Ριζότο φούρνου Αμβρακικός

0
388
ριζότο φούρνου Αμβρακικός 02, mamameli

Ριζότο φούρνου Αμβρακικός

Υλικά

  • 120 γρ. μιρεπουά (ψιλοκομμένα σέλερι, καρότο, κρεμμύδι σε ίσες ποσότητες)
  • 200 γρ. φρέσκο καλαμάρι
  • 200 γρ. καθαρισμένες γαρίδες
  • 150 γρ. χταπόδι (προβρασμένο ή ζεματισμένο)
  • 250 γρ. ρύζι για ριζότο
  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 700 ml ζωμό λαχανικών (εναλλακτικά μόνο νερό)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • πιπέρι
  • κρόκο κοζάνης σε σκόνη
  • λεμόνι (για το σερβίρισμα)

Τα μαγειρευτά θαλασσινά φτιάχνουν, για μένα, τις πιο νόστιμες και αγαπημένες συνταγές. Ιδιαίτερα αυτή που σας παρουσιάζω, καθώς περιέχει τα τρία πιο αγαπημένα μου θαλασσινά. Γαρίδες Αμβρακικού (γάμπαρες), χταποδάκι και καλαμάρι!

Γι΄αυτό, και στο τέλος της συνταγής, σας έχω και δύο διαφορετικές εκδοχές για τις μερίδες που θα πρέπει να μοιράσετε σε αυτό το φαγάκι. Όποιος μπορεί να κρατηθεί, ας δοκιμάσει τις μικρότερες σε γραμμάρια μερίδες!

Χωρίστε το, λοιπόν, σε 10 ή σε 6 μερίδες, ανάλογα με την προτίμησή σας, και συμβουλευτείτε αντίστοιχα τους πίνακες με τις διατροφικές πληροφορίες.

Εκτέλεση

Ο ζωμός λαχανικών μας θα πρέπει να είναι ζεστός προς χλιαρός.

Στο ζωμό λαχανικών ή στο χλιαρό νερό που θα έχουμε ετοιμάσει, ρίχνουμε και τον Κρόκο Κοζάνης. Έτσι, θα διαλυθεί πιο καλά και θα μας δώσει το άρωμα και το χρώμα του. Αν εναλλακτικά χρησιμοποιήσουμε τους στύμονες του Κρόκου τότε σίγουρα θα πρέπει να τους έχουμε πρώτα μουσκέψει καλά στο ζωμό μας (ή στο νεράκι μας).

Το τηγάνι μας ή το σκεύος φούρνου θα πρέπει να έχει διάμετρο 22-24 εκατοστών.

Αν έχουμε ένα τηγάνι που μπαίνει και στο φούρνο, τότε δε θα χρειαστούμε δεύτερο σκεύος.
Αν όχι, θα πρέπει μετά το τηγάνι να έχουμε ένα ταψάκι ή άλλο πυρίμαχο σκεύος να τελειώσουμε το φαγητό μας στο φούρνο.

Σε ένα τηγάνι (αντικολλητικό) ρίχνουμε το λάδι και σωτάρουμε τα λαχανικά μας για 2 λεπτά.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία.
Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
Σβήνουμε με 200 ml του ζωμού λαχανικών (αν δεν έχουμε τότε χλιαρό νεράκι) και προσθέτουμε το καλαμάρι.
Μόλις τραβήξει τα υγρά του το μίγμα μας, ρίχνουμε ξανά 200 ml ζωμό λαχανικών και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τις γαρίδες και το χταπόδι.

Αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε το μάτι που μαγειρεύουμε.

Προσθέτουμε τον υπόλοιπο ζωμό.

Αν το τηγάνι/σκεύος μας μπαίνει απευθείας φούρνο τότε, τοποθετούμε το σκεύος μας στο φούρνο. Διαφορετικά αδειάζουμε όλο το φαγητό στο σκεύος που θα βάλουμε στη συνέχεια στο φούρνο.

Ψήνουμε για 25 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα.

Σερβίρουμε με φέτες λεμόνι ή απλώς ρίχνουμε λίγες σταγόνες λεμόνι πάνω από κάθε μερίδα.

Διατροφικές πληροφορίες – ανά μερίδα 

Χωρισμένο σε 10 μερίδες
Ενέργεια: 198 kcal
Υδατάνθρακες: 22,3 γρ.
Πρωτεΐνες: 11,6 γρ.
Λιπαρά: 6,5 γρ.
Χωρισμένο σε 6 μερίδες
Ενέργεια: 330 kcal
Υδατάνθρακες: 37,1 γρ.
Πρωτεΐνες: 19,4 γρ.
Λιπαρά: 10,9 γρ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here