Medtronic 780G – Οι πρώτοι μήνες με τη νέα αντλία ινσουλίνης

0
7717
medtronic 780g Οι πρώτοι μήνες με τη νέα αντλία ινσουλίνης, mamameli 3
Αντλία ινσουλίνης και CGM σύστημα συνεχούς καταγραφής γλυκόζης

Medtronic 780G – Οι πρώτοι μήνες με τη νέα αντλία ινσουλίνης

Η νέα αντλία ινσουλίνης ή αλλιώς το νέο σύστημα της Medtronic MINIMED 780G με τον αισθητήρα συνεχούς καταγραφής γλυκόζης Guardian link (3) ήρθε στη χώρα μας στα τέλη του 2020 – αρχές του 2021.

Το σύστημα αυτό αποτελεί ένα υβριδικό κλειστό κύκλωμα αυτόματης χορήγησης δόσεων διόρθωσης ινσουλίνης και έχει τη δυνατότητα να συνδέεται με Bluetooth τεχνολογία με άλλες συσκευές (κινητό τηλέφωνο). Δείτε περισσότερα στο άρθρο μου : Οι νέες τεχνολογίες στη διαχείριση διαβήτη σήμερα, στην Ελλάδα και στις Η.Π.Α.

Στο δικό μου σπίτι ήρθε αρχές Μαρτίου για τη μικρή μου κόρη και τελικά τη “φόρεσε” στις 13 Μαρτίου 2021.

Η μεγαλύτερη καινοτομία του συστήματος αυτού είναι η λειτουργία του SmartGuard.

Η λειτουργία αυτή βασίζεται σε καινοτόμες εφαρμογές που καθοδηγούνται από σύνθετους αλγόριθμους, με τη συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence).

Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά, από ένα σημείο και μετά, το σύστημα ξεκινά να λαμβάνει μόνο του αποφάσεις για την χορήγηση της ινσουλίνης στον οργανισμό. Για να συμβεί βέβαια κάτι τέτοιο χρειάζεται να περάσει ένα χρονικό διάστημα, όπου οι καθημερινές πληροφορίες που λαμβάνει το σύστημα (π.χ. υπογλυκαιμίες μέσα στην ημέρα, ο τρόπος που αντιδρά ο οργανισμός μετά τη λήψη μεγάλων γευμάτων, η συχνότητα εμφάνισης υπεργλυκαιμιών και πολλά άλλα) γίνονται αντιληπτές από το αυτό, ώστε να μπορέσει μόνο του να οδηγηθεί σε καθαρά ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ενέργειες, όσον αφορά τη χορήγηση της ινσουλίνης και κυρίως όσον αφορά τη ρύθμιση του βασικού ρυθμού.

Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα να χορηγεί αυτόβουλα δόσεις διόρθωσης (ινσουλίνης) ώστε να καταφέρνει τελικά να διατηρεί εντός των επιθυμητών ορίων τις τιμές της γλυκόζης (των τιμών που ανεβαίνουν προς τα πάνω!). Αυτό το επιτυγχάνει με τη χορήγηση μικροδόσεων ανά τακτά χρονικά διαστήματα και φυσικά πάντα βασισμένη σε αρκετά σύνθετους αλγορίθμους πρόβλεψης και επίβλεψης των τιμών της γλυκόζης.

Ο βασικός ρυθμός χορήγησης ινσουλίνης εξατομικεύεται σε ένα εξαιρετικά μεγάλο βαθμό (φυσικά λαμβάνει υπόψη τις αρχικές ρυθμίσεις του συστήματος που έχει θέση ο θεράπων γιατρός) και οδηγεί το άτομο που χρησιμοποιεί την αντλία σε μια τελειοποίηση της χορήγησης της βασικής ινσουλίνης.

Ακούγεται και είναι περίπλοκο. Είναι όμως τελικά εφικτό;

Σε όσα ακολουθούν και σε όσα προήγηθηκαν μη ξεχνάτε ότι σας περιγράφω τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε στο δικό μου παιδί. Όλα όσα αναφέρω είναι προσωπικές εκτιμήσεις και παρατηρήσεις.

Κατ’ αρχάς να θυμήσω ότι όσα άτομα κάνουν χρήση αντλίας ινσουλίνης γνωρίζουν ότι η επιθυμητή ρύθμιση, ο επιθυμητός στόχος είναι η παραμονή εντός στόχου που φτάνει ή ξεπερνά το 70-75%.

