Βασικό μείγμα κέικ
Υλικά
Η βασική συνταγή για κέικ συμπεριλαμβάνει τα κλασικά υλικά όπως:
- 5-6 αυγά
- 500 γραμμάρια αλεύρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
- 250 γραμμάρια βούτυρο (εναλλακτικά 120 γρ. βούτυρο και 120 γρ. ελαιόλαδο)
- 200 ml γάλα ή ξινόγαλα
- 200 γρ. καστανή ζάχαρη
- Βανιλίνη σε σκόνη ή τους σπόρους από ένα ξυλάκι βανίλιας
Ιδιαίτερα τους χειμωνιάτικους μήνες το κέικ δεν λείπει από το σπίτι.
Έτσι σίγουρα μία ή και δύο φορές την εβδομάδα θα φτιάξω ένα κέικ ή μικρά κέικ για να συνοδεύσουν τα μικρά στο σχολείο.
Θα σας δώσω τη βασική συνταγή για κέικ την οποία κάνω με κλειστά μάτια.
Οδηγίες
Προθερμαίνω το φούρνο μου στους 160 βαθμούς Κελσίου.
Φροντίζουμε τα υλικά μας να έχουν την ίδια θερμοκρασία δωματίου. Δηλαδή τα έχουμε έξω από το ψυγείο τόσο χρόνο ώστε να έχουν όλα την θερμοκρασία δωματίου. Το βούτυρο έτσι θα έχει μαλακώσει (εναλλακτικά το ζεσταίνω στα μικροκύματα για λίγα δευτερόλεπτα).
Στον κάδο του μίξερ αναμιγνύω πρώτα τη ζάχαρη με το βούτυρο.
Αφού χτυπηθούν για λίγο προσθέτω τα αυγά ολόκληρα.
Σε ένα μπολ έχω ανακατέψει το αλεύρι με το baking powder και τη βανίλια σε σκόνη. (Αν χρησιμοποιήσω ξυλάκι βανίλιας τότε τους σπόρους τους προσθέτω κατευθείαν στο μίξερ στο υγρό μίγμα)
Προσθέτω στο μίξερ λίγο αλεύρι και στη συνέχεια το γάλα/ξινόγαλα.
Αφήνω να ομογενοποιηθούν λίγο και προσθέτω σιγά σιγά και το υπόλοιπο αλεύρι.
Το μείγμα μου πρέπει να είναι ημίρρευστο προς το ρευστό.
Το αδειάζω σε μια αλευρωμένη φόρμα για κέικ ή σε μια φόρμα σιλικόνης.
Αν θέλω μια απλή παραλλαγή είναι να προσθέσω κάποιες κουταλιές από μαρμελάδα (στη μια φωτογραφία έχω βάλει μαρμελάδα φράουλα).
Έτσι δίνω μια διαφορετική νότα στο κέικ.
Ψήνω για μια ώρα (60 λεπτά) σε φούρνο με πάνω κάτω αντίσταση στους 160 βαθμούς Κελσίου.
Αφήνω να κρυώσει και έπειτα αναποδογυρίζω τη φόρμα μου. Μη βιαστείτε γιατί θα το μετανιώσετε. Θα σας διαλυθεί !
Απολαύστε το λοιπόν. Κλασικό σπιτικό κέικ !!
Διατροφικές πληροφορίες – σύνθεση ανά 100 γρ.
Ενέργεια/θερμίδες: 393,47 kcal
Πρωτεΐνες: 4,25 γρ.
Υδατάνθρακες: 50,79 γρ.
Λίπη: 35,37 γρ.
Εγγραφείτε στα ενημερωτικά δελτία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας για να λαμβάνετε τις πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις απευθείας στο email σας.
Σχόλια