Διαβήτης τύπου 1 και COVID-19, έκθεση του ISPAD

0
3347
Διαβήτης-τύπου-1-και-COVID-19-έκθεση-του-ISPAD-4-mamameli

Διαβήτης τύπου 1 και COVID-19, έκθεση του ISPAD

Πρωτοφανείς καταστάσεις, πρωτοφανή μέτρα σε όλο τον κόσμο.

Ένας ιός που μας καλεί να αναθεωρήσουμε πολλά στη ζωή μας.

Κι όμως, για τα άτομα και τις οικογένειες με διαβήτη τύπου 1 είναι απλά άλλος ένας εχθρός. Άλλος ένας πόλεμος. Εμείς έχουμε χρόνια που πολεμάμε. Έχουμε χρόνια που βρισκόμαστε στις επάλξεις. Σε ένα άλλο μόνιμο πόλεμο. Σε μια εμπόλεμη κατάσταση, που μόνο εκείνοι που νοσούν ξέρουν και καταλαβαίνουν το μέγεθός του. Διαρκής, ανελέητος, σκληρός. Ένας πόλεμος που πολλές φορές εξαντλεί τόσο το σώμα όσο και την ψυχή.

Εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, 365 μέρες το χρόνο, για όλα τα χρόνια…. για πάντα….. Δεν έχει διαλλείμματα. Δεν έχει ρεπό. Δεν χαρίζει εύκολα τις στιγμές ευτυχία και ανεμελιάς. Απαιτεί σκληρή δουλειά, διαρκή επαγρύπνηση, συνεχιζόμενη ενημέρωση και πολλή πολλή δύναμη και κουράγιο.

Όσοι είναι “έξω από το χορό” ίσως με βρουν υπερβολική. Ειλικρινά, είναι το τελευταίο που με απασχολεί. Δεν με νοιάζει πια τι λένε οι πολλοί ή όσοι δεν γνωρίζουν.

Με νοιάζει όμως, για εκείνους που παιρνούν το ίδιο με την δική μου οικογένεια. Για εκείνους τους γονείς που έχουν χάσει τον ύπνο τους. Για εκείνα τα παιδικά δακτυλάκια που έχουν γίνει σουρωτήρι από τα πολλαπλά τρυπήματα. Για εκείνες τις παιδικές κοιλίτσες που έχουν γίνει κατακόκκινες από τις ενέσεις και τους καθετήρες. Για κάθε τρύπημα, για κάθε βελόνα, για κάθε πόνο που νιώθει ένα παιδί ή ένας ενήλικας με διαβήτη….. Για εκείνους με νοιάζει.

Λοιπόν φίλες και φίλοι, ας μην ξεχνιόμαστε.

Ο COVID-19 μπορεί να ήρθε, αλλά ο διαβήτης μας είναι ακόμη μαζί μας και θα είναι για πάντα.

Και όσο αφορά για τις ευπαθείς ομάδες που συμπεριλαμβάνουν μόνο τα “αρρύθμιστα” περιστατικά με διαβήτη………… ας μας εξηγήσουν πρώτα οι αγαπητοί κύριοι επιστήμονες ποιό είναι εκείνο το περιστατικό ενός βρέφους, ενός νηπίου, ενός εφήβου με ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη που θεωρείται αρρύθμιστο και ποιό είναι εκείνο που είναι ρυθμισμένο; Ιδιαίτερα σε περίπτωση ίωσης ή κάποιας άλλης παιδικής νόσου που μπορεί να προσβάλει το άτομο με διαβήτη;;;;

Να σημειώσω, για όσους πιστεύουν πως είναι δύσκολο να “απορρυθμιστεί” η καμπύλη σακχάρου, ότι ακόμη και ένας κακός βαθμός στο διαγώνισμα, ακόμη και ένα βλέμμα που δεν πήραμε από ένα αγαπημένο μας πρόσωπο είναι ικανό να απορρυθμίσει το διαβήτη μας.

