Φακές με ραντίτσιο- Βίντεο

0
504

Φακές με ραντίτσιο

Υλικά

Για τη σάλτσα (σερβίρεται ξεχωριστά)

  • 50 γρ. κρεμμύδι
  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • 40 γρ. καλαμπόκι (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
  • 200 γρ. ζωμός λαχανικών
  • 250 γρ. κρέμα καρύδας
  • 1 κουτ. γλυκού μπαλσάμικο
  • αλάτι και λευκό πιπέρι

Για τις φακές

  • 200 γρ. κόκκινες αποφλοιωμένες φακές
  • 80 γρ. φαγόπυρο (μουσκεμένο για τουλάχιστον 5 ώρες και στραγγισμένο)
  • 80 γρ. κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 300 γρ. φρέσκιες ντομάτες (μόνο η σάρκα τους)
  • 50 γρ. λιαστή ντομάτα (ψιλοκομμένη)
  • 200 γρ. ραντίτσιο (ή εναλλακτικά σπανάκι φρέσκο)
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, λευκό πιπέρι
  • 2 κουτ. γλυκού ψιλοκομμένα μυρωδικά (μαιντανός και λεμονοθύμαρο κατά προτίμηση)

Οι φακές όπως δεν τις είχατε ποτέ φανταστεί!

Μια συνταγή που γυρίστηκε σε βίντεο σε συνεργασία με την Menarini Diabetes για την επιτυχημένη και βραβευμένη σειρά συνταγών της GlucoChef!! Δείτε το βίντεο!

Ανοιξιάτικες, απολαυστικές, αλλιώτικες και πεντανόστιμες φακές με φαγόπυρο, όπως δεν τις έχετε ξαναγευτεί! Απολαύστε ένα πολύ υγιεινό μεσογειακό πιάτο, πηγή φυτικών ινών και σύνθετων υδατανθράκων, με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη! Ένας μοναδικός πολύχρωμος συνδυασμός οσπρίων και λαχανικών που δίνει στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά!

Οι κόκκινες φακές με υψηλά επίπεδα αργά απορροφούμενων υδατανθράκων είναι ιδανική επιλογή για το διαβήτη, ενώ το φαγόπυρο μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα και δρα ρυθμιστικά και εξισορροπητικά.

Γιατί η καθημερινή διατροφή με το διαβήτη μπορεί να είναι απολαυστική!

Οδηγίες

Για τη σάλτσα

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και ξεκινούμε να σωτάρουμε το κρεμμύδι ώσπου να γίνει διάφανο.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το καλαμπόκι και σωτάρουμε για λίγο ακόμη και τα δύο μαζί.

Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών και την κρέμα καρύδας.

Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά (σε χαμηλή ένταση και όχι σκεπασμένα).

Προσθέτουμε το μπαλσάμικο και αλατοπιπερώνουμε.

Με ένα μπλέντερ χειρός ομογενοποιούμε το μίγμα μας.

Η σάλτσα μας είναι έτοιμη. Την αφήνουμε στην άκρη σε ένα μπολ.

Για τις φακές με το ραντίτσιο ή σπανάκι

Ξεπλένουμε τις φακές μας και τις στραγγίζουμε.

Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε 1/2 λίτρο νερό.

Αλατίζουμε και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε τις φακές και το μουσκεμένο φαγόπυρο.

Αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή θερμοκρασία για 10-12 λεπτά. (Προσέχουμε να μην εξατμιστεί το νερό τους και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη).

Τα στραγγίζουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Καθαρίζουμε το εσωτερικό από τις ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε σε κύβους (τη σάρκα τους δηλαδή).

Κόβουμε το ραντίτσιο σε λωρίδες πάχους 2 εκατοστών περίπου. Αν δεν έχουμε ή δεν βρίσκουμε ραντίτσιο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπανάκι φρέσκο, που το χοντροκόβουμε.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το ραντίτσιο.

Προσθέτουμε τις ντομάτες και αφήνουμε να σιγοβράσει για 2-3 λεπτά.

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τις φακές και τα μυρωδικά μας.

Τελευταία προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες και ανακατεύουμε.

Οι φακές μας είναι έτοιμες!

Για να σερβίρουμε τοποθετούμε πρώτα τις φακές μας και προσθέτουμε την σάλτσα στη συνέχεια.

 

Διατροφικές πληροφορίες – σύνθεση ανά 100 γρ.
Ενέργεια/θερμίδες: 136,78 kcal
Πρωτεΐνες: 3,38 γρ.
Υδατάνθρακες: 12,89 γρ.
Λίπη: 8,75 γρ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here