Μουσακάς

0
1331
μουσακάς 7, mamameli

Μουσακάς

Υλικά

Για τον κιμά

  • 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • ένα ξερό κρεμμύδι
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • ένα ποτηράκι του κρασιού κόκκινο ξηρό κρασί
  • περίπου 200 ml σάλτσα ντομάτας
  • αλάτι, πιπέρι και λίγο σούμακ (του δίνει μια πιο γλυκιά γεύση)

Για τη μπεσαμέλ (ουσιαστικά πρόκειται για σάλτσα μορνέ χωρίς τυρί)

  • 60 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό
  • 60 γραμμάρια αλεύρι για αρτοσκευάσματα
  • 1/2 λίτρο γάλα
  • 2 ολόκληρα αυγά
  • αλάτι, πιπέρι και μια πρέζα μοσχοκάρυδο (αν το τρίψετε κατευθείαν ακόμη καλύτερα)

Και τα υπόλοιπα υλικά μας

  • 700 γραμμάρια καθαρισμένες πατάτες
  • 600 γραμμάρια καθαρισμένες μελιτζάνες
  • αρκετό λάδι για το τηγάνι μας (περίπου μισό κιλό ίσως και λιγότερο)
  • χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το λάδι από το τηγάνισμα
  • 100 γραμμάρια σκληρό τυρί τριμμένο (εγώ προτιμώ κεφαλογραβιέρα)

Ο μουσακάς είναι το δεύτερο αγαπημένο μου καλοκαιρινό φαγάκι!

Έχει αρκετή φασαρία και δουλειά, αλλά το αποτέλεσμα είναι πάντα απολύτως ικανοποιητικό!!!

Δεν είναι το καθημερινό μας φαγητό αλλά είναι ιδανικό για ένα γιορτινό τραπέζι. Η προετοιμασία του και ο κόπος που επενδύσατε για να το ολοκληρώσετε σίγουρα δεν θα αφήσει αδιάφορους τους καλεσμένους σας.

Οδηγίες

Καλό είναι να ξεκινήσουμε πρώτα με την ετοιμασία του κιμά.

Σωτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο μαζί με το σκόρδο και προσθέτουμε τον κιμά.
Για λίγα λεπτά τσιγαρίζουμε τον κιμά, τον σβήνουμε με το κρασί μας και προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τη σάλτσα ντομάτας.
Αφήνουμε να βράσει για περίπου 20 λεπτά.

Το πιο μπελαλίδικο μέρος είναι σαφώς το τηγάνισμα.
Δεν το αλλάζω όμως, καθώς όσες φορές έχω απλώς ψήσει τα λαχανικά μου, ποτέ δεν το ευχαριστιέμαι.
Είναι μια αμαρτία στην οποία αν και δεν θα πρέπει να ενδίδουμε τακτικά, οπότε ας είναι τουλάχιστον όπως μας αρέσει ή μας ευχαριστεί περισσότερο.

Λοιπόν, τα λαχανικά τα κόβουμε περίπου σε πάχος μισού εκατοστού.
Αφού ζεσταθεί το λάδι μας ξεκινάμε πρώτα με τις πατάτες.
Κι αυτό γιατί οι πατάτες δεν απορροφούν τόσο λάδι όσο οι μελιτζάνες και είναι και αυτές που αργούν περισσότερο να τηγανιστούν.
Δεν τις τηγανίζω όμως πολύ. Περίπου τρία λεπτά από κάθε πλευρά. Δηλαδή κάθε τηγανιά έξι λεπτά συνολικά.
Αφού τις βγάλω από το τηγάνι τις τοποθετώ σε απορροφητικό χαρτί (διπλό ή τριπλό) για να απορροφηθεί το επιπλέον ελαιόλαδο.
Όταν τελειώσω με τις πατάτες, χαμηλώνω λίγο την ένταση μαγειρέματος και συνεχίζω με τις μελιτζάνες.
Συνήθως οι μελιτζάνες θέλουν λιγότερο χρόνο.
Μόλις πάρουν χρώμα τις τοποθετώ και αυτες σε απορροφητικό χαρτί.
Το ιδανικό είναι, αν γίνεται, να αφήναμε τα τηγανητά λαχανικά όλη τη νύχτα να βγάλουν το επιπλέον ελαιόλαδο και να τα μαγειρέψουμε την άλλη μέρα.

Με τα υλικά που σας έχω εδώ, δεν θα σας πάρει πάνω από 30-40 λεπτά.

Η μπεσαμέλ μας γίνεται με την κλασική ελληνική εκδοχή της.

Κι αυτό γιατί ουσιαστικά πρόκειται για μια σάλτσα παράγωγη της μπεσαμέλ στην οποία όταν προσθέτουμε αυγά και τυρί, λέγεται σάλτσα Μορνέ.

Αλλά καθώς στη χώρα μας το έχουμε συνηθίσει θα την αφήσω σε αυτή τη συνταγή -και μόνο- μπεσαμέλ!!

Χτυπάμε τα αυγά μας σε ένα μπολ με ελάχιστο γάλα και τα αφήνουμε στην άκρη για αργότερα.
Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το αλεύρι και το σωτάρουμε για λίγα λεπτά.
Ρίχνουμε, με προσοχή, το γάλα στο μίγμα μας και ανακατεύουμε. Συνήθως πήζει πολύ γρήγορα.
Αφαιρούμε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι.
Για να προσθέσουμε τα αυγά, φροντίζουμε να ανακατεύουμε συνεχώς καθώς τα ρίχνουμε στο μίγμα μας.
Ανακατεύουμε συνεχώς και αφού ενσωματωθούν τα υλικά μας, η σάλτσα μας είναι έτοιμη.

Σε ένα ταψί (εγώ χρησιμοποίησα ένα ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις -σε εκατοστά- 22 πλάτος και 30 μήκος) τοποθετούμε πρώτα τις πατάτες σε μια στρώση.
Αλατοπιπερώνουμε και τοποθετούμε από πάνω τις μελιτζάνες.

Αλατοπιπερώνουμε ξανά και προσθέτουμε και λίγο τυρί τριμμένο.

Ρίχνουμε από πάνω τον κιμά και τον απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια.
Προσθέτουμε, ξανά, λίγο τριμμένο τυρί, φροντίζοντας να μας μείνει ελάχιστο για να πασπαλίσουμε την επιφάνεια στο τέλος.

Καλύπτουμε το φαγητό μας με τη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 40-50 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου (πάνω-κάτω αντίσταση).
Το πιο χαρακτηριστικό ελληνικό φαγητό μας είναι έτοιμο.

Απολαύστε το!

Διατροφικές πληροφορίες – σύνθεση ανά 100 γρ.
Ενέργεια/θερμίδες: 223,98 kcal
Πρωτεΐνες: 39,08 γρ.
Υδατάνθρακες: 7,28 γρ.
Λίπη: 19,87 γρ.

* το ελαιόλαδο του τηγανιού στα 500 γρ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here