Όπως πολύ επιτυχημένα αναφέρει και η Ελληνική Ομοσπονδία Διαβήτη:“Τα πάντα απορρυθμίζει ο κορονοϊός, θα αφήσει τον διαβήτη;”

Διαβήτης τύπου 1 και Covid 19, έκθεση του Ispad, 3, Mamameli

Ειλικρινά συγχαίρω τις ομοσπονδίες διαβήτη (βλ. ΕΛΟΔΙ – Κορονοϊός-επέκταση ειδικής αδείας, EΛΟΔΙ-επιστολή στους υπουργούς υγείας και εργασίας) και όποιον σύλλογο αντέδρασε άμεσα σε αυτή την ανακοίνωση για “αρρύθμιστο” διαβήτη. Ελπίζω και εύχομαι να εισακουστούν, έτσι ώστε να συμπεριληφθούν όλα τα περιστατικά με ΣΔ1 ή διαβήτη τύπου 1 στις ευπαθείς ομάδες που ΑΜΕΣΑ κινδυνεύουν από τις όποιες επιπλοκές θα μπορούσε να φέρει μια ίωση και πόσο μαλλον ένας νέος ιός που δεν έχει μελετηθεί ακόμη από την ιατρική κοινότητα (βλ. COVID-19).

Σε όλα αυτά τα δύσκολα που περνάμε αυτές τις ημέρες, μια ελπιδοφόρα αναφορά έρχεται από τη Διεθνή Εταιρεία για τον Διαβήτη Παιδιών και Εφήβων www.ispad.org, International Society for Pediatric & Adolescent Diabetes (ISPAD)

Ουσιαστικά μας αναφέρει ότι εως και πριν λίγες μέρες, στη διεθνή παρατήρηση σε παιδιατρικά και εφηβικά περιστατικά με ΣΔ1 δεν έχει παρατηρηθεί (ή μελετηθεί αν θέλετε) κάποια προσβολή ατόμου με τον επικίνδυνο ιο COVID-19.

Σας παραθέτω την αναφορά με δική μου ελεύθερη μετάφραση:

Coronavirus infection (COVID-19) – II ISPAD Summary

II Summary of recommendations regarding COVID-19 in children with diabetes: Keep Calm and Mind your Diabetes Care and Public Health Advice 

Παραμείνετε ψύχραιμοι, φροντίστε το διαβήτη σας και ακολουθήστε τις οδηγίες/συμβουλές δημόσιας υγείας που σας δίνονται

ISPAD 25 Μαρτίου 2020

Αυτή η δημοσίευση είναι συμπληρωματική της δημοσίευσης του οργανισμού της 19ης Μαρτίου 2020 και παρέχει οδηγίες για όλους τους επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες με διαβήτη, εν όψη της πανδημίας του COVID-19.

Παρ΄όλες τις ασάφειες, οι συστάσεις για την επιδημία του COVID-19 στις περισσότερες χώρες συμπεριλαμβάνουν τα άτομα με διαβήτη στον  πληθυσμό που βρίσκεται “σε κίνδυνο” (στις ευπαθείς ομάδες). Σε αυτή τη δημοσιεύση η αναφορά γίνεται από την Παιδιατρική Ενδοκρινολογική των πόλεων της Wuhan στην Κίνα και στην Ιταλία, οι οποίες δηλώνουν ότι ΔΕΝ υπήρχαν περιπτώσεις παιδιών, εφήβων ή νεαρών ενηλίκων (κάτω των 25 ετών) με διαβήτη οι οποίοι χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Παρόλο που οι αναφορές αυτές ΔΕΝ έχουν δημοσιευθεί (σε επίσημες δημοσιεύσεις), παρατηρούμε τις ίδιες αναφορές στις εξειδικευμένες παιδιατρικές ενδοκρινολογικές αναφορές παγκοσμίως (σε καίρια σημεία αναφοράς) και τις βρίσκουμε καθησυχαστικές. Αυτές οι ανέκδοτες αναφορές δηλώνουν ότι τα παιδιά με διαβήτη δεν δείχνουν κάποιο διαφορετικό χαρακτηριστικό (συμπεριφορά) σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν έχουν διαβήτη. Γενικά αναφέρεται εξάλλο ότι τα παιδιά είναι εκείνα που νοσούν σε μικρότερεο βαθμό σε σχέση με τους ενήλικες. Σε καμμία περίπτωση κάτι τέτοιο δεν ελαχιστοποιεί τη συμμόρφωση με τους κανόνες δημόσιας υγείας – οι ίδιες προφυλάξεις ισχύουν για τους νέους με διαβήτη. Κάθε ασθένεια δυσχεραίνει τη διαχείριση του διαβήτη και μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο κετοξέωσης. Ωστόσο, αυτή η αναφορά (έκθεση) εξυπηρετεί ως καθησυχασμός προς τους νεόυς με διαβήτη καθώς φαίνεται ότι δεν πλήτονται περισσότερο από τους συνομιλήκους τους.

