Μπράουνις με αβοκάντο και χαρουπάλευρο

0
3549
μπράουνις-με-αβοκάντο-και-χαρουπάλευρο-11 mamameli

Μπράουνις με αβοκάντο και χαρουπάλευρο

Υλικά

  • 250 γρ. καθαρισμένα ώριμα αβοκάντο
  • 50 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 50 γρ. χαρουπάλευρο
  • 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλική λευκή
  • 3 ολόκληρα αυγά
  • 1 κουτ. γλυκού baking powder

Προαιρετικά για το στόλισμα: λίγο στραγγιστό γιαούρτι και φυστικοβούτυρο

Μπράουνις με αβοκάντο και χαρουπάλευρο!!

Αυτό το μπράουνις θα το λατρέψετε.

Γίνεται γρήγορα, εύκολα και έχει υπέροχη γεύση.

Ένα γλυκάκι για όλες τις ώρες χωρίς βούτυρο, χωρίς γάλα, χωρίς γλουτένη, αλλά με όλα τα υπέροχα λιπαρά του αβοκάντο και του εξαιρετικού ελαιολάδου.

Το χαρουπάλευρο είναι ένα ακόμη συστατικό που του προσδίδει επιπλέον θρεπτικά στοιχεία.

Είναι ένα εξαιρετικό προϊόν πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο (δύο φορές περισσότερο από το γάλα), φώσφορο, κάλιο και μαγνήσιο. Πολύ καλή πηγή βιταμινών Α, Β, Β2, Β3 και D. Δεν περιέχει γλουτένη (οπότε είναι ασφαλές για άτομα με κοιλιοκάκη). Αντικαθιστά εξαιρετικά την ακατέργαστη σκόνη κακάο και μάλιστα δεν περιέχει οξαλικό οξύ (που εμποδίζει την απορρόφηση ασβεστίου και ψευδαργύρου).

Το χαρούπι είναι ο φυσικός καρπός της χαρουπιάς (Ceratonia siliqua – Κερατωνία η έλλοβος), ενός μακρόβιου δέντρου που υπάρχει στη Μεσόγειο. Είναι γνωστή και με τα ονόματα ξυλοκερατιά, κερατέα, τερατσιά (στην Κύπρο).
Όλες αυτές οι ονομασίες προέρχονται από την αρχαιοελληνική λέξη “κεράτιον” για το χαρούπι. Από την λέξη κεράτιον προέρχεται και η λέξη καράτι, γιατί το βάρος του σπόρου των χαρουπιών ορίστηκε ως η πιο μικρή μονάδα μέτρησης για χρυσό και πολύτιμους λίθους.

Μπορείτε λοιπόν να το χρησιμοποιήσετε καθώς στην αγορά υπάρχουν άλευρα χαρουπιού ελληνικής κατασκευής, σε πολύ προσιτές τιμές και ελεύθερα γλουτένης!

Φυσικά, μπορείτε να αντικαταστήσετε το χαρουπάλευρο με σκόνη κακάο στην ίδια ποσότητα.

Οδηγίες

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς Κελσίου.

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το χαρουπάλευρο και το baking powder.

Λιώνουμε το αβοκάντο μαζί με το ελαιόλαδο, τα αυγά και τη ζάχαρη σε ένα μούλτι ή σε ένα μπολ με ένα μούλτι χειρός.

Προσθέτουμε το μίγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα ή ένα κουτάλι.

Καλύπτουμε ένα ταψάκι με λαδόκολλα.

Ρίχνουμε το μίγμα μας και ψήνουμε για 20 λεπτά στους 200 βαθμούς Κελσίου.

Αφήνουμε να κρυώσει το μπράουνις και κόβουμε σε κομμάτια.

Για να το στολίσουμε αρκεί λίγο στραγγιστό γιαούρτι σε ένα μικρό κορνέ για να φτιάξετε σε κάθε κομματάκι όποιο σχήμα επιθυμείτε. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με μια μικρή ποσότητα φυστικοβουτύρου.

Είτε τα στολίσετε βέβαια ή όχι είμαι σίγουρη ότι θα εξαφανιστούν από το τραπέζι σας σε χρόνο ρεκόρ!

Καλή σας απόλαυση.

Διατροφικές πληροφορίες – σύνθεση ανά 100 γρ.
Ενέργεια/θερμίδες: 274,07 kcal
Πρωτεΐνες: 4,31 γρ.
Υδατάνθρακες: 25,79 γρ.
Λίπη: 19,05 γρ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here