Βασική συνταγή ζύμης πίτσας

0
117
Βασική συνταγή ζύμης πίτσας 10 mamameli

Βασική συνταγή ζύμης πίτσας

Η συνταγή για τη ζύμη της πίτσας δεν διαφέρει με τις περισσότερες κοινές συνταγές (με γλουτένη εννοώ).
Σίγουρα χρειάζεται περισσότερο νερό (ή γάλα) γιατί το αλεύρι χωρίς γλουτένη χρειάζεται, έτσι κι αλλιώς, περισσότερα υγρά να ζυμωθεί.

Εγώ προσθέτω λιναρόσπορο ή και σουσάμι για να δώσω και περισσότερες ίνες στη ζύμη μου.
Το γεγονός ότι πρώτα αφήνω τη μαγιά να «ανεβεί» μια φορά, βοηθά τη ζύμη μου να ανεβεί πιο εύκολα στη συνέχεια.

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι για ψωμί/αρτοσκευάσματα
  • 10 γρ. ξηρή μαγιά
  • ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 150 γρ. ελαιόλαδο
  • 30-50 γρ. λιναρόσπορο ή και σουσάμι
  • 300 – 350 γραμμάρια νερό χλιαρό

Οδηγίες

Ξεκινώ ζεσταίνοντας περίπου 200 γρ. νερό στο οποίο προσθέτω τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύω και αφήνω να φουσκώσει.

Χτυπάω το λιναρόσπορο στο μούλτι για να σπάσουν οι σπόροι όσο γίνεται καλύτερα.

Σε ένα μπολ βάζω όλα τα υπόλοιπα υλικά και αρχίζω να ζυμώνω με το χέρι ή με το εξάρτημα της ζύμης (στο μίξερ).

Προσθέτω το μίγμα με τη μαγιά και ίσως χρειαστεί να προσθέσω και επιπλέον νερό ώστε το μίγμα μου να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ αλλά να είναι ταυτόχρονα και εύπλαστο.
Το αφήνω να ξεκουραστεί σκεπασμένο σε μια ζεστή γωνιά για περίπου μια ώρα.

Η ζύμη μου αφού έχει φουσκώσει είναι έτοιμη.

Για την πίτσα θα χρειαστούμε σίγουρα τα βασικά, που είναι η σάλτσα ντομάτας και το τυρί αλλά και ότι άλλο τραβάει η όρεξή μας

Υλικά για τη γέμιση

  • σάλτσα ντομάτας (περίπου 200 ml, τις περισσότερες φορές βάζω ένα κουτάκι έτοιμη σάλτσα ντομάτα)
  • λίγη κέτσαπ
  • 400 γραμμάρια τυρί τριμμένο (γκούντα ή ένταμ)
  • 6 φέτες ζαμπόν
  • κομματάκια πιπεριάς ή μανιταριών
    και ότι άλλο μπορεί να φανταστούμε….

Σε ένα λαδωμένο ταψί στρώνω τη ζύμη με τα δάκτυλά μου.

Απλώνεται λίγο δύσκολα αλλά σιγά σιγά καταφέρνω να καλύψω το ταψί μου.
Εναλλακτικά, θα μπορούσα να ανοίξω τη ζύμη όπως και το φύλλο πίτας, ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες. Έτσι θα γίνει και πολύ πιο λεπτή η βάση της πίτσας.
Το πρώτο που θα απλώσω πάνω της είναι η σάλτσα ντομάτας και η κέτσαπ, που τις ανακατεύω και τις απλώνω να καλύψουν όλη την επιφάνεια.
Στρώνω τις φέτες του ζαμπόν και από πάνω στρώνω το τριμμένο τυρί. Αν θέλω προσθέτω και τις πιπεριές ή μανιτάρια κομμένα.
Ψήνω για περίπου 20 λεπτά στην θέση της πίτσας ή ώσπου να δω ότι το τυρί μου έχει ροδίσει.

Εδώ σας τη σερβίρω συνοδεύοντάς τη με μια πράσινη σαλάτα και ξινόμηλο.

Διατροφικές πληροφορίες – σύνθεση ανά 100 γρ.
Ενέργεια/θερμίδες: 335,88 kcal
Πρωτεΐνες: 3,07 γρ.
Υδατάνθρακες: 38,5 γρ.
Λίπη: 18,18 γρ.

**υπολόγισα τη συνταγή με σουσάμι και όχι λιναρόσπορο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here