Πανετόνε χωρίς γλουτένη με σοκολάτα
Ένα κατεξοχήν Χριστουγεννιάτικο γλυκό ψωμί ιταλικού τύπου. Έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές και στη χώρα μας, ιδιαίτερα κατά τις εορταστικές περιόδους των Χριστουγέννων και του Πάσχα.
Εδώ θα σας παρουσιάσω μια εύκολη και όσο γίνεται πιο γρήγορη εκδοχή με αλεύρι χωρίς γλουτένη. Η συνταγή είναι βασισμένη στο blog/site My Gluten Free Guide, όπου μπορείτε να βρείτε και την εκδοχή με τις σταφίδες και τα ζαχαρωμένα φρούτα, καθώς θα παρατηρήσετε ότι συστήνει συγκεκριμένη μάρκα από αλεύρι χωρίς γλουτένη. Σας πληροφορώ ότι ΔΕΝ είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε τη συγκεκριμένη μάρκα. Εγώ δοκίμασα με τρεις διαφορετικές μάρκες αλεύρων και οφείλω να σας πω ότι ουσιαστικά η δουλειά μας γίνεται καθώς το ψύλλιο και η μαγιά που χρησιμοποιούμε είναι αρκετά να δώσουν το κατάλληλο ύψος και υφή στο τελικό αποτέλεσμα. Βέβαια καθένας έχει τις προτιμήσεις του σε αλεύρι χωρίς γλουτένη!
Η χωρίς γλουτένη παρασκευή αυτού του γλυκού ψωμιού δεν χρειάζεται καμιά επεξεργασία σκλήρυνσης/”δουλειάς” της ζύμης καθώς δεν περιέχει γλουτένη! Η συγκεκριμένη επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία σκλήρυνσης βοηθά την ανάπτυξη δεσμών σε ζύμες που βασίζονται στη γλουτένη, οπότε σε εμάς δεν έχει καμιά χρησιμότητα. Δεν χρειάζεται δηλαδή σχεδόν καθόλου χρόνος σκληρής δουλειάς με τη ζύμη, είτε με το χέρι είτε με μίξερ.
Την περισσότερη δουλειά σε εμάς την κάνει το ψύλλιο που δρα ως ο συνδετικός ιστός του ψωμιού μας, και στην παρουσία του οποίου οφείλεται το γεγονός ότι κρατά το ύψος του το πανετόνε.
Επιπλέον, το ψύλλιο (Psyllium) που προέρχεται από τους σπόρους του φυτού Plantago ovata, είναι ένα φυτό που συναντάται κυρίως στην Ινδία. Έχει τη δυνατότητα να απορροφά ποσότητα νερού πολλαπλάσια από το βάρος του, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο ένα παχύρρευστο ζελέ και συμβάλλει αποτελεσματικά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της δυσκοιλιότητας. Συγκρατεί τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων και ζαχάρου στο αίμα (χρήσιμο ιδιαίτερα στο διαβήτη τύπου 2). Απορροφά τα υγρά στο στομάχι μας, και δίνει μία αίσθηση πληρότητας και έλλειψης πείνας, κάτι που μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους επιδιώκουν να χάσουν περιττό βάρος. Σε κάθε περίπτωση συστήνεται η κατανάλωσή του με μέτρο.
Ο μέσος χρόνος που θα χρειαστούμε για την παρασκευή μας αυτή είναι περίπου 5 ώρες. Μην σας φοβίζει όμως γιατί ο περισσότερος χρόνος είναι χρόνος αναμονής. Και για κάτι τόσο νόστιμο πιστεύω ότι αξίζει η αναμονή!
Τέλος, ο διατροφικός πίνακας, έχει γίνει από τον κύριο Καρά Κωνσταντίνο, διατροφολόγο, με έδρα την πόλη της Πρέβεζας. (μπορείτε να τον βρείτε στα κοινωνικά δίκτυα Instagram και facebook : Καρας Κωνσταντίνος-Weight Release )
Δοκιμάστε το λοιπόν και απολαύστε τη διαδικασία!!
