Πορτογαλέζικη παραδοσιακή συνταγή Dobrada Guisada
Υλικά
- 1 γίδινο πατσά (στομάχι περίπου 600 γρ.)
- 1 φλιτζάνι ξερά φασόλια (κατά προτίμηση λευκά)
- 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο ή κουρκουμά
- 1/4 φλιτζανιού φρέσκο αγελαδινό βούτυρο
- 100 γραμ. μπέικον
- 250 γραμ. λουκάνικο χωριάτικο (χωρίς γλουτένη)
- 250 ml ζωμό κρέατος (περισσότερο θα χρειαστεί αν θέλετε τη μορφή σούπας)
- 3 καρότα (περίπου 300 γραμμάρια)
- 3 κρεμμύδια ξερά (κρατάω ξεχωριστά τα δύο ψιλοκομμένα κρεμμύδια)
- 1 κούπα ρύζι για πιλάφι (περίπου 300 γρ.)
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
- αλάτι & πιπέρι
Η Πορτογαλέζικη αυτή συνταγή γίνεται είτε μια απολαυστική και θρεπτική σούπα, είτε ένα ιδανικό χειμωνιάτικο πιάτο για ένα εορταστικό μεσημεριανό τραπέζι.
Την πρώτη φορά που φτιάξαμε στο σπίτι αυτή τη συνταγή δεν έμεινε ούτε ίχνος…..
Τα παιδιά μου το εξαφάνισαν και ζητούσαν κι άλλο.
Μια παραδοσιακή Πορτογαλέζικη συνταγή που εμπεριέχει ένα στοιχείο “έκπληξη”.
Ο πατσάς μπορεί να γίνει εξαιρετικά απολαυστικός για όλους!! Δοκιμάστε το!
Οδηγίες
Θεωρώ ότι μπορείτε να προμηθευτείτε ένα καθαρισμένο και έτοιμο προς μαγείρεμα πατσά από τον χασάπη που εμπιστευόσαστε. Για να “ασπρίσει” περισσότερο ο πατσάς σας μπορείτε να τον τρίψετε με λεμόνι και αλάτι (μερικοί προτιμούν ξύδι και αλάτι) και να τον αφήσετε ένα βράδυ στο ψυγείο. Την επομένη μέρα τον ξεπλένετε και μετά είναι έτοιμος για μαγείρεμα.
Ξεκινούμε με την προετοιμασία του πατσά.
Βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 2,5 περίπου ώρες σε χαμηλή φωτιά.
Αφήνουμε να κρυώσει στο νερό.
Αφαιρώ τον πατσά από το νερό και τον ψιλοκόβω.
Βράζουμε περίπου 1 λίτρο νερό και ρίχνουμε μέσα τα φασόλια.
Σβήνουμε και τα αφήνουμε στο ζεστό νερό για περίπου 1 ώρα.
Στραγγίζουμε τα φασόλια και φροντίζουμε να κρατήσουμε και το νερό τους (για τα λαχανικά μας στη συνέχεια).
Ψιλοκόβουμε το λουκάνικο, το μπέικον και τα λαχανικά μας.
Σε ένα κατσαρολάκι σοτάρουμε το λουκάνικο και το μπέικον.
Προσθέτουμε τα καρότα και το ένα κρεμμύδι.
Μόλις σοταριστούν προσθέτω το νερό (στο οποίο είχα βράσει τα φασόλια) και αφήνω να βράσουν για
περίπου 10 λεπτά.
Σουρώνω τα υλικά μου και κρατάω το ζωμό τους ξεχωριστά (με αυτό το ζωμό μπορούμε στη συνέχεια να βράσουμε το ρύζι μας).
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το βούτυρο και σοτάρω τον πατσά και τα δύο κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα. Προσθέτω τα φασόλια, τα λαχανικά, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και το φύλλο δάφνης.
Αλατοπιπερώνω.
Προσθέτω το ζωμό κρέατος και το κύμινο (ή κουρκουμά) και αφήνω να βράσουν για ακόμη 1 ώρα σε μέτρια θερμοκρασία.
Ανά διαστήματα ελέγχω μήπως χρειαστεί επιπλέον ζωμός. Αν θέλω να έχει την τελική μορφή μιας σούπας φροντίζω να μείνει αρκετός ζωμός στην κατσαρόλα. Διαφορετικά το αφήνετε να “τραβήξει” όλα τα υγρά του και να μείνουν τα συστατικά του με ελάχιστο ζωμό.
Στο ζωμό λαχανικών που έχω κρατήσει βράζω το ρύζι μου και το στραγγίζω.
Σερβίρω το φαγητό μου μαζί με μια ποσότητα βρασμένο ρύζι σε κάθε πιάτο (περίπου 100 γρ. ρύζι ανά άτομο).
Διατροφικές πληροφορίες – σύνθεση ανά 100 γρ.
Ενέργεια/θερμίδες: 160,72 kcal
Πρωτεΐνες: 8,08 γρ.
Υδατάνθρακες: 19,00 γρ.
Λίπη: 5,52 γρ.
Τι σκέφτεσαι;
Εμφάνιση σχολίων / Αφήστε ένα σχόλιο