό. Σκεφτείτε ότι υπάρχει ολόκληρη θεωρία, πως η ίδια η εξέλιξη του ανθρώπου στηρίχθηκε στην ικανότητά του να δημιουργεί τροφές/γεύματα συνεχώς με περισσότερες θερμίδες και συνδυασμούς θρεπτικών συστατικών, που είχαν ως συνέπεια την αύξηση των εγκεφαλικών ικανοτήτων.
Και έτσι καθώς σήμερα ζούμε στην εποχή της απόλαυσης, της εύκολης και γρήγορης κατανάλωσης τροφής ….. εκεί κάπου περιπλέκεται το θέμα με το διαβήτη.
Ναι έτσι αντιμετωπίζεται. Και αυτό το παιδί πρέπει να εκπαιδευτεί. Να συνεχίσει μόνο του μια ζωή να πεινάει όταν έχει υψηλό. Να μη διαμαρτύρεται. Να περιμένει να πέσει το επίπεδο σακχάρου του.
Και αυτό το παιδί δεν ζει σε μια χώρα όπου οι συμμαθητές του πεινούν. Ζει σε μια χώρα όπου -δυστυχώς- οι περισσότεροι συμμαθητές του τρώνε τις έτοιμες τυρόπιτες του κυλικείου, τα γεμάτα λιπαρά -και ποιος ξέρει τι άλλο- συσκευασμένα κρουασάν, θα πάρει για επιβράβευση μια καραμέλα ή ένα έτοιμο χυμό…. και ξέρει πως όλα αυτά είναι πολύ νόστιμα. Αλλά ως συνήθως, το κυλικείο δεν έχει τίποτε άλλο. Και όταν ανοίγει την τσάντα του και βγάζει το γιαουρτάκι ή τα λαχανικά του, οι συμμαθητές το κοιτάζουν σαν εξωγήινο. Σαν ένα ρομποτάκι που μετρά συνεχώς το σάκχαρο στο αίμα του, κοιτάζει την αντλία του (ή κάνει την ένεσή του) και μιλά για υδατάνθρακες, λιπαρά και ισοδύναμα…
Ναι, έτσι αντιμετωπίζεται ο διαβήτης.
Ναι, θα κάνουμε πάντα το σωστό, γιατί το κομμάτι της διατροφής ενός ατόμου με ΣΔ1 είναι το πιο κρίσιμο σημείο στην ορθή αντιμετώπιση των επιθυμητών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Σήμερα που 815 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πέφτουν για ύπνο νηστικοί, ας φροντίσουμε τουλάχιστον εμείς, που έχουμε τα προς το ζην, να κάνουμε συνεχώς τις καλύτερες επιλογές για τον εαυτό μας και τους δικούς μας.
Ας φροντίσουμε κάθε διατροφική επιλογή μας να είναι προάγγελος της υγείας μας και να μας οδηγεί προς την ευεξία και τη δημιουργικότητα.
Σας αφιερώνω έτσι, ακόμη δύο συνταγές για τα “γλυκά” μας παιδιά αλλά και για τους μεγαλύτερους, προσπαθώντας να κάνω λίγο πιο ευχάριστη τη ζωή όλων μας, μέσα από τις διατροφικές μας επιλογές.
Για τα παιδιά – και όχι μόνο- Μπαστουνάκια λαχανικών με κόκκινο χούμους και Μπιφτέκια τόνου με κόκκινο χούμους
Εγγραφείτε στα ενημερωτικά δελτία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας για να λαμβάνετε τις πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις απευθείας στο email σας.
Σχόλια