Υλικά
- 10 γραμμ. ξηρή μαγιά
- 400 γραμμ. γάλα με 1/5% λιπαρά
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι (περίπου 10 γραμμ.)
- 80 γραμμ. λευκή ζάχαρη
- 18 γραμμ. ψύλλιο
- 500 γραμμ. αλεύρι χωρίς γλουτένη για αρτοσκευάσματα
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 3 ολόκληρα αυγά
- 120 γραμμ. βούτυρο φρέσκο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 100 γραμμ. σταγόνες κουβερτούρα σοκολάτας
Οδηγίες
Ζεσταίνουμε το γάλα σε ένα μικρό σκεύος και λιώνουμε μέσα σε αυτό το μέλι. Δεν θέλουμε να ανεβάσει υψηλή θερμοκρασία. Μόλις λιώσει το μέλι σταματούμε τη διαδικασία της θέρμανσης και ρίχνουμε μέσα την ξηρή μαγιά , ανακατεύουμε ελαφρά και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε περίπου 10 λεπτά το μίγμα θα έχει ξεκινήσει να δημιουργεί μικρές φουσκάλες. Αυτό μας δείχνει ότι η μαγιά έχει αρχίσει να ενεργοποιείται. Αν δεν συμβεί αυτό, το αφήνετε για άλλα δέκα λεπτά ώσπου να παρατηρήσετε στην επιφάνεια φουσκάλες. Αν πάλι συνεχίζετε να ΜΗΝ βλέπετε φουσκάλες τότε το μίγμα μας ΔΕΝ θα πρέπει να το χρησιμοποιήσετε αλλά να ξεκινήσετε τη διαδικασία από την αρχή με διαφορετικό φακελάκι μαγιάς.
Αν όλα έχουν πάει καλά τότε ρίχνετε στο μίγμα το ψύλλιο και ανακατεύετε ελαφρά. Αφήστε το για περίπου 15 λεπτά ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία ωρίμανσης του μίγματος, και ανακατέψτε ανά διαστήματα ελαφρά. Μετά τα 15 λεπτά θα παρατηρήσετε ότι το μίγμα έχει πήξει και το ψύλλιο έχει απορροφηθεί από το μίγμα.
Στο ενδιάμεσο διάστημα (όσο δηλαδή περιμένετε αυτά τα 15 λεπτά) ξεκινήστε τη διαδικασία ανάμιξης των ξηρών υλικών.
Σε ένα μίξερ αυτόματο (που ανακατεύει δηλαδή μόνο του τα υλικά) προσθέστε στο μπολ το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Χρησιμοποιήστε τον αναδευτήρα για ζύμες. Ανακατέψτε ελαφρά.
Μετά τα 15 λεπτά που προηγήθηκε η διαδικασία απορρόφησης του ψύλλιου, το οποίο θα πρέπει να έχει πήξει όπως βλέπετε στην φωτογραφία παρακάτω
ενώστε τα δυο μίγματα στο μίξερ μαζί με τα τρία αυγά. Σε χαμηλή ταχύτητα ξεκινήστε να ανακατεύετε το τελικό μίγμα (για περίπου 3 λεπτά ώσπου να ενοποιηθούν).
Προσθέστε το μαλακό βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου, διαφορετικά μπορείτε να το βάλετε για λίγα δευτερόλεπτα στα μικροκύμματα) και το εκχύλισμα βανίλιας.
Το μίγμα αρχικά θα είναι κολλώδες αλλά στη συνέχεια ενοποιείται σιγά σιγά. Φροντίστε να ανακατέψετε καλά τα υλικά και να μην μείνουν στο κάτω μέρος του μπολ ξηρά υλικά (χωρίς να έχουν ενοποιηθεί με τα υγρά).
Τέλος, προσθέστε τις σταγόνες σοκολάτας, ανακατέψτε για λίγο και η ζύμη μας είναι έτοιμη.