Ο στόχος είναι εκείνος που τίθεται από το θεράποντα ιατρό και συνήθως έχει ένα εύρος τιμών από 70-180, το οποίο φυσικά και μπορεί να εξατομικευθεί. Άρα ένα άτομο που ήδη έχει καταφέρει με την αντλία ινσουλίνης να έχει τιμές (διακύμανση τιμών για την ακρίβεια) μεταξύ αυτών των ορίων θεωρείται και είναι ρυθμισμένο, άρα η αντλία ινσουλίνης και οι ρυθμίσεις της κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Σε προσωπικό επίπεδο, και ως μητέρα παιδιού με διαβήτη, πάντα θα ήθελα ο στόχος να είναι στο 100%. Θα επιθυμούσα, όσο τίποτε άλλο, οι τιμές γλυκόζης του παιδιού μου να βρίσκονται 100% μέσα στο επιθυμητό εύρος στόχου. Να μην έχει μεγάλες διακυμάνσεις και αν ήταν δυνατόν καθόλου διακυμάνσεις. Κάτι τέτοιο ξέρουμε όλοι ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο και ιδιαίτερα στα παιδιά. Ίσως στους ενήλικες να είναι πιο εύκολο -και ιδιαίτερα στους άντρες που δεν έχουν να αντιμετωπίσουν την μηνιαία έκρηξη ορμονών και την περίοδο.

Άρα λοιπόν έχουμε να κάνουμε με ένα κορίτσι 13 ετών. Ένα κορίτσι στην εφηβεία (με περίοδο). Ένα παιδί που θέλει να δοκιμάζει πράγματα και να συμμετέχει σε όλες τις δραστηριότητες.

Η εικόνα της κόρης μου ως ασθενής είναι (φαντάζομαι) μια τυπική εικόνα ενός συνεργάσιμου παιδιού, που όμως εξακολουθεί να παραμένει παιδί. Μπορεί να ξεχάσει να κάνει την πρωϊνή δόση μετά το πρωϊνό της, μπορεί κάλλιστα να ξεκολλήσει ανά πάσα στιγμή τον καθετήρα ινσουλίνης και πολλά άλλα καθημερινά.

Η τυπική εικόνα μιας αναφοράς της προηγούμενης αντλίας ινσουλίνης το 2018 είναι:

medtronic 780g Οι πρώτοι μήνες με τη νέα αντλία ινσουλίνης, mamameli 2018
Αναφορά αντλίας 640g, Δεκεμβρίου 2018

Αντίστοιχα ένα περίπου χρόνο μετά… εξακολουθεί να διαφαίνεται το τρενάκι του τρόμου στις τιμές της γλυκόζης!

medtronic 780g Οι πρώτοι μήνες με τη νέα αντλία ινσουλίνης, mamameli 2019
Αναφορά αντλίας 640g, Νοεμβρίου 2019

Για καλή της τύχη ήταν στο εύρος αυτών των τιμών με την αντλία της, ήταν δηλαδή ήδη πάνω από το 70% του στόχου της αντλίας ινσουλίνης. Άρα ίσως τα πράγματα ήταν καλύτερα διαχειρίσμα με το νέο σύστημα. Και φυσικά για εμένα -ως μητέρα της- ο στόχος ήταν και παραμένει το 100%.

Μακάρι το παιδί μου να μην είχε διαβήτη, μακάρι να συνέβαινε κάτι ή να ανακαλυφθεί κάτι από την ιατρική κοινότητα που θα μπορούσε να αναστρέψει αυτή την ασθένεια….

Μακάρι. Αλλά κάτι τέτοιο δε διαφαίνεται στο άμεσο μέλλον. Οπότε προχωρούμε με όποιο τρόπο μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα το διαβήτη του παιδιού μας. Για μένα η λύση σήμερα έρχεται μόνο από την τεχνολογική εξέλιξη και ιδιαίτερα από συστήματα όπως αυτό που τελικά “φόρεσε” το παιδί μου.

Και ερχόμαστε στο δια ταύτα.

Όσον αφορά τις γευματικές δόσεις οφείλουμε να συνεχίσουμε να δίνουμε ορθώς τα γραμμάρια υδατανθράκων σε κάθε γεύμα και για καλύτερη απόδοση αυτό να γίνεται περίπου 10-15 λεπτά πριν το γεύμα. Δηλαδή η χορήγηση της γευματικής δόσης να προηγείται ένα χρονικό διάστημα, ώστε να προλαμβάνει την ξαφνική άνοδο της καμπύλης, κυρίως ώστε να ξεκινήσει δηλαδή να δρα η ινσουλίνη.

Να μην ξεχάσω εδώ να σας αναφέρω ότι το νέο αυτό σύστημα ΔΕΝ μετρά με ισοδύναμα υδατανθράκων αλλά μόνο με ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ υδατανθράκων. Οπότε καλό είναι όποιος δεν έχει συνηθίσει να ξαναδεί λίγο τις αντιστοιχίες μεταξύ ισοδυνάμων και γραμμαρίων.

