Κατασκήνωση και διαβήτης – ΧΑΝΘ 2018

0
4688
Κατασκήνωση και διαβήτης - ΧΑΝΘ 2018 13, mamameli
Η είσοδος

Κατασκήνωση και διαβήτης – ΧΑΝΘ 2018

Κατασκήνωση παιδιών με διαβήτη στη ΧΑΝΘ στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής.

Μια εμπειρία που ξεκίνησε εδώ και πολλά χρόνια, στέφθηκε ξανά με επιτυχία τον Αύγουστο του 2018 και ευχόμαστε και τη φετινή χρονιά να πραγματοποιηθεί από την ΧΑΝΘ και την καταπληκτική ομάδα υποστήριξης των παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.

Για να κάνετε αίτηση μπορείτε να επισκεφθείτε το site της ΧΑΝΘ: http://ymca.gr/kataskinosis-xanth/programmata-kataskinosewn/programs/diabites-camp

Από τον Αύγουστο του 1995 και για 24 συνεχή χρόνια λειτουργεί το πρόγραμμα για παιδιά με διαβήτη στην κατασκήνωση Χαλκιδικής.

Για το 2019 η περίοδος λειτουργίας του είναι από 1/8-10/8.

Η δική μας εμπειρία για τη χρονιά που πέρασε (τον Αύγουστο του 2018), δηλαδή η εμπειρία της μικρής μου κόρης, ήταν για άλλη μια φορά καταπληκτική!

Οι φόβοι και οι αναστολές μας, ως γονείς, είχαν ήδη καταλαγιάσει από την προηγούμενη χρονιά που συμμετείχε, αλλά και η ίδια ήξερε τι θα αντιμετωπίσει και περίμενε πώς και πώς να ξαναπάει.

Δείτε το άρθρο μου για την πρώτη φορά που επισκέφθηκε τη ΧΑΝΘ το 2017

Η εμπειρία του προσωπικού της κατασκήνωσης, αλλά και ιδιαίτερα της ομάδας που συνοδεύει τα παιδιά με διαβήτη όλες αυτές τις ημέρες, είναι αυτή που κάνει τη διαφορά!

Η οργάνωση και η δομή του όλου προγράμματος είναι δεδομένη και εδραιωμένη στη συνείδηση όλων όσων μετέχουν.

Αυτό που επίσης, είναι δεδομένο είναι η αγάπη και η εξαιρετική διάθεση όλων να προσφέρουν και περάσουν όσο γίνεται καλύτερα στις δέκα αυτές ημέρες και νύχτες της κατασκήνωσης.

Ένας χώρος μέσα στα μεγάλα και ψηλά πεύκα, με τα τζιτζίκια να τραγουδούν, με ένα μοναδικό γαλάζιο ορίζοντα, με ανηφόρες και κατηφόρες που οδηγούν σε μια παραλία μόνο για κατασκηνωτές με αντοχές!! Και όσοι δεν έχουν μη φοβάστε. Εδώ θα αποκτήσουν εκτός από εμπειρίες και αντοχές.

Μέρες και νύχτες με ξεγνοιασιά, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς τους, που τα εμπιστεύονται στα άξια χέρια των διοργανωτών και της ιατρικής ομάδας.

Παιχνίδια, τραγούδια, συνθήματα και πολλές, πολλές νέες φιλίες.

Ξεγνοιασιά, δραστηριότητες – αθλητικές αλλά και καλλιτεχνικές- παιχνίδια στο νερό, στη φύση, βραδιές θεματικές, βραδιές αγάπης…., πόσα πράγματα θα έχουν να σας διηγούνται τα παιδιά σας για καιρό μετά το τέλος της κατασκηνωτικής περιόδου.

Η περίοδος μακριά από το σπίτι αποτελεί από μόνη της ένα μεγάλο σχολείο, τόσο για τα ίδια τα παιδιά, όσο και για την υπόλοιπη οικογένεια (που μένει πίσω στο σπίτι!!).