1) Wuhan, China: Αναφορές μη νοσηλευομένων ή βαριά νοσούντων με COVID-19 και αναφορές σε άτομα κάτω των 25 ετών με διαβήτη Dr. Xiaoping Luo, (Καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Παιδιατρικής, Tongji Hospital, Διευθυντής, Κέντρου διάγωνσης των γενετικά μεταβολικών νοσημάτων, Dean, Faculty of Pediatrics, Tongji Medical College, Huazhong University of Science and Technology

Τόνισε τη σοβαρότητα της κατάστασης και το γεγονός ότι μάχονται με τον COVID-19, με όλες τις δυνάμεις τους, τους τελευταίους δυόμιση μήνες. Ο Δρ. Xiaoping Luo αναφέρει αρκετές περιπτώσεις με νέους διαγνωσθέντες με διαβήτη τύπου 1 (ΣΔ1 ή Τ1D) ή παιδιά με κετοξέωση (DKA) διαγεγνωσμένα με ΣΔ1, τα οποία καθυστερημένα εμφανίστηκαν στο νοσοκομείο, λόγω των κλειστών δομών φροντίδας για περιστατικά που ΔΕΝ είχαν COVID-19. Αναφέρει ότι η κατάσταση στην Κίνα είναι πολύ πιο σταθερή και πιστεύει ότι η κατάσταση είναι τώρα υπό έλεγχο. Έμφαση δίνει στη μεγάλη σημασία της αυτοπροστασίας, στο πλύσιμο των χεριών και στη χρήση μάσκας σε κάθε επαφή με πιθανό ασθενή με COVID.

2) Καθηγητής Andrea Scaramuzza από την Cremona της Ιταλίας, επίσης αναφέρει τη σοβαρότητα της κατάστασης της λοίμωξης με COVID στην περιοχή.

Ωστόσο, αναφέρει ότι δεν γνωρίζει κάποιο σοβαρό περιστατικό σε νέους με διαβήτη κάτω των 25 ετών με COVID-19. Φοβάται ότι μπροστά στην πανδημία του COVID-19 οι οικογένειες με παιδιά που παρουσιάζουν συμπτώματα διαβήτη ή με κετοξέωση ΔΕΝ μεταφέρουν τα παιδιά τους στα επείγοντα των παιδιατρικών κλινικών. Αναφέρει πολλαπλές περιπτώσεις ασθενών που παρουσιάστηκαν στα επείγοντα με σοβαρή κετοξέωση (DKA). O Δρ. Scaramuzza δίνει έμφαση στη σπουδαιότητα της συμμόρφωσης με τα μέτρα για τη δημόσια υγεία σε συνδυασμό με τη βασική φροντίδα του διαβήτη και, όταν χρειαστεί, να ακολουθούνται οι οδηγίες διαχείρισης της ασθένειας (βλ.  ISPAD Sick Day Management Guidelines )

Επίσης, μοιράζεται το ακόλουθο βίντεο με το συνάδελφό του και Παιδίατρο Ενδοκρινολόγο, Δρ. Dario Lafusco, και την ομάδα του από τη Νάπολη, το οποίο έφτιαξαν για να ενημερώσουν/υπενθυμίσουν τη σοβαρότητα της ύπαρξης της νόσου του διαβήτη τύπου 1 ακόμη και σε αυτές τις μαύρες μέρες του COVID-19.

3) Καθηγητής Francesco Chiarelli από το Chieti, της Ιταλίας και ο καθηγητής Valentino Cherubini από την Ancona, της Ιταλίας, επίσης, αναφέρουν ότι ως και σήμερα (24-3-2020) παιδιά ή νεαρά άτομα με διαβήτη δεν έχουν νοσήσει.

