Πλαστός ή λαχανόπιτα με επικάλυψη καλαμποκάλευρου
Υλικά
Για την επικάλυψη
- 250 γρ. αλεύρι από καλαμπόκι
- 60 γρ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
- 40 γρ. βούτυρο φρέσκο αγελαδινό ή γίδινο + 10 γρ. επιπλέον για να ρίξουμε πάνω από την επικάλυψη στο τέλος
- νερό (όσο χρειαστεί ώστε να γίνει κρεμμώδες το μείγμα)
Για τη γέμιση-βάση
- 50 γρ. αλεύρι από καλαμπόκι
- 550 γρ. διάφορα χόρτα (σπανάκι, πράσο, ζόχια, σέσκουλα, φρέσκα κρεμμυδάκια) (καθαρισμένα και στραγγισμένα)
- 60 γρ. ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο (πολτοποιημένη)
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 30 γρ. βούτυρο φρέσκο
- αλάτι & πιπέρι
Επιπλέον, για το ταψί : Λίγο ελαιόλαδο και 30 γρ. αλεύρι από καλαμπόκι
TIP: Αν θέλετε να γίνει 100% νηστίσιμο αντικαταστήστε τις ποσότητες βουτύρου με ελαιόλαδο
Ο πλαστός είναι η πίτα της φτώχειας, καθώς περιέχει ταπεινά χόρτα (κατά προτίμηση άγρια και ήμερα) και το αλεύρι του φτωχού, το καλαμποκάλευρο ή αλλιώς “καλαμποκίσιο”.
Είναι μια συνταγή εύκολη και χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, καθώς δεν χρειάζεται να μπει κανείς στη διαδικασία να βρει ή να φτιάξει φύλλο για πίτα.
Η κρούστα που δημιουργείται στην επιφάνειά της είναι ιδιαίτερα τραγανή και πεντανόστιμη.
Στη σημερινή διατροφή μας τα χόρτα είναι βέβαια θησαυρός! Ιδιαίτερα τα άγρια χόρτα του αγρού.
Δοκιμάστε να τη φτιάξετε (και ας μην έχετε άγρια χόρτα!) καθώς είναι γρήγορη, ιδιαίτερα θρεπτική και πανεύκολη στην κατασκευή της.
Εύκολα μπορείτε να παραλείψετε το βούτυρο (για να μειώσετε θερμίδες αλλά και για να την κάνετε νηστίσιμη!) και επίσης εύκολα μπορείτε να προσθέσετε τυρί φέτα (ώστε να την κάνετε ακόμη πιο νόστιμη).
Σε περίπτωση που βάλετε φέτα αφαιρέστε το λιωμένο σκόρδο. Και τα δύο δεν χρειάζονται.
Εύχομαι να φτιάχνετε όσο μπορείτε συχνότερα αυτή τη συνταγή που σας προσφέρει εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά σε σας και σε όσους την γευτούν!
Οδηγίες
Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα διάφορα χόρτα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 190 βαθμούς Κελσίου.
Ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι και το ανακατεύουμε με τα χόρτα.
Σοτάρουμε τα χόρτα σε μια κατσαρόλα – σε αντικολλητική κατά προτίμηση- με αλάτι και πιπέρι, ώσπου να μαραθούν.
Μόλις μαραθούν ρίχνουμε και το πολτοποιημένο σκόρδο, το βούτυρο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το αλεύρι και ανακατεύουμε.
Λαδώνουμε ένα ταψί και πασπαλίζουμε με το αλεύρι.
Απλώνουμε τα χόρτα.
Για την επικάλυψη ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά και τα απλώνουμε στην επιφάνεια των χόρτων (με τη βοήθεια ενός κουταλιού – είναι πανεύκολο).
Ψήνουμε για 45 λεπτά σε αντιστάσεις στους 190 βαθμούς Κελσίου και για 5 λεπτά στον αέρα να ροδοκοκκινίσει.
Διατροφικές πληροφορίες – σύνθεση ανά 100 γρ.
Ενέργεια/θερμίδες: 261,30 kcal
Πρωτεΐνες: 3,17 γρ.
Υδατάνθρακες: 23,78 γρ.
Λίπη: 17,10 γρ.
Εγγραφείτε στα ενημερωτικά δελτία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας για να λαμβάνετε τις πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις απευθείας στο email σας.
Σχόλια