Το μεγαλύτερο σχολείο για εμένα προσωπικά η απόσταση από το παιδί και οι ατελείωτες ημέρες που δεν ακούω τη φωνή της. Τα τηλέφωνα απευθείας με τα παιδιά δεν επιτρέπονται εδώ. Στην αρχή είχα θυμώσει ιδιαίτερα γι΄αυτό. Τη δεύτερη φορά μου φάνηκε πιο λίγος ο χρόνος, αλλά επίσης βασανιστικός. Φέτος δεν μπορώ να προβλέψω καθώς έχει μεγαλώσει η ίδια αρκετά και μιλάει ακόμη περισσότερο, οπότε μπορεί η υποχρεωτική αυτή αποχή να μας κάνει και καλό.

Σίγουρα δηλαδή ωφελεί τις οικογενειακές σχέσεις, καθώς ως γονείς, παρόλο που επιζητούμε την επαφή με τα παιδιά μας, μαθαίνουμε, εξασκούμαστε στην αναπόφευκτη ανεξαρτητοποίησή τους και στην απόσταση που πρέπει να έχουμε μαζί τους. Βέβαια, η όλη αυτή υποχρεωτική έλλειψη τηλεφωνικής επικοινωνίας, βολεύει ιδιαίτερα την κατασκηνωτική ζωή στην ΧΑΝΘ, όπου το ημερήσιο πρόγραμμα είναι τουλάχιστον γεμάτο, αν όχι εξαντλητικό! Έτσι, πού χρόνος για να σκεφτούν κάν τη μαμά και το μπαμπά.

Ιδιαίτερα τα παιδιά με διαβήτη χτίζουν πραγματικές σχέσεις με όλα τα υπόλοιπα στην κατασκήνωση, καθώς μοιράζονται σκηνές αλλά και δραστηριότητες κοινές.

Μαθαίνουν να εντάσσουν τον διαβήτη στην απαιτητική καθημερινότητα της κατασκηνωτικής ζωής. Μαζί με την ομάδα διαβήτη, ξαναθυμούνται και βλέπουν στην πράξη πολλές πρακτικές, ειδικά για τη διαχείρισή του. Τα παιδιά με κοιλιοκάκη συμμετέχουν επίσης, καθώς το έμπειρο, πλέον, προσωπικό εξασφαλίζει απολύτως ασφαλή γεύματα για εκείνα. Μαθαίνουν να υπολογίζουν με ακρίβεια τους υδατάνθρακες στα γεύματά τους, να εφαρμόζουν καλύτερες πρακτικές με τη χρήση της ινσουλίνης και τόσα άλλα…. Ένα πραγματικό σχολείο για το διαβήτη και για την τόνωση του ηθικού και της αυτοπεποίθησής τους.

Και στο τέλος δεν πιστεύουν ότι πέρασαν δέκα ολόκληρες ημέρες κιόλας!

Κοινή διατροφή, κοινές ώρες δραστηριοτήτων, κοινές λύπες και χαρές. Μια ζωή στην οποία ο διαβήτης καλείται να ενταχθεί ομαλά στη ζωή τους -όπως οφείλει- και σίγουρα τα καταφέρνει.

Δεν ξέρω πόσα ευχαριστώ είναι αρκετά προς την ΧΑΝΘ αλλά και προς όλους όσους συμμετέχουν στην ιατρική ομάδα υποστήριξης των παιδιών με διαβήτη.

Σας ευχαριστούμε όλους και τον καθένα ξεχωριστά. Η συμβολή όλων σας είναι μοναδική, απαραίτητη και σίγουρα δεν περνά απαρατήρητη.

Από τα βάθη της καρδιάς μας σας ευχαριστούμε!

Εις το επανειδήν και φέτος λοιπόν!! Ετοιμαζόμαστε.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here