Croque monsieur χωρίς γλουτένη με απάκι

0
271
Croque Monsieur χωρίς γλουτένη με απάκι 02, Mamameli

Croque monsieur χωρίς γλουτένη με απάκι

Ένα κλασικό σάντουιτς που σερβίρεται τόσο σε ένα πρωϊνό, ή ένα bruch αλλά ακόμη και ως ένα ζεστό ορεκτικό σε ένα γεύμα.

Croque-Monsieur φτιαγμένο με Ψωμί του τοστ χωρίς την προσθήκη ζάχαρης, με φαγόπυρο.

Ένα καταπληκτικό προϊόν της εταιρείας Grecian Living.

Μια καινοτομία για άτομα που προσέχουν τι τρώνε, για άτομα με κοιλιοκάκη ή/και με διαβήτη.

Croque Monsieur χωρίς γλουτένη με απάκι 9, Mamameli

Σύμφωνα με τη Laroursse Gastronomique, εκδόσεις Hamlyn 2009, English edition , σελ. 332, το Croque Monsieur, είναι ένα ζεστό σάντουιτς, φτιαγμένο από 2 φέτες βουτυρωμένου ψωμιού χωρίς την εξωτερική τους κόρα. Το σάντουιτς αυτό στην κλασική του εκδοχή περιέχει λεπτές φέτες τυριού Gruyère και μια φέτα ζαμπόν.

Το πρώτο Croque Monsieur το σέρβιραν το 1910 σε ένα καφέ στην πόλη του Παρισιού, στο Boulevard des Capucines. 

Επίσης, αν προσθέσουμε κατά το σερβίρισμα ένα τηγανητό αυγό πάνω από το croque monsieur, τότε αυτό θα ονομάζεται πλέον croque-madame! Έτσι, το τραγανό σάντουιτς του κυρίου γίνεται το τραγανό σάντουιτς της κυρίας!

Εδώ, σας παρουσιάζω τη δική μου εκδοχή, όχι με βούτυρο αλλά με ελαιόλαδο και όχι με λεπτή φέτα ζαμπόν, αλλά με μια περισσότερο σύνθετη γεύση με απάκι.

Ελπίζω να την απολαύσετε.

Υλικά (για δυο μερίδες)

  • 4 φέτες ψωμί χωρίς ζάχαρη (από 25 γρ. έκαστη)
  • 6 γρ. μουστάρδα dijon (μια κουταλιά της σούπας περίπου)
  • 40 γρ. τυρί (κατά προτίμηση γραβιέρα με χαμηλά λιπαρά) σε φέτες
  • 40 γρ. απάκι
  • 100 γρ. μπεσαμέλ με γραβιέρα (κατά προτίμηση, μπορείτε να απλώσετε λιγότερη ή περισσότερη μπεσαμέλ, αναλόγως πόσο αφράτη επικάλυψη επιθυμείτε)

Επιπλέον: λίγο ελαιόλαδο για να λαδώσουμε το ψωμί

Για τη μπεσαμέλ με γραβιέρα

  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • 20 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (χωρίς γλουτένη, για τα άτομα με κοιλιοκάκη εννοείται)
  • 300 γρ. γάλα
  • 50 γρ. τριμμένη γραβιέρα
  • αλάτι & πιπέρι

Σας δίνω τη συνταγή για μπεσαμέλ που αντιστοιχεί σε πέντε έως έξι μερίδες! 

Οδηγίες

Για τη μπεσαμέλ

Σε ένα κατσαρολάκι/τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το αλεύρι.
Ανακατεύουμε ώσπου να ομογενοποιηθεί και προσθέτουμε το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Μόλις αρχίσει να δένει αφαιρούμε από το μάτι και προσθέτουμε αλάτι & πιπέρι και το τριμμένο τυρί.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη (για να μην σκληρύνει η επιφάνειά της) και την αφήνουμε, προς το παρόν, στην άκρη.

Για την σύνθεση του croque monsieur

Λαδώνουμε τις φέτες του ψωμιού με ένα πινέλο.

Τοποθετούμε τις φέτες σε ένα ταψάκι αντικολλητικό ή σε ένα ταψάκι στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα.

Εναλλακτικά μπορούμε να ζεστάνουμε τις φέτες με το ψωμί σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ώσπου να αρχίσουν να ροδίζουν ελαφρά. Η χρήση της φρυγανιέρας μπορεί να είναι μια ακόμη εναλλακτική επιλογή σε αυτό το στάδιο.

Ψήνουμε για λίγα λεπτά στο φούρνο ώσπου να ζεσταθεί το ψωμάκι μας.

Παίρνουμε μια ψημένη φέτα και απλώνουμε τη μουστάρδα.
Τοποθετούμε μια φετούλα απάκι πάνω στο ψωμί και καλύπουμε με μια φέτα τυρί.
Σκεπάζουμε με την άλλη φέτα ψωμί.

Απλώνουμε τη σάλτσα μπεσαμέλ με τη γραβιέρα.

Επαναλαμβάνουμε και για την άλλη μερίδα!

Τοποθετούμε τα σάντουιτς σε ένα αντικολλητικό ταψί ή σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στο γκριλ ώσπου να ροδίσει η κρέμα.

Προσοχή μην σας αρπάξει στο γκριλ!

Σερβίρουμε αμέσως και κατά -δικής μου- προτίμησης, με σαλάτα εποχής.

Διατροφικές πληροφορίες – ανά μερίδα (80 γρ.)

Ενέργεια: 369,5 kcal
Υδατάνθρακες: 27,3 γρ.
Πρωτεΐνες: 21,1 γρ.
Λιπαρά: 19 γρ.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here