FORGOT YOUR DETAILS?

Φανουρόπιτα με κινόα

Υλικά
400 ml γάλα καρύδας
160 γρ γλυκό κουταλιού κεράσι ή βύσσινο (στραγγισμένο από το σιρόπι του)
200 γρ. ελαιόλαδο
100 γρ. κινόα άβραστη
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 κουταλιές της σούπας κονιάκ (περίπου 20 γρ)
1 κουτ. γλυκού baking powder
1 κουτ. γλυκού κανελογαρύφαλλο σε σκόνη
Στέβια σε σκόνη και κανέλα για το στολισμό

Μιλώντας παραδοσιακά η φανουρόπιτα θα πρέπει να αποτελείται από 9 ή 7 υλικά. Εδώ επέλεξα να χρησιμοποιήσω 9. Πρέπει να τη φτιάχνουμε χωρίς μίξερ, μόνο με ένα κουτάλι ή αναδευτήρα, και για όσους πιστεύουν στον Άγιο Φανούριο να λένε την ώρα που ανακατεύουν τα υλικά και μια προσευχή.

Τη Φανουρόπιτα τη φτιάχνω με την ευκαιρία της γιορτής του Αγίου αλλά μπορείτε να τη φτιάξετε και ως ένα νηστίσιμο γλύκισμα καθώς δεν περιέχει γάλα, αυγά ή βούτυρο.

Χωρίς γλουτένη βέβαια δυσκολεύτηκα αρκετά γιατί δεν έχει την ίδια υφή. Το τόσο λάδι που συνήθως περιέχει απορροφάται γρήγορα από τα άλευρα/μίγματα χωρίς γλουτένη και δημιουργεί μια αρκετά συμπαγή υφή. Έτσι κατέληξα σε αυτή τη συνταγή με την οποία φτιάχνω μια λαδένια φανουρόπιτα.

Πρόκειται για μια πίτα που έχει υφή μαστιχωτού κέικ και θυμίζει αρκετά τη λαδόπιτα.

Οδηγίες

Ξεπλένουμε το κινόα και το βράζουμε για 10 περίπου λεπτά σε μια μικρή κατσαρόλα με νερό.
Το στραγγίζουμε και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Δεν χρειάζεται μίξερ. Όλη η δουλειά γίνεται με το χέρι (κουτάλι ή αναδευτήρα).

Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το γάλα καρύδας με το λάδι και το γλυκό του κουταλιού.

Προσθέτουμε στη συνέχεια το αλεύρι, το baking και ανακατεύουμε.

Ακολουθεί το κινόα, το λικέρ και κανέλα και γαρύφαλλο σε σκόνη.

Τοποθετούμε σε ένα ταψάκι (περίπου 22 εκατοστά διάμετρο), όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα και ψήνουμε για 50 λεπτά στους 170 βαθμούς Κελσίου στον αέρα.

Αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με κανέλα και στέβια.

Δοκιμάστε τη και ο Άγιος Φανούριος να σας βοηθά πάντα!

Φανουρόπιτα σύνθεση ανά 100γρ

Ενέργεια/θερμίδες: 346,7 kcal
Πρωτεΐνες: 4,3 γρ
Υδατάνθρακες: 32,4 γρ
Λίπη: 21,7 γρ

4 Σχόλια to “ Φανουρόπιτα με κινόα”

  1. ελένη κρτ says :Απάντηση

    πολυ πρωτότυπη συνταγή ,θα τη δοκιμάσω

    1. Sofia Tsiakalou says :Απάντηση

      Ευχαριστούμε πολύ. Δοκιμασέ την και πες μας τη γνώμη σου. Θα χαρούμε πολύ να την ακούσουμε.

  2. Ερμινα says :Απάντηση

    Σοφία εγινε καταπληκτική η φανουρόπιτα,αλλά επειδή τους φανηκε αγλυκη τη σιροπιασα με ενα ελαφρύ σιρόπι και εγινε τελεια

    1. Sofia Tsiakalou says :Απάντηση

      Τέλεια ιδέα! Ευχαριστούμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

TOP
Shares

Χρησιμοποιούμε τα cookies για να διασφαλίσουμε ότι θα σας δώσει την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.