Κέικ κόκκινης κολοκύθας χωρίς γλουτένη
Υλικά
- 4 αυγά
- 500 γρ. τριμμένη κόκκινη κολοκύθα
- 200 γρ. καστανή ζάχαρη
- 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (χωρίς γλουτένη)
- 1 κουτ. γλυκού baking powder
- 200 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 100 γρ. τριμμένα καρύδια ή αμύγδαλα με τη φλούδα τους
- 1/2 κουτ γλυκού κανέλα
- 1/4 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
Κέικ κόκκινης κολοκύθας χωρίς γλουτένη και χωρίς γάλα ή βούτυρο. Με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο !
Φθινοπωρινό και χειμωνιάτικο κέικ που συντροφεύει όλες τις ώρες σας!
Μυρωδάτο, εξαιρετικά αφράτο και πολύ γευστικό αυτό το κέικ θα σας ενθουσιάσει και θα ξεχάσετε την κούραση του καθαρίσματος και τεμαχίσματος της κόκκινης κολοκύθας.
Προσωπικά την πρώτη φορά που το έφτιαξα με τριμμένα καρύδια μου θύμισε πολύ έντονα τη γεύση της καρυδόπιτας.
Οδηγίες
Η κόκκινη κολοκύθα θα πρέπει να είναι αρκετά ψιλοκομμένη.
Αν δεν τα καταφέρνετε με τον τρίφτη μπορείτε να την βάλετε και να τη χτυπήσετε σε μικρές ποσότητες στο μούλτι.
Ανακατέψετε πρώτα τα στεγνά υλικά. Δηλαδή το αλεύρι, το baking powder, τα αμύγδαλα ή καρύδια και τα μπαχαρικά.
Αυτό το κέικ το έχω φτιάξει με δύο τρόπους. Και οι δύο οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα. Εσείς επιλέξτε όποιον σας βολεύει.
Πρώτος τρόπος
Με τον πρώτο τρόπο δεν χρησιμοποιώ μίξερ παρά μόνο μια μεγάλη κουτάλα ή ένα αναδευτήρα χειρός. Ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα μου (σε λίγα λεπτά δηλαδή) είναι έτοιμο να μπει στη φόρμα του κέικ.
Δεύτερος τρόπος
Με τον δεύτερο τρόπο θέλω λίγο χρόνο παραπάνω και σίγουρα ένα μίξερ.
Ξεκινήστε να χτυπάτε τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο προκειμένου να αρχίσει να λιώνει η ζάχαρη. Μην σας απασχολεί όμως να διαλυθεί εντελώς. Συνήθως όταν έχουμε καστανή ή σκούρα ζάχαρη αυτή λιώνει εντελώς κατά το ψήσιμο του κέικ. Οπότε μην ανακατέψετε περισσότερο από λίγα λεπτά τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο,
Προσθέστε ένα ένα τα αυγά.
Στη συνέχεια προσθέστε την τριμμένη κολοκύθα και τελευταία τα στεγνά υλικά.
Το μείγμα που θα προκύψει θα είναι αρκετά υδαρές. Μην το φοβάστε όμως θα ψηθεί μια χαρά.
Αδειάζω σε μια φόρμα κέικ (ή αν προτιμάτε και σε μικρότερες φόρμες για μικρά ατομικά κέικ).
Ψήνω για 30 λεπτά με πάνω κάτω αντίσταση στους 170 βαθμούς Κελσίου και μετά για άλλα 30 λεπτά συνεχίζω το ψήσιμο στον αέρα. Δεν προτιμώ στη συγκεκριμένη συνταγή να το ψήσω εξαρχής στον αέρα γιατί στεγνώνει γρήγορα.
Αν βέβαια έχετε χρησιμοποιήσει φόρμες για μικρά κέικ 30 λεπτά στον αέρα στους 170 βαθμούς Κελσίου είναι υπεραρκετά.
Αφήνω να κρυώσει αφού ψηθεί και έπειτα αναποδογυρίζω τη φόρμα μου.
Μπορείτε να σερβίρετε με όποιο λευκό γλάσο σας αρέσει περισσότερο και με λίγη επιπλέον κανέλα.
Εδώ σας δείχνω και μια παραλλαγή όπου το κέικ έχει γέμιση κρέμα σοκολάτας και με επικάλυψη την ίδια κρέμα.
Απολαύστε το και σκέτο. Είναι τόσο γευστικό και αρωματικό!!
Διατροφικές πληροφορίες – σύνθεση ανά 100 γρ.
Ενέργεια/θερμίδες: 317,15 kcal
Πρωτεΐνες: 5,11 γρ.
Υδατάνθρακες: 33,19 γρ.
Λίπη: 18,84 γρ.
Εγγραφείτε στα ενημερωτικά δελτία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας για να λαμβάνετε τις πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις απευθείας στο email σας.
Σχόλια