Στο στάδιο αυτό μπορείτε αν θέλετε να επιμηκύνετε το χρόνο ωρίμανσης της ζύμης. Καλύπτετε το ίδιο μπολ μέσα στο οποίο κάνατε τη μίξη, με μια μεμβράνη και την τοποθετείτε στο ψυγείο για αρκετές ώρες (το καλύτερο είναι για όλο το βράδυ). Την άλλη ημέρα βγάζετε το μίγμα από το ψυγείο και το αφήνετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Αν δεν θέλετε να περιμένετε όλη νύχτα, μπορείτε να τοποθετήσετε το μίγμα/ζύμη αμέσως σε ένα μπολ ψησίματος που έχετε καλύψει με λαδόχαρτο.
Αυτό το στάδιο βέβαια είναι το ίδιο είτε χρησιμοποιήσετε το μίγμα που έχει μείνει όλο το βράδυ στο ψυγείο και πλέον έχει φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Αφού βάλετε όλο το μίγμα στο ταψάκι ψησίματος βρέξτε λίγο τα χέρια σας και προσπαθήστε να δημιουργήσετε μια ομοιόμορφη επιφάνεια στη ζύμη με μια θολωτή εμφάνιση. Δηλαδή στα πλαϊνά να είναι πιο χαμηλή και να ψηλώνει στη μέση/κέντρο.
Στο στάδιο αυτό (που είναι και το πιο χρονοβόρο τελικά της “γρήγορης” αυτής παρασκευής), καλύπτετε το σκεύος με διαφανή μεμβράνη και αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για τουλάχιστον 2 ώρες. Εναλλακτικά μπορείτε να το αφήσετε στο εσωτερικό του φούρνου σας για 2 ώρες περίπου, αλλά με μέγιστη θερμοκρασία τους 40-45 βαθμούς Κελσίου. Εδώ δεν χρειάζεται να το σκεπάσετε.
Μετά τις 2 ώρες θα δείτε ότι έχει διπλασιαστεί το μέγεθος της ζύμης.
Αφού Φουσκώσει!
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου με αέρα και τοποθετείτε στο εσωτερικό του ένα μικρό πυρίμαχο μπολ με νερό.
Η υγρασία και οι υδρατμοί από το νερό βοηθούν ώστε να κρατήσει το σχήμα του το πανετόνε.
Αλείφετε την επιφάνεια του πανετόνε με ένα μίγμα από ένα χτυπημένο αυγό και λίγο γάλα (αν θέλετε επιπλέον πασπαλίζετε με ελάχιστη ζάχαρη).
Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι χαράσσετε στην επιφάνειά του ένα σταυρό. Όσο το δυνατόν πιο επιφανειακά, δεν θέλουμε να κοπεί σε βάθος.
Τοποθετείτε το πανετόνε στο φούρνο και ψήνετε για περίπου 45 λεπτά.
Η επιφάνειά του θα φαίνεται σχεδόν καμένη μετά τα 45 λεπτά, αλλά μη σας φοβίζει.
Αφού ολοκληρωθεί το ψήσιμο αφαιρείτε το ταψάκι από το φούρνο και αφήνετε λίγα λεπτά στην άκρη. Ενδιάμεσα πρέπει να βρείτε είτε ξύλινα είτε μεταλλικά σουβλάκια/μικρές σούβλες που θα χρειαστούν ώστε να κρεμάσετε ανάποδα το πανετόνε.
Αφαιρείτε λοιπόν από τη φόρμα το πανετόνε (ΧΩΡΙΣ να αφαιρέσετε τη λαδόκολλα) και περνάτε τα σουβλάκια στο κάτω μέρος του από τη μια άκρη στην άλλη. Στερεώνετε είτε το πανετόνε ώστε να παραμείνει ανάποδα γυρισμένο ώσπου να κρυώσει εντελώς.
Μόλις κρυώσει το γυρίζετε στην κανονική του μορφή, αφαιρείτε τα «σουβλάκια» και είστε έτοιμοι να το απολαύσετε.
Καλή σας απόλαυση και καλές γιορτινές ημέρες!
Διατροφικές πληροφορίες – το ένα δέκατο του πανετόνε (1/10)
Τι σκέφτεσαι;
Εμφάνιση σχολίων / Αφήστε ένα σχόλιο