Η πιο εύκολη τούρτα φράουλας

0
3333
Η πιο εύκολη τούρτα φράουλας 20, Mamameli

Η πιο εύκολη τούρτα φράουλας

Μια εύκολη τούρτα με φράουλες και γέμιση με χαμηλά λιπαρά και φρέσκιες φράουλες, για όσους γιορτάζουν αλλά προσέχουν κιόλας!!

Είναι μια τούρτα που προέρχεται από την συνταγή της διάσημης ζαχαροπλάστριας κας Anna Olson: Strawberries & cream sponge cake, που όμως την τροποποίησα ώστε να είναι με  λιγότερα λιπαρά και ζάχαρη.

Οι σπόροι Ghia που χρησιμοποιώ είναι για να δώσουν τη δυνατότητα στην κρέμα τυριού και γιαουρτιού να “κρατηθεί” καλύτερα, καθώς οι σπόροι αυτοί έχουν τη δυνατότητα να παράγουν μια ζελατινοειδή ουσία που ουσιαστικά σταθεροποιεί τα υγρά γύρω τους.

Η περισσότερη δουλειά είναι στο παντεσπάνι. Τα υπόλοιπα πιστεύω οτι θα σας φανούν παιχνιδάκι!

Εννοείται ότι το αλεύρι που χρησιμοποίησα εγώ είναι χωρίς γλουτένη (για όλες τις χρήσεις) και επίσης εννοείται ότι μπορεί η ίδια συνταγή να γίνει με συμβατικό αλεύρι (με γλουτένη) για όσους δεν νοσούνμε κοιλιοκάκη.

Αυτό το παντεσπάνι έτσι κι αλλιώς περιέχει μια μικρή ποσότητα αλεύρου και καθόλου πρόσθετα ή χημικά. Όλος ο όγκος του προέρχεται από το καλό “χτύπημα” των αυγών.

Δοκιμάστε το λοιπόν.

Υλικά

Για το παντεσπάνι

  • 6 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 120 γρ. ζάχαρη λευκή
  • 1 κουταλάκι του γλυκού χυμός λεμόνι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα από λεμόνι
  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ελάχιστο αλάτι (περίπου 1/4 από το κουταλάκι του γλυκού)
  • 30 γρ. βούτυρο αγελαδινό (λιωμένο)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 3 βανιλίνες

Για την κρέμα

  • 200 γρ. ελαφρύ (light) τυρί κρέμα
  • 100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι με λίγα λιπαρά (2%)
  • 30 γρ. μέλι (μια μεγάλη κουταλιά της σούπας)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σπόροι Ghia
  • 1 κουταλάκι του γλουκού χυμός λεμόνι

Επιπλέον: θα χρειαστούμε περίπου 300 γρ. φρέσκιες φράουλες, 10 γρ. μέλι (μια μικρή κουταλιά του γλυκού), ή/και μερικά blueberries

Οδηγίες

Για το παντεσπάνι

Σε μια στρογγυλή φόρμα τοποθετούμε στη βάση της αντικολλητικό χαρτί. Η φόρμα που χρησιμοποίησα εγώ είχε διάμετρο 20 εκατοστά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο μέγεθος σας βολεύει αρκεί να μην αλείψετε την φόρμα με οποιαδήποτε λιπαρή ουσία.

Το παντεσπάνι αυτό θα “χτίσει” μόνο του τον όγκο του προσπαθώντας να ανεβεί και να “κρατηθεί” στα τοιχώματα της φόρμας.

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 160 βαθμούς Κελσίου.

Τοποθετούμε τη ζάχαρη και τα αυγά σε ένα μπολ και χτυπάμε με τον αναδευτήρα της μαρέγκας (φουέ), προτιμότερο σε μίξερ γιατί χρειάζεται αρκετή ώρα. Θα χρειαστούν γύρω στα 5 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα ώστε τα αυγά και η ζάχαρη να πάρουν πολύ όγκο (ουσιαστικά τριπλασιάζεται ο όγκος τους) και να φουσκώσουν πολύ και να πάρουν ένα πιο λευκό χρώμα.

