Κράκερ με αλεύρι αμυγδάλου και δενδρολίβανο
Ο αρωματικός και αειθαλής θάμνος του δενδρολίβανου μας δίνει άρωμα και γεύση σε αυτή τη γρήγορη και εύκολη συνταγή χωρίς γλουτένη.
Το αλεύρι αμυγδάλου είναι ουσιαστικά αλεσμένα αμύγδαλα, που περιέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά αυτής της τροφής με χαμηλούς υδατάνθρακες.
Οι διατροφικές πληροφορίες αυτής της συνταγής, καθώς και ο διατροφικός πίνακας, έχουν γίνει από τον κύριο Καρά Κωνσταντίνο, διατροφολόγο, με έδρα την πόλη της Πρέβεζας. (μπορείτε να τον βρείτε στα κοινωνικά δίκτυα Instagram και facebook : Καρας Κωνσταντίνος-Weight Release )
Τον ευχαριστώ από καρδιάς και για τις επιπλέον πληροφορίες που μου έστειλε για τη συνταγή, καθώς και για μερικά χαρακτηριστικά της, που όπως αναφέρει ο ίδιος :
Τα κρακεράκια με αλεύρι αμυγδάλου και δενδρολίβανο αποτελούν μια διατροφικά πλούσια επιλογή, με υψηλή θρεπτική αξία. Είναι μια καλή πηγή υγιεινών λιπαρών καθώς το αλεύρι αμυγδάλου και το ελαιόλαδο είναι πλούσια σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία προάγουν την καρδιαγγειακή υγεία, μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και προστατεύουν από φλεγμονές.
Αν και χαμηλά σε θερμίδες, περιέχουν πρωτεΐνες από το αλεύρι αμυγδάλου, που βοηθούν στην αναδόμηση των μυών και στην αίσθηση κορεσμού. Οι φυτικές ίνες που περιέχονται βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Είναι πηγή χαμηλή σε υδατάνθρακες καθώς με μόλις 1,27 γραμ. υδατανθράκων ανά κρακεράκι, είναι κατάλληλοι για δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων.
Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, καθώς το δενδρολίβανο έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να προστατεύουν τα κύτταρα από οξειδωτικό στρες.
Αποτελούν μια θρεπτική προσθήκη σε δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων ως συνοδευτικά για σαλάτες ή σούπες.
Με λίγες θερμίδες αλλά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αυτά τα κρακεράκια είναι ένα υγιεινό και νόστιμο σνακ!
Η συνταγή αυτή παρουσιάστηκε στην εκπομπή της ΕΡΤ1 Μαμά-δες (Mamades_ert) που προβλήθηκε στις 19/10/2024 σε μια συζήτηση για το διαβήτη τύπου 1 και την κοιλιοκάκη.
Την εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε στο παρακάτω βίντεο ή ολόκληρη στο ertflix:
Υλικά
150 γραμ. φλιτζάνι αλεύρι αμυγδάλου
½ κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
1 κουταλιές της σούπας φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο – 5 γραμ.
1 μεγάλο αυγό -45 γραμ.
Θα χρειαστούμε και δυο κομμάτια λαδόκολλας ώστε να ανοίξουμε τη ζύμη μας.
Οδηγίες
- Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180°C. Αν χρησιμοποιήσετε αέρα μπορείτε και στους 170°C, ανάλογα με το πόσο “δυνατά” ψήνει ο φούρνος σας
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι αμυγδάλου, το αλάτι και το δεντρολίβανο
- Σε ένα μικρό μπολ, χτυπάμε ελαφρά το ελαιόλαδο και το αυγό
- Ανακατεύουμε τα υγρά υλικά στο μείγμα με το αλεύρι αμυγδάλου μέχρι να ενωθούν καλά. Εδώ καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε γάντια μιας χρήσης ώστε να μην κολλήσει η ζύμη στα χέρια μας.
- Τυλίγουμε τη ζύμη σε μορφή μπάλας
- Πιέζουμε ανