Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2021 – World Diabetes Day 2021

0
1232

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2021 – World Diabetes Day 2021

Η παγκόσμια ημέρα για τον σακχαρώδη διαβήτη καθιερώθηκε το 1991 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, με αφορμή τα γενέθλια του Frederick Banting, που μαζί με τον Charles Best, συνέλαβε πρώτος την ιδέα που οδήγησε στην ανακάλυψη της ινσουλίνης το 1922. Εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο συμμετέχουν στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και την υπεράσπιση των μελών με διαβήτη.

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη καθιερώθηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία του Διαβήτη (IDF) { πατήστε εδώ: World Diabetes Day} και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) σε ανταπόκριση των αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με την κλιμακούμενη απειλή για την υγεία λόγω του Σακχαρώδη διαβήτη.

Για το 2021 το μότο της παγκόσμιας ημέρας διαβήτη έχει ως εξής:

ACCESS TO DIABETES CARE:
IF NOT NOW, WHEN?

A century after its discovery, insulin and other fundamental components of diabetes care remain beyond the reach of many who need them. This must change. Support our call to action to ensure it reaches the people who need to hear it.

Που μεταφράζεται ώς (δική μου ελεύθερη μετάφραση):

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ: Αν όχι τώρα, τότε πότε;

Έναν αιώνα μετά την ανακάλυψή της, η ινσουλίνη και άλλα θεμελιώδη συστατικά γύρω από τη φροντίδα του διαβήτη παραμένουν μακριά (εκτός της εμβέλειας χρήσης τους) από εκείνους που τα χρειάζονται πραγματικά. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Υποστηρίξτε την έκκλησή μας για δράση ώστε να διασφαλίσουμε ότι η έκκληση αυτή για φροντίδα αυτή θα φτάσει σε εκείνους που πραγματικά πρέπει να το ακούσουν (και κατά συνέπεια να δράσουν!)


Το λογότυπο της Παγκόσμιας Ημέρας του Διαβήτη  είναι ο μπλε κύκλος  – το παγκόσμιο σύμβολο για το διαβήτη που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της ένωσης για την εκστρατεία της ευαισθητοποίησης για το διαβήτη.  Η σημασία του συμβόλου «μπλε κύκλος» είναι εξαιρετικά θετική. Πολιτισμικά, ο κύκλος συμβολίζει τη ζωή και την υγεία. Το μπλε χρώμα αντανακλά τον ουρανό που ενώνει όλα τα έθνη και αποτελεί το χρώμα της σημαίας των Ηνωμένων Εθνών. Ο μπλε κύκλος συμβολίζει την ενότητα της παγκόσμιας κοινότητας του διαβήτη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του διαβήτη.

Ο Διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση, που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη – έλλειψη ινσουλίνης- (Τύπου 1) ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την παραγόμενη ινσουλίνη (Τύπου 2). Η Ινσουλίνη είναι μια ορμόνη, που επιτρέπει στα κύτταρα να πάρουν το σάκχαρο από το αίμα και να το χρησιμοποιήσουν ως πηγή ενέργειας.

Αυτά όμως σε εμάς (γονείς πασχόντων και πάσχοντες με διαβήτη τύπου 1) είναι σίγουρα γνωστά.

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2021 world diabetes day 2021, mamameli 2
Αποδεχόμαστε την πρόκληση…. BlueBallonChallenge με την αντλία 780g της Medtronic

Για τη μέρα αυτή λοιπόν σας αφιερώνω ένα βίντεο που φτιάχτηκε για να τιμήσουμε την ημέρα αυτή ως οικογένεια και να διαδώσουμε το BlueBalloonChallenge της εταιρείας Μedtronic, που έχει ως κεντρική ιδέα ανθρώπους να πραγματοποιούν τις καθημερινές τους δραστηριότητες ενώ προσπαθούν συγχρόνως να κρατήσουν ένα μπαλόνι στον αέρα, δείχνοντας έτσι ότι απαιτείται συνεχής προσοχή, αυτοπεποίθηση, αποφασιστικότητα και υποστήριξη για να γίνει αυτό – στοιχεία που απαιτούνται και για την καθημερινή διαχείριση της ζωής με διαβήτη.

Και φυσικά τιμώντας την παγκόσμια καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το διαβήτη το μπαλόνι έχει μπλε χρώμα!

Με πολλή πολλή αγάπη λοιπόν ένα βίντεο για να τιμήσουμε αυτή την ασθένεια που έχει γίνει τρόπος ζωής για όσους νοσούν και όσους βρίσκονται γύρω τους.

Η ζωή με το διαβήτη είναι μια συνεχής και καθημερινή προσπάθεια για όλους μας. Ας την χαρούμε λοιπόν όπως χαιρόμαστε και προσπαθούμε για καθετί στη ζωή μας.

Η ζωή με διαβήτη τύπου 1 είναι πιο πολύπλοκη από ό, τι γνωρίζουν οι περισσότεροι.

Είναι μια διαρκής πράξη ισορροπίας… Και ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να το συζητάμε!

Αποδέχομαι την πρόκληση κάνοντας κολύμπι στη θάλασσα, προσπαθώντας συγχρόνως να διατηρήσω και ένα μπαλόνι στον αέρα! Η @medtronicdiabetesgreece για κάθε ανάρτηση με το #BlueBalloonChallenge θα ξεκλειδώνει μία δωρεά  5€ στο LIFE FOR A CHILD – έως 100.000€ και θα συμβάλει στην υποστήριξη ενός παιδιού παρέχοντάς του ινσουλίνη, ταινίες γλυκόζης και άλλες προμήθειες για έναν ολόκληρο μήνα! Τώρα είναι η δική σου σειρά!

 

Σας προσκαλώ όλους να δεχτείτε αυτήν την πρόκληση.

Μπείτε στο #BlueBalloonChallenge σε συνεργασία με την @lifeforachild και την @dedoc_org 

Μαζί μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα! #diabetes #type1diabetes #BlueBalloonChallenge

Μην ξεχνάτε λοιπόν κοινοποιήστε το βίντεό μας ή φτιάξτε το δικό σας και χρησιμοποιήστε το #BlueBalloonChallenge

@medtronicdiabetesgreece @dedoc_org @lifeforachild

Σημ.: Όσα αναφέρονται στο βίντεο είναι προσωπικές μου απόψεις και μότο ενθάρρυνσης και ευαισθητοποίησης που είναι συνήθη τόσο για το διαβήτη όσο και τις περισσότερες νόσους. Λειτούργησα δε προσωπικά ως σκηνοθέτης, κάμερα-woman και μοντέρ αυτού του βίντεο είμαι αποκλειστικά υπεύθυνη για όσα δημιούργησα. Σας παρακαλώ να είστε επιεικείς!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here