Παντεσπάνι σοκολάτας

0
53
παντεσπάνι σοκολάτας 3 mamameli

Παντεσπάνι σοκολάτας

Υλικά

Για μια δόση θα χρειαστούμε:

  • 6 αυγά
  • 160 γραμμάρια ζάχαρη
  • 160 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • 100 γραμμάρια κουβερτούρα (εδώ χρησιμοποίησα κουβερτούρα με 65% κακάο)
  • 3 βανιλίνες (ή τους σπόρους από ένα ξυλάκι βανίλιας)
  • ελάχιστο αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο ανάλατο
  • Λαδόκολλα για το ταψί (ή ελάχιστο βούτυρο και αλεύρι)

Οδηγίες

Το παντεσπάνι είναι η βάση για κάθε τούρτα που θέλουμε να φτιάξουμε.

Πρέπει να είναι αφράτο και ταυτόχρονα και γευστικό.
Πιστεύω ότι η συγκεκριμένη συνταγή επιτυγχάνει και τα δύο και αποτελεί τη βασική συνταγή για σοκολατένιο παντεσπάνι.

Θα πρέπει τα αυγά (και το βούτυρο) να είναι εκτός ψυγείου για τουλάχιστον 1 ώρα, ώστε να έχουν θερμοκρασία δωματίου.

Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
Χτυπάμε με το μίξερ σε σφιχτή μαρέγκα τα ασπράδια.

Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια.
Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα και αφήνουμε στην άκρη.
(Μπορούμε να τη λιώσουμε και στα μικροκύματα στα 600W για περίπου 2 λεπτά)

Σε ένα διαφορετικό μπολ προσθέτουμε τους κρόκους και τους ανακατεύουμε με τη ζάχαρη. (Χτυπάω στο μίξερ).
Μόλις το μίγμα των κρόκων αρχίσει να ασπρίζει προσθέτουμε το αλάτι, τις βανίλιες (ή τους σπόρους βανίλιας αν χρησιμοποιήσουμε ξυλάκι βανίλιας), το βούτυρο και λίγο λίγο το αλεύρι και το baking powder.

Αφήνουμε το μίξερ στην άκρη και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με μια μαρίζ ή ένα μεγάλο κουτάλι. Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε.

Κατόπιν προσθέτουμε σιγά σιγά και την μαρέγκα, ώστε να ενσωματωθεί εντελώς.

Σε ένα αλευρωμένο ταψί ή σε ένα ταψάκι που έχουμε τοποθετήσει λαδόκολλα, ρίχνουμε το μίγμα μας.
Ψήνουμε για 20 λεπτά στον αέρα στους 170 βαθμούς Κελσίου.

Αφήνουμε το παντεσπάνι μας να κρυώσει για τουλάχιστον 6 ώρες πριν το κόψουμε.

Εγώ συνήθως το φτιάχνω την προηγούμενη ημέρα από αυτή που θέλω να συναρμολογήσω την τούρτα μου, οπότε και είναι πολύ εύκολο να κοπεί με ένα καλό μαχαίρι κουζίνας.

Καλή επιτυχία !

Διατροφικές πληροφορίες – σύνθεση ανά 100 γρ.
Ενέργεια/θερμίδες: 304,58 kcal
Πρωτεΐνες: 6,47 γρ.
Υδατάνθρακες: 47,00 γρ.
Λίπη: 10,30 γρ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here