Κλασικό προφιτερόλ με κρέμα πατισερί

0
304
κλασικό-προφιτερόλ-με-κρέμα-πατισερί-7 mamameli

Κλασικό προφιτερόλ με κρέμα πατισερί

Υλικά

για την πατισερί

  • 800 ml φρέσκο γάλα
  • 150 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 3 κρόκους αυγών (κατά προτίμηση ελευθέρας βοσκής)
  • 20 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (χωρίς γλουτένη)
  • 70 γρ. κορν φλάουρ ή νισεστέ
  • 30 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 1/2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή σπόρους από 1 βανίλια

για τα σου

  • 150 γρ. αλεύρι
  • 80 γρ. βούτυρο
  • 250 ml νερό
  • 4 αυγά
  • 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη μαύρη
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

για τη γκανάζ

  • 300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 20 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

για τη σαντιγί (αν θέλουμε να στολίσουμε στο τέλος): 100 γρ. κρέμα γάλακτος & 50 γρ. ζάχαρη άχνη

Ένα προφιτερόλ κλασικό με κρέμα πατισερί!!

Θα ήθελα ένα γλυκό … σλρουλπ… σλρουλπ… έτσι όπως το περιέγραφε στην ταινία ο αείμνηστος ηθοποιός κος Κωνσταντίνου!

Έτσι για τις λιγούρες μας να μην έχουμε ένα προφιτερόλ χωρίς γλουτένη;;;

Αξίζει τον κόπο, πιστέψτε με.

Οδηγίες

Για τα σου δείτε στο άρθρο μου τις αναλυτικές οδηγίες : πώς φτιάχνω σου!

Αφήνουμε τα σου να κρυώσουν εντελώς.

Φτιάχνουμε την πατισερί:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 600 ml γάλα και προσθέτουμε την ζάχαρη.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους μαζί με το νισεστέ και το αλεύρι.
Προσθέτουμε λίγο λίγο τα υπόλοιπα 200 ml από το γάλα ώστε να διαλυθεί το κορν φλάουρ και το αλεύρι.

Ρίχνουμε τη θερμοκρασία στο μίγμα μας προσθέτοντας λίγο γάλα από την κατσαρόλα που έχουμε το ζεστό γάλα.

Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το μίγμα μας μέσα στην κατσαρόλα.

Ρίχνουμε το εκχύλισμα της βανίλιας και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε ώσπου να πήξει η κρέμα.

Αποσύρουμε από την κουζίνα και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί.

Απλώνουμε την κρέμα σε ένα ταψάκι και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.

Καλύπτουμε την επιφάνειά της με μια πλαστική μεμβράνη προκειμένου να μην «πιάσει» κρούστα και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.

Αν είναι να τη χρησιμοποιήσουμε άλλη στιγμή μπορούμε να την βάλουμε και στο ψυγείο. Διατηρείται πολύ καλά για 1-2 ημέρες.

Για να γεμίσουμε τα σου είτε τα κόβουμε στη μέση και τα γεμίζουμε (είναι νομίζω το πιο εύκολο), είτε με ένα κορνέ με μυτερό ρύγχος σπάμε ή μάλλον προσπαθούμε να τρυπήσουμε στο κέντρο κάθε σου και γεμίζουμε με κρέμα.

Τοποθετούμε τα γεμιστά σου στα μπολ μας και αν θέλουμε συμπληρώνουμε με επιπλέον κρέμα πάνω από τα σου και ετοιμάζουμε τη γκανάζ.

Για τη γκανάζ:
Σπάμε σε μικρά κομμάτια την κουβερτούρα μας.

Ζεσταίνουμε ώσπου να κάψει την κρέμα γάλακτος.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο στην κρέμα και την ρίχνουμε στην κουβερτούρα.

Ανακατεύουμε ώσπου να ομογενοποιηθεί.

Εναλλακτικά: σπάμε σε μικρά κομματάκια την κουβερτούρα, το ελαιόλαδο και στο ίδιο μπολ προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.
Τοποθετούμε για να λιώσει στο φούρνο μικροκυμμάτων, βγάζουμε και ανακατεύουμε ώσπου να ομογενοποιηθεί το μίγμα μας.

Πάνω από κάθε μπολ όπου έχουμε τοποθετήσει τα σου προσθέτουμε την γκανάζ έτσι ώστε να καλυφθούν.

Αφήνουμε να κρυώσουν και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.

Αφού κρυώσουν μπορούμε να στολίσουμε με μπισκότα, με χτυπημένη γάλακτος σε σαντιγί, ή με οποιοδήποτε άλλο υλικό τραβάει η ψυχή μας!!!

Διατροφικές πληροφορίες – σύνθεση ανά 100 γρ.
Ενέργεια/θερμίδες: 249,4 kcal
Πρωτεΐνες: 3,68 γρ.
Υδατάνθρακες: 22,9 γρ.
Λίπη: 15,95 γρ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here