Αφού έχουν φουσκώσει τα αυγά συνεχίζοντας το ανακάτεμα σε χαμηλότερη ταχύτητα, προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό από το λεμόνι.

Σε χαμηλή ταχύτητα πάντα αρχίζουμε και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι. Ουσιαστικά θέλει κουταλιά, κουταλιά σε χαμηλή ταχύτητα (έτσι δεν χάνουμε τον όγκο του μίγματος).

Αφού ενσωματωθεί όλο το αλεύρι σταματούμε να ανακατεύουμε και παίρνουμε μια μικρή ποσότητα από το μίγμα μας και το ανακατεύουμε ξεχωριστά με το λιωμένο βούτυρο.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το μίγμα με το βούτυρο πίσω στο μίγμα μας και ανακατεύουμε πολύ ελαφρά (καλύτερα με μια μαρίζ- όχι στο μίξερ), ώσπου να ενσωματωθεί.

Τοποθετούμε με απαλές κινήσεις το μίγμα μας στη φόρμα και ψήνουμε στον φούρνο με αέρα για περίπου 40 λεπτά.

Το παντεσπάνι μας θα πάρει ένα χρυσό χρώμα. Για να είμαστε σίγουροι ότι έχει ψηθεί εντελώς, θα πρέπει να το ελέγξουμε στο κέντρο της φόρμας με το δάκτυλό μας, πατώντας το θα πρέπει να αναπηδά ελαφρά, να έχει την υφή δηλαδή όπως ένα σφουγγάρι.

Βγάζουμε από το φούρνο το παντεσπάνι και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα μπορούμε να κάνουμε το παντεσπάνι από την προηγούμενη ημέρα και την επομένη να το χρησιμοποιήσουμε.

Για να το αφαιρέσουμε από τη φόρμα του, ξεκολλάμε ελαφρά τα τοιχώματα γύρω γύρω από τη φόρμα με ένα μαχαίρι και αναποδογυρίζουμε το παντεσπάνι.

Για την κρέμα

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το μέλι, το γιαούρτι και το τυρί κρέμα και ανακατεύουμε με ένα αναδευτήρα χειρός ή ένα κουτάλι.

Προσθέτουμε τους σπόρους Ghia και το χυμό λεμόνι, ανακατεύουμε και είναι έτοιμη.

Για τις φράουλες

Κόβουμε τις μισές από τις φράουλες σε πολύ λεπτές φέτες.

Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τις λεπτές φέτες από τις φράουλες με το μέλι και τις αφήνουμε στην άκρη. Τις υπόλοιπες φράουλες τις κόβουμε στη μέση για να στολίσουμε την τούρτα μας.

Για να συναρμολογήσουμε την τούρτα

Κόβουμε το παντεσπάνι με ένα μαχαίρι κουζίνας (ψωμιού είναι το καλύτερο) στη μέση.

Στην πιατέλα που θα σερβίρουμε τοποθετούμε το μισό παντεσπάνι.

Μοιράζουμε την μισή ποσότητα της γέμισης και την απλώνουμε πάνω στο παντεσπάνι. Τοποθετούμε τις φράουλες που έχουμε κόψει σε φέτες.

Τοποθετούμε το δεύτερο μισό από το παντεσπάνι, την υπόλοιπη γέμιση και στολίζουμε με τις φράουλες και τα blueberries.

Τόσο εύκολα και απλά.

Την τοποθετούμε στο ψυγείο ώσπου να τη σερβίρουμε.

Καλή σας απόλαυση.

Αυτή η τούρτα μπορεί να μοιραστεί σε 10-12 μερίδες, ανάλογα με το πόσο μεγάλα κομμάτια θέλουμε να κόψουμε. Εδώ σας έχω υπολογίσει 10 μερίδες των 120 γραμμαρίων.

 

Διατροφικές πληροφορίες – ανά μερίδα (120 γρ.)

Ενέργεια:  231 kcal
Υδατάνθρακες: 32 γρ.
Πρωτεΐνες: 8,1 γρ.
Λιπαρά: 8,4 γρ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here