Φθινοπωρινές κολοκύθες

0
2267
φθινοπωρινές-κολοκύθες-3 mamameli

Φθινοπωρινές κολοκύθες

Το φθινόπωρο συνήθως μας φέρνει μια μελαγχολία, καθώς αποχαιρετούμε τις ηλιόλουστες καλοκαιρινές μέρες που όσο πάνε γίνονται όλο και πιο μικρές.

Αποτελεί, όμως, μια περίοδο γιορτής και προετοιμασίας για το χειμώνα που έρχεται.

Ο τρύγος, τα σταφύλια, τα ρόδια και τα φθινοπωρινά φρούτα, μαζί με τις κολοκύθες που ωρίμασαν – και είναι έτοιμες για αποθήκευση για τους χειμωνιάτικους μήνες- μας δίνουν αφορμή να αρχίσουμε διάφορες συνταγές και κατασκευές στις κουζίνες μας.

Αυτό το φθινόπωρο, στο δικό μου σπίτι, ένα νέο μέλος προστέθηκε.

Είναι η μικρή σκυλίτσα μας η Μίο που έγινε η αγαπημένη των παιδιών. Όμορφη και παιχνιδιάρα, πανέξυπνη και πολύ υπάκουη.

Μια ξανθή/κοκκινωπή ύπαρξη που λατρεύει τα παιχνίδια και τις κολοκύθες!

Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες και μοντέλο επίσης!

Τις κολοκύθες (μικρού μεγέθους βέβαια), τις έχει για παιχνίδι. Οι υπόλοιπες της πέφτουν κάπως μεγάλες.

Αυτό το φθινόπωρο ο κήπος μου γέμισε (απρόσμενα θα έλεγα) με αρκετές κόκκινες και λευκόσαρκες κολοκύθες.

Από τα λίγα σποράκια που φύτεψα είχα πραγματικά μια πολύ καλή σοδειά.

Πιο γλυκές οι κόκκινες (ή πορτοκαλί) και πιο ουδέτερες οι λευκές στη γεύση, είναι ιδανικές για διάφορα φθινοπωρινά μαγειρέματα.

Η κολοκύθα αποτελεί ένα ιδιαίτερα θρεπτικό λαχανικό, πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες, μέταλλα και πηγή πολλών βιταμινών. Περιέχει, μεταξύ άλλων, βιταμίνη Α και C, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο και πολλές φυτικές ίνες.

Είναι μια υπερτροφή του φθινοπώρου που μέσα στο σκληρό και ανθεκτικό περίβλημά της, μπορεί να διατηρηθεί για αρκετό καιρό (έως και 6 μήνες).

Θα σας δείξω πώς τις κόβω, τις καθαρίζω και προετοιμάζω τη σάρκα τους για τις συνταγές μου.

Θα χρειαστείτε ένα μαχαίρι καλά ακονισμένο (ακόμη και αν η κολοκύθα σας φαίνεται αρκετά εύκολο να κοπεί).

Πάντα το καλά ακονισμένο μαχαίρι σας βοηθά. Προσπαθήστε να περάσετε με το μαχαίρι σας γύρω γύρω την κολοκύθα και κατόπιν είναι πανεύκολο να ανοίξει.

Με μια κίνηση αποκαλύπτεται το εσωτερικό της κολοκύθας, πλούσιο σε μικρά σποράκια.

Τα σπόρια από την κολοκύθα είναι εξίσου ωφέλιμα για τον οργανισμό μας καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες. Θέλουν όμως πρώτα να τα ξεπλύνετε και να τα ξεράνετε στο φούρνο, έτσι ώστε να διατηρηθούν ακόμη περισσότερο.

Θα σας δείξω σύντομα και το δύσκολο και χρονοβόρο μέρος/μέθοδο, όπου καθαρίζω την κολοκύθα. Ουσιαστικά, το πώς κάνω προετοιμασία για τις συνταγές μου.

Θα προσπαθήσω να τις χρησιμοποιήσω τόσο σε γλυκές όσο και σε αλμυρές κατασκευές, καθώς αποτελούν ένα υλικό που μπορεί να συνδυαστεί πραγματικά με τα πάντα.

Ξεκινάμε, λοιπόν, με κέικ κόκκινης κολοκύθας χωρίς γλουτένη και έρχεται και η συνέχεια με πίτες, κουλουράκια και άλλες εκπλήξεις.

Με γλυκές και διαφορετικές συνταγές θα κάνουμε αυτό το φθινόπωρο λίγο περισσότερο γευστικό και ενδιαφέρον.

Και για να τιμήσουμε και το Halloween τα μικρά μου έφτιαξαν κατασκευές που συνοδεύουν τις κόκκινες κολοκύθες μας.

Καλό και δημιουργικό φθινόπωρο σε όλους!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here