Συνοψίζοντας, ο ΙSPAD τονίζει τα παρακάτω σημεία, όσον αφορά τον COVID-19, βασισμένος στις αναφορές από αξιόπιστους παιδιάτρους, ενδοκρινολόγους συναδέλφους τους από την Κίνα και την Ιταλία που έχουν εμπειρία στην πανδημία:

  1. Ως και την ημερομηνία 24 Μαρτίου 2020, οι παιδιάτροι ενδοκρινολόγοι από την Κίνα και την Ιταλία ΔΕΝ αναφέρουν περιπτώσεις ασθενών με COVID-19 σε νέους με διαβήτη, που χρειάστηκε να νοσηλευθούν.
  2. Οι παιδίατροι αυτοί αναφέρουν μια υπέρμετρη πίεση στο σύστημα υγείας τους.
  3. Ο ΙSPAD δίνει έμφαση στη σημασία της συνεχιζόμενης προσοχής στην καθιερωμένη φροντίδα του διαβήτη προς αποφυγή της ανάγκης για νοσηλεία είτε ως επείγον περιστατικό είτε ως επείγουσα φροντίδα, βεβαίως σε περίπτωση ανάγκης να γίνεται χρήση των επισκέψεων αυτών.
  4. Έχει πραγματοποιηθεί μια ραγδαία αύξηση της χρήσης τηλε-μεθόδων ως ένα μέσον συνέχισης της φροντίδας του διαβήτη και της μείωσης του ρίσκου για να μολυνθεί κανείς. Η επικοινωνία μεταξύ ασθενών και των οικογενειών τους με τους επαγγελματίες υγείας και τις ομάδες τους είναι ζωτικής σημασίας. Οι μέθοδοι που οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση και βοηθούν στην αποφυγή επισκέψεων σε κλινικές ή νοσοκομεία μπορούν να παρέχουν τις απαραίτητες συμβουλές/οδηγίες για το διαβήτη και να μειώσουν το ρίσκο της μετάδοσης του COVID-19.
  5. Εξαιρετικά σημαντική είναι η στήριξη προς τους ασθενείς και τις οικογένειές τους από τους επαγγελματίες υγείας, όπως και η στήριξη μεταξύ των επαγγελματικών υγείας σε αυτούς τους δύσκολους και στρεσογόνους καιρούς.
  6. Το φόρουμ τους ISPAD επεκτείνεται, έτσι ώστε να μοιράζεται τις πληροφορίες του πάνω στον COVID-19 και τα παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες με διαβήτη σε όλο τον κόσμο.

Ο ISPAD θα συνεχίσει να παρέχει ενημέρωση βασισμένη σε διεθνείς αναφορές συναδέλφων/μελών του.

 

Αν μη τι άλλο, τέτοιες αναφορές έχουν τη δυνατότητα να μας καθησυχάσουν λίγο.

Εκείνο που τρέμω σε αυτή την τρομερή συγκυρία που ζούμε, είναι τα νέα περιστατικά με διαβήτη τύπου 1, που πιθανόν να μην τρέξουν άμεσα στο νοσοκομείο φοβούμενα τον COVID-19.

Ας επαναλάβουμε άλλη μια φορά τα κύρια συμπτώματα:

  1. Πολυουρία (συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα –ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ή υπερβολική ποσότητα ούρων στην πάνα των μωρών)
  2. Πολυδιψία (αναζήτηση υγρών καθ΄όλη τη διάρκει του 24ωρου)
  3. Πολυφαγία (συνεχής αναζήτηση τροφής)
  4. Απώλεια βάρους (που δεν δικαιολογείται από κάποια άλλη νόσο)
  5. Κόπωση, αδυναμία

Διαβήτης τύπου 1 και Covid 19, έκθεση του Ispad,1, Mamameli

Όσο για εμάς τους υπόλοιπους, ας φροντίσουμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας.

Να έχουμε στο ψυγείο τις ινσουλίνες και τη γλυκαγόνη μας.

Φροντίζουμε το διαβήτη μας, όπως γνωρίζουμε ως τώρα, και Μένουμε Σπίτι.

Ας ευχηθούμε όλοι να έχουμε τις λιγότερες δυνατές απώλειες σε αυτή τη μάχη που δίνει όλη η ανθρωπότητα.

Καλή δύναμη και μην ξεχνάτε: Φροντίζουμε το διαβήτη μας, Μένουμε Σπίτι

Σημ.: Η μετάφραση της αναφοράς του ISPAD εννοείται ότι καθώς έγινε αποκλειστικά από εμένα ενδέχεται να χρειάζεται διορθώσεις. Παρακαλώ την επιείκειά σας, αν παρατηρήσετε κάποιο σημαντικό σφάλμα να με διορθώσετε. Ευχαριστώ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here