Βέβαια, αν ξεχαστεί κανείς το νέο αυτό σύστημα έχει τη δυνατότητα να καλύψει γεύμα ως 80 γραμμάρια υδατανθράκων. Με μικροδιορθώσεις δηλαδή. Αναγνωρίζει ότι μάλλον πρόκειται για γεύμα που έχει “ξεχαστεί” και δρα ανάλογα με την χορήγηση επιπλέον ινσουλίνης. Κι αυτό πράγματι συμβαίνει. Μικρογεύματα που ίσως ξεχαστούν μπορούν ουσιαστικά να καλυφθούν από την αυτόνομη λειτουργία του συστήματος.

Χρειάστηκε περίπου ένας μήνας ώστε να μπορέσει να φτάσει το νέο αυτό σύστημα στο επίπεδο να “διαβάζει” τη λειτουργία και συμπεριφορά του σακχάρου στη μικρή μου. Φυσικά έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης καθώς (όπως συζητώ με τον εκπαιδευτή αντλίας μας) το σύστημα ακόμα “μαθαίνει” τη συμπεριφορά και τις διακυμάνσεις στο παιδί και όσο περισσότερο περνά ο καιρός, τόσο περισσότερο θα προσαρμόζεται στις δικές της προσωπικές ανάγκες και θα πραγματοποιεί εξατομικευμένες ρυθμίσεις.

Ο στόχος συνήθως στα παιδιά αλλάζει και ενώ είναι τιμές σακχάρου “100” για τους ενήλικες, ξεκινούν αρχικά με ένα στόχο στο “110” και αργότερα είναι στην κρίση του θεράποντος ιατρού αν θα το μειώσει ώστε να φτάσει στο “100”.

Έτσι, στη δική μας περίπτωση ο στόχος μας ορίστηκε στο 110.

Η πρώτη χρονική περίοδος που σας παρουσιάζω τις αναφορές είναι από Α. 22.03.2021 -20.4.2021 και Β. 20.02.2021 -21.3.2021 και αφορούν δύο 14ήμερα. Βέβαια στο Β. 14ήμερο τα δεδομένα που συγκρίνονται είναι ελλειπή καθώς η λειτουργία του συστήματος ξεκίνησε από 13.3.2021. Άρα μη δίνετε τόση σημασία στις στήλες με τις συγκρίσεις που αναφέρει το σχήμα 1.. Εκείνο όμως που πρέπει να προσέξει κανείς (σχήμα 2.) είναι οι καμπύλες με γαλάζιο χρώμα που αναφέρεται στην Α. περίοδο και εκείνη με το ροζ χρώμα που αναφέρεται στην Β. περίοδο.

medtronic 780g Οι πρώτοι μήνες με τη νέα αντλία ινσουλίνης, mamameli 212
Σχήμα 1. Περίοδοι Α. 22.3.21-20.4.21 & Β. 20.02-2021 – 21.3.2021
medtronic 780g Οι πρώτοι μήνες με τη νέα αντλία ινσουλίνης, mamameli 21
Σχήμα 2. Περίοδοι Α. 22.3.21-20.4.21 & Β. 20.02-2021 – 21.3.2021

Εδώ μπορείτε να παρατηρήσετε ότι το διάστημα της ροζ γραμμής κυμαίνεται πολύ κοντά στις τιμές του 200 και πολλές φορές το ξεπερνά. Στις τιμές της μπλε όμως γραμμής παραμένει σταθερά κάτω από το 200 σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου και πολύ κοντά στις επιθυμητές τιμές. Ιδιαίτερα ξεκινά να φαίνεται η ευθυγράμμιση της καμπύλης κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στο δεύτερο χρονικό διάστημα που θα σας δείξω θεωρώ ότι φαίνεται καθαρά η εξέλιξη του συστήματος.

Όπως θα παρατηρήσετε παρακάτω στο διάγραμμα (Σχήμα 3.) οι νύχτες μας έχουν ουσιαστικά γίνει μια ευθεία γραμμή!

