Σιμνελ κέικ – Simnel cake

0
47
Σιμνελ-κέικ-simnel-cake-10 mamameli

Σιμνελ κέικ – Simnel cake

Υλικά

Υλικά για το κέικ

  • 250 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος
  • 200 γρ. ζάχαρη μαύρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 200 γρ. φρέσκο γάλα
  • 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού baking powder
  • 6 αυγά
  • 30 γρ. κουμ κουάτ γλυκό του κουταλιού (στραγγισμένο) ή όποιο άλλο γλυκό κουταλιού
  • 50 γρ. ξερά βερύκοκα
  • 40 γρ. παπάγια αποξηραμένη
  • 70 γρ. κερασάκι γλυκό (στραγγισμένο)
  • ξύσμα απο ένα πορτοκάλι

Υλικά για τη μαρζιπάν- αμυγδαλόπαστα

  • 250 γρ. αλεύρι αμυγδάλου
  • 20 γρ. γλυκαντική ουσία – (π.χ. στέβια)
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 ασπράδια αυγών
  • Λίγο λεμόνι
  • Λίγο ανθόνερο
  • επιπλέον : νισεστές

Ένα ιδιαίτερο κέικ που στην Αγγλία το φτιάχνουν σχεδόν πάντα το Πάσχα.

Είναι γεμιστό με διάφορα ξερά φρούτα και τυλιγμένο σε πλούσια αμυγδαλόπαστα!

Μια μαρζιπάν-αμυγδαλόπαστα που σας προτείνω να φτιάξετε μόνοι σας.

Δοκιμάστε τη και θα δείτε ότι δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φανταζόσασταν!!

Μια ακόμη επιλογή για το πασχαλινό τραπέζι χωρίς γλουτένη!

Οδηγίες

Για το κέικ ακολουθούμε τη συνήθη διαδικασία.

Πρώτα όμως ψιλοκόβουμε σε καρεδάκια τα αποξηραμένα φρούτα και τα γλυκά του κουταλιού.

Αφρατεύουμε (χτυπάμε στο μίξερ) τη ζάχαρη και το βούτυρο.
Προσθέτουμε τα αυγά και το γάλα.

Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά.

Ψήνουμε σε στρογγυλό ταψάκι (βουτυρωμένο και αλευρωμένο) στους 170 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα.

Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Μπορείτε να το έχετε έτοιμο ακόμη και μια μέρα πριν την αμυγδαλόπαστα.

Το πιο «δύσκολο» μέρος αυτής της συνταγής είναι σίγουρα η μαρζιπάν. Γι΄αυτό και δεν σας έχω πολλές φωτογραφίες από την παρασκευή του κέικ.

Για τη μαρζιπάν-αμυγδαλόπαστα:
Αφρατεύουμε ελαφρά τα ασπράδια (χτυπώντας τα) και προσθέτουμε το λεμόνι.

Σε ένα ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη και τη γλυκαντική.

Αναμιγνύουμε τα δύο μίγματα (ασπράδια και ξηρά υλικά) και προσθέτουμε το ανθόνερο.
Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια ζύμη μαλακή που να μην κολλάει στο χέρι. Περιμένουμε να απορροφήσει η ζύμη μας την υγρασία για λίγα λεπτά (χωρίς να την πλάθουμε). Αν δούμε ότι κολλάει αρκετά, προσθέτουμε γι΄αυτό λίγο ακόμη νισεστέ και πλάθουμε έτσι ώστε να έχουμε την επιθυμητή υφή.

Σκεπάζουμε τη ζύμη μας με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε στην άκρη για τουλάχιστον 1 ώρα.

Αφού η ζύμη «ξεκουραστεί» ελέγχουμε αν μπορεί εύκολα να πλαστεί ή αν κολλάει ακόμη στο χέρι. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, προσθέτουμε λίγο νισεστέ ακόμη και ξαναζυμώνουμε ελαφρά.

Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε πολύχρωμα σχέδια τότε κόβουμε ένα μέρος της ζύμης μας, και το μοιράζουμε ανάλογα με τα διαφορετικά χρώματα που θέλουμε να έχουμε. Προσθέτουμε διάφορα χρώματα ζαχαροπλαστικής σε κάθε μέρος ξεχωριστά και το ζυμώνουμε.

Ανοίγουμε την περισσότερη ποσότητα της ζύμης μας ανάμεσα σε δύο διαφανείς μεμβράνες, με τη βοήθεια ενός πλάστη.

Καλύπτουμε την επιφάνεια του κέικ.

Στολίζουμε και είμαστε έτοιμοι!

Προσοχή στις θερμίδες και στους υδατάνθρακες!! Δεν είναι ένα καθημερινό κέικ αλλά κάτι ιδιαίτερο που δεν θα πρέπει να το καταναλώνουμε χωρίς μέτρο. Γι΄αυτό και οι Άγγλοι το φτιάχνουν μόνο κάθε Πάσχα!!

Διατροφικές πληροφορίες – σύνθεση ανά 100 γρ.
Ενέργεια/θερμίδες: 360,80 kcal
Πρωτεΐνες: 5,71 γρ.
Υδατάνθρακες: 41,09 γρ.
Λίπη: 20,38 γρ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here