Κρέμα καραμέλα
Υλικά
- 200 γραμμάρια λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
- 250 γραμμάρια κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
- 10 γραμμάρια φρέσκο αγελαδινό βούτυρο
- ελάχιστο νερό
Ποιος δεν λατρεύει τη γεύση της καραμέλας;
Η κρέμα καραμέλας είναι ακόμη καλύτερη…..
Με λίγη εξάσκηση θα μπορέσετε να φτιάξετε τη δική σας.
Σπιτική και χωρίς γλουτένη!
ΠΡΟΣΟΧΉ στις θερμοκρασίες γιατί είναι αρκετά υψηλές και μπορεί να συμβούν γρήγορα μεγάλου βαθμού εγκαύματα.
Σας υπενθυμίζω ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και μακριά από τα παιδιά.
Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται είναι ιδιαίτερα υψηλές.
Οδηγίες
Αν μαγειρεύετε σε γκάζι χρειάζεται ακόμη περισσότερη προσοχή.
Στο γκάζι είναι βέβαια πιο εύκολη η συνταγή αυτή γιατί η θερμοκρασία ανεβαίνει γρήγορα ψηλά, αλλά περισσότερο επικίνδυνο.
Σε απλή κεραμική εστία θα χρειαστούμε λίγο περισσότερο χρόνο αλλά με λίγη εξάσκηση τα καταφέρνουμε.
Εδώ σας περιγράφω τη διαδικασία σε κεραμική εστία.
Σε ένα απλό τηγάνι ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανεβάζουμε στην υψηλότερη θερμοκρασία.
Δεν μετακινούμε ούτε ανακατεύουμε στην αρχή.
Μόλις αρχίσει να λιώνει ρίχνουμε ελάχιστο νερό περιμετρικά στο τηγάνι μας για να λιώσει η ζάχαρη πιο εύκολα στις άκρες.
Σε πολύ λίγο χρόνο θα πάρει το χρυσαφένιο χρώμα της καραμέλας.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας γρήγορα και συνεχώς.
Μόλις ενσωματωθεί η κρέμα στην καραμέλα ξαναβάζουμε για λίγα λεπτά σε μέτρια ένταση την καραμέλα μας να πάρει μια βράση ακόμη. (Αν δούμε ότι έχει πήξει αρκετά ίσως δεν χρειαστεί το επιπλέον βράσιμο).
Ρίχνουμε και ενσωματώνουμε ανακατεύοντας και το βούτυρο.
Είμαστε έτοιμοι.
Αφήνουμε να κρυώσει (ΠΡΟΣΟΧΉ έχει αρκετά υψηλή θερμοκρασία) και αν δεν τη χρησιμοποιήσουμε αμέσως την τοποθετούμε σε βαζάκι και μετά στο ψυγείο (για να διατηρηθεί περισσότερο).
Με τις ποσότητες που σας παρουσιάζω εδώ, ως τελικό προϊόν έχω περίπου 430 γραμμάρια.
Είναι μια κρέμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, υδατάνθρακες και λιπαρά. Οπότε χρειάζεται μέτρο και προσοχή στις ποσότητες . Άλλωστε μια μικρή κουταλιά περιέχει συμπυκνωμένη τη γεύση της καραμέλας και είναι εξαιρετικά αρωματική και πλήρης στη γεύση.
Στο ψυγείο διατηρείται πολλές μέρες και μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σε αρκετές συνταγές ή ακόμη και ως επικάλυψη σε κέικ , ρυζόγαλο ή όπου αλλού μπορείτε να φανταστείτε!
Διατροφικές πληροφορίες – σύνθεση ανά 100 γρ.
Ενέργεια/θερμίδες: 326,84kcal
Πρωτεΐνες: 0,95 γρ.
Υδατάνθρακες: 43,75 γρ.
Λίπη: 17,63 γρ.
Τι σκέφτεσαι;
Εμφάνιση σχολίων / Αφήστε ένα σχόλιο