Κρέπες
Υλικά
- 400 γρ. αλεύρι για ψωμί/αρτοσκευάσματα (χωρίς γλουτένη)
- μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 4 αυγά
- 700 γραμμάρια κρύο γάλα
προαιρετικά : λίγη κανέλα σε σκόνη ή μια κουταλιά του γλυκού χαρουπάλευρο
Βασική συνταγή για κρέπες χωρίς γλουτένη!!!
Γίνονται γρήγορα και εύκολα για να τις γεμίσετε με όποια γέμιση επιθυμείτε.
Γλυκιά ή αλμυρή.
Εναλλακτικά μπορείτε να προσθέσετε μια κουταλιά της σούπας χαρουπάλευρο. Δίνει μια διαφορετική απόχρωση στις κρέπες σας. Το χαρουπάλευρο είναι μια εναλλακτική της σοκολάτας ή του κακάο. Με μια κουταλιά μπορείτε να απολαύσετε σκούρες νόστιμες κρέπες (χωρίς την προσθήκη κακάο ή σοκολάτας).
Το αλεύρι χωρίς γλουτένη καθώς περιέχει διάφορα άμυλα, διαλύεται καλύτερα με κρύα υγρά όπως το κρύο γάλα ή νερό.
Δεν δυσκολεύτηκα πολύ με τις κρέπες είναι η αλήθεια, αλλά χρειάστηκαν κάποιες τροποποιήσεις σε σχέση με εκείνες που φτιάχνονται με αλεύρι σίτου (που περιέχει γλουτένη).
Προτιμήστε το τηγάνι που θα μαγειρεύετε να είναι αντικολλητικό και να το έχετε ζεστάνει πριν ξεκινήσετε να φτιάχνετε τις κρέπες. Όχι καυτό αλλά αρκετά ζεστό. Αν έχετε γκάζι προσοχή γιατί δεν χρειάζεται πολύ ένταση σε όλη τη διάρκεια. Μόλις πάρει κάποια θερμοκρασία και μετά την πρώτη κρέπα που έχετε φτιάξει θα χρειαστεί να μετριάσετε την ένταση/θερμοκρασία.
Οδηγίες
Σε ένα μπολ βάζω το αλεύρι και το αλάτι.
Προσθέτω το γάλα κρύο και ανακατεύω με ένα αναδευτήρα.
Με το κρύο γάλα διαλύεται πιο εύκολα το αλεύρι και δεν κάνει γρουμπουλάκια!
Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να το διαλύσετε εντελώς μπορείτε είτε να περάσετε το μείγμα από ένα σουρωτήρι (δύσκολο αρκετά γιατί κολλάει το μίγμα) ή, κάτι που είναι πολύ πιο εύκολο, να το χτυπήσετε με ένα μπλέντερ χειρός για λίγα δευτερόλεπτα. Το μείγμα σας θα γίνει βελούδινο!
Βάζω ένα ένα τα αυγά και ανακατεύω. Προσθέτω το ελαιόλαδο (και αν θέλω μυρωδικά όπως κανέλα που του πάει πολύ και σπάει και την έντονη μυρωδιά του αυγού ή το χαρουπάλευρο).
Στο τηγάνι που έχει ζεσταθεί βάζω λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και ρίχνω με την μεγάλη κουτάλα της σούπας το μείγμα μου.
Γυρίζω γύρω γύρω το τηγάνι να πάει παντού ο χυλός και να δημιουργηθεί η κρέπα.
Μόλις ψηθεί από τη μια μεριά με μια (κατά προτίμηση) ξύλινη σπάτουλα αναποδογυρίζω την κρέπα μου και ψήνω και από την άλλη μεριά.
Συνήθως η πρώτη κρέπα δεν μου βγαίνει καλή γιατί δεν έχει ζεσταθεί αρκετά το τηγάνι μου.
Οι επόμενες όμως είναι μια χαρά.
Το μίγμα που σας δίνω εδώ μου δίνει περίπου 15 κρέπες.
Απολαύστε τες με οποιαδήποτε γέμιση γλυκιά ή αλμυρή!
Σημείωση για τους διαβητικούς : Μην ξεχνάτε να υπολογίσετε τους επιπλέον υδατάνθρακες με τη γέμιση που προσθέτετε κάθε φορά.
Και προσέξτε : Εδώ οι διατροφικές πληροφορίες είναι για τους υδατάνθρακες μόνο της απλής κρέπας! (χωρίς τη γέμιση)
Διατροφικές πληροφορίες – σύνθεση ανά 100 γρ.
Ενέργεια/θερμίδες: 191,5 kcal
Πρωτεΐνες: 4,61 γρ.
Υδατάνθρακες: 25,3 γρ.
Λίπη:7,6 γρ.
Εγγραφείτε στα ενημερωτικά δελτία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας για να λαμβάνετε τις πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις απευθείας στο email σας.
Σχόλια