Η πολυπόθητη αυτή ευθεία γραμμή της καμπύλης σακχάρου.

medtronic 780g Οι πρώτοι μήνες με τη νέα αντλία ινσουλίνης, mamameli 41
Σχήμα 3. Α. 24.4.2021 – 7.5.2021 & Β. 10.4.2021 – 23.4.2021

Στην αναφορά αυτή -που έχει δύο περιόδους σύγκρισης 14 ημερών από Α. 24.4.21 – 7.5.2021 και Β. 10.4.21-23.4.21 (και που μην ξεχνάτε συμπεριλαμβάνεται και η γιορτή του Πάσχα!!!) ήδη διαφαίνεται βελτίωση μεταξύ των στηλών με τα ποσοστά εντός ή εκτός ορίων. Ουσιαστικά οι υπογλυκαιμίες (που στην πραγματικότητα δεν είχαν κάποια επίδραση στο παιδί) είναι σταθερές στο 4%, οι τιμές εντός των ορίων 70-140 είναι της τάξης του 69 έως 70%, τιμές μεταξύ 140-250 βελτιώθηκαν ακόμη περισσότερο από το 25% στο 26% και τιμές άνω των 250 είναι της τάξης του 1%!

Αυτό στη σύνοψη της αντλίας 30 ημερών, με εύρος τιμών εντός στόχου 70-180, μεταφράζεται ως παρακάτω:

Ουσιαστικά, έχουμε πετύχει το στόχο και τη βελτίωση του στόχου σε ένα θεαματικά μεγάλο ποσοστό.

Μπορούμε άνετα πια να έχουμε ημέρες όπου επιτυγχάνεται το 98% του ημερήσιου στόχου :

medtronic 780g Οι πρώτοι μήνες με τη νέα αντλία ινσουλίνης, mamameli 5

Συμπερασματικά λοιπόν είμαστε ακόμη σε διαδικασία ευθυγράμμισης με τους σύνθετους αλγόριθμους του νέου αυτού συστήματος αλλά ήδη οι διαφορές είναι εξαιρετικά εμφανείς.

Οι νύχτες μας (που είναι και ένα μεγάλο κεφάλαιο στο διαβήτη) έχουν μεταμορφωθεί σε ήρεμες και ήσυχες νύχτες!! Γαλήνη και ηρεμία (εκτός βέβαια εξαιρέσεων όπως όταν μας βγήκε το καθετηράκι μες τα μαύρα μεσάνυχτα). Δεν ακούγονται πλέον οι συναγερμοί και οι ειδοποιήσεις για υψηλά. Το κυριότερο δε είναι ότι πλέον τα πρωϊνά της είναι μεταξύ 100 και 120. Κάθε πρωϊνό!!!

Οι δε διακυμάνσεις μέσα στην ημέρα φαίνεται ξεκάθαρα (Σχήμα 4.) ότι έχουν μπει εντός ορίων και οδεύουν σιγά σιγά προς μια ευθυγράμμιση τιμών.

medtronic 780g Οι πρώτοι μήνες με τη νέα αντλία ινσουλίνης, mamameli 33
Σχήμα 4. 24.04.2021 – 07.05.2021

Οι όποιες διακυμάνσεις είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία κατά τη διάρκεια της ημέρας και οι εκτός ορίων τιμές προς τα πάνω αποτελούν πλέον την εξαίρεση στον κανόνα!

Και είμαστε ακόμη μόλις στην αρχή!!!

Κατά την προσωπική μου λοιπόν κρίση θεωρώ ότι αξίζει να εμπιστεύεται κανείς τις εξελίξεις στην νέα τεχνολογία και να προσπαθούμε όλοι να πιέζουμε τους όποιους υπευθύνους προς την χορήγηση αυτών των τεχνολογιών στους ασθενείς.

Η βελτίωση της ποιότητας ζωής ενός ατόμου με διαβήτη τύπου 1 ή ενός παιδιού που νοσεί με διαβήτη τύπου 1 ήταν, είναι και θα πρέπει να είναι πρώτιστης σημασίας στις όποιες προνοιακές ή /και κρατικές αρχές του κράτους. Του όποιου κράτους.

Δεν είναι η βελτίωση ζωής μια “καραμέλα” για ένα σύγχρονο lifestyle αλλά είναι ένα θέμα ζωτικής σημασίας για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση του ινσουλινοεξαρτώμενου διαβήτη και των επιπτώσεών του στην υγεία των ασθενών, τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον.

Η τεχνολογία λοιπόν εξελίσσεται, λύσεις και προκλήσεις του παρελθόντος βρίσκουν σιγά σιγά τις απαντήσεις τους.

Αρκεί να φροντίζουμε να τις ακολουθούμε και να πιέζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις για περισσότερες σύγχρονες παροχές υγείας προς ασφαλισμένους και μη, προς μικρούς ή μεγάλους σε ηλικία ασθενείς, προς όλα τα άτομα που νοσούν με διαβήτη.

Το σύστημα λοιπόν, της Medtronic 780G είναι πράγματι ένας νέος τρόπος να ζεις με διαβήτη τύπου 1!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here