Χιουνκιάρ μπεγιεντί (χωρίς γλουτένη)

0
2142
χιουνκιάρ-μπεγιεντί-χωρίς-γλουτένη-18 mamameli

Χιουνκιάρ μπεγιεντί (χωρίς γλουτένη)

Υλικά

Για τη σάλτσα μελιτζάνας

  • 3-4 μελιτζάνες (περίπου 400 γρ.)
  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (χωρίς γλουτένη)
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • αλάτι & πιπέρι, τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 400 γρ. γάλα (ελαφρώς ζεστό)
  • 250 γρ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα
  • προαιρετικά :1 λεμόνι (χυμός)

Για το κρέας

  • 500 γρ. κρέας από αρνί (ή μοσχαρίσιο)
  • ελάχιστο ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια (περίπου 80 γρ.) και μια σκελίδα σκόρδο
  • 250 γρ. σάλτσα ντομάτας
  • 2 ντομάτες φρέσκιες ξεφλουδισμένες (περίπου 300 γρ. συνολικά)
  • αλάτι & πιπέρι, ένα ξυλάκι κανέλα
  • λίγους κόκκους μπαχάρι και όποιο άλλο μπαχαρικό προτιμάτε

Χιουνκιάρ μπεγιεντί (χωρίς γλουτένη) (τουρκ. hunkar begendi), ένα ανατολίτικο φαγητό που στην μετάφρασή του σημαίνει “όπως αρέσει στον Σουλτάνο”. Για να το τρώει λοιπόν ο Σουλτάνος και να ευχαριστιέται τότε αυτό σίγουρα σημαίνει πολλά.

Είναι μια από τις αγαπημένες μου συνταγές που εύκολα φτιάχνονται χωρίς γλουτένη (αφού το αλεύρι μπορούμε εύκολα να το αντικαταστήσουμε).

Ο αρωματικός συνδυασμός της μελιτζάνας με το κοκκινιστό κρέας είναι στοιχεία που το κάνουν ακαταμάχητο!

Και φυσικά ο καθένας μπορεί να το διαμορφώσει στις γευστικές του προτιμήσεις κάνοντάς το εύκολα πιο πικάντικο ή πιο καυτερό.

Εδώ χρησιμοποιώ αντί για το βούτυρο ελαιόλαδο και πιστέψτε με δεν “βαραίνει” καθόλου το γευστικό αποτέλεσμα.

Δοκιμάστε το λοιπόν και στο σπίτι για ένα ιδιαίτερο και γευστικό γεύμα.

Οδηγίες

Ξεκινούμε με το κρέας.
Ψιλοκόβουμε σε τετράγωνα κομματάκια το κρέας.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο. Την φρέσκια ντομάτα την πολτοποιούμε στο μούλτι.
Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρέας και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο.
Ρίχνουμε την φρέσκια ντομάτα και τη σάλτσα ντομάτας και αλατοπιπερώνουμε.
Προσθέτουμε το μπαχάρι και το ξύλο κανέλας (και όποιο άλλο μπαχαρικό μας αρέσει) και αφήνουμε να σιγοβράσει για τουλάχιστον 1 1/2 με 2 ώρες.

Αν είμαστε τυχεροί και έχουμε τη δυνατότητα να ψήσουμε τις μελιτζάνες στα κάρβουνα τις τρυπάμε πρώτα σε διάφορα σημεία και στη συνέχεια της αφήνουμε να ψηθούν για τουλάχιστον 30 λεπτά (εξαρτάται από το πόσο υψηλή θερμοκρασία έχουν τα κάρβουνά μας).
Μόλις μαλακώσουν και πάρουν χρώμα είναι έτοιμες.

Διαφορετικά θα σας προτείνω δύο τρόπους στο φούρνο:

1ος) Τις τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα μαχαίρι και τις τοποθετούμε σε ένα ταψάκι τυλίγοντάς τες με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε στο φούρνο για τουλάχιστον 1 ώρα στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα δοχείο βάζουμε νερό και το χυμό ενός λεμονιού. Ρίχνουμε μέσα τις ψημένες μελιτζάνες και τις αφήνουμε για 15 λεπτά.
Τις ξεφλουδίζουμε και αφαιρούμε τους σπόρους τους. Τις κόβουμε σε μικρά κομματάκια και τις στραγγίζουμε.

2ος) Τις κόβουμε σε φέτες. Απλώνουμε μια λαδόκολλα στο ταψί μας και στρώνουμε πάνω τις μελιτζάνες. Τις ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και τις ψήνουμε ώσπου να μαλακώσουν. Μόλις τις βγάλουμε από το φούρνο αφαιρούμε το εσωτερικό τους με ένα κουτάλι.

Το εσωτερικό μέρος τους είναι όπως και να έχει αυτό που χρειαζόμαστε για τον πουρέ τις μελιτζάνας.

Για να σας διευκολύνω, αν η μελιτζάνα έχει πολλά σποράκια καλό είναι να ακολουθήσετε τον πρώτο τρόπο παρασκευής. Τον δεύτερο συνήθως τον ακολουθώ όταν οι μελιτζάνες έχουν λίγα σπόρια.

Σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια θερμοκρασία αναμιγνύουμε το ελαιόλαδο και το αλεύρι.
Ανακατεύουμε συνεχώς με αναδευτήρα και μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται αρκετά το αλεύρι προσθέτουμε τις μελιτζάνες.
Προσθέτουμε αμέσως το γάλα και αλατοπιπερώνουμε. Μόλις αρχίσει να πήζει προσθέτουμε το τυρί. Τρίβουμε το μοσχοκάρυδο και αφαιρούμε από την κουζίνα.

Σερβίρουμε την σάλτσα/πουρέ μελιτζάνας συνήθως πρώτη στο πιάτο και πάνω της το κρέας.

Καλή σας απόλαυση !!

Διατροφικές πληροφορίες – σύνθεση ανά 100 γρ.
Ενέργεια/θερμίδες: 167,90 kcal
Πρωτεΐνες: 7,26 γρ.
Υδατάνθρακες: 6,81 γρ.
Λίπη: 12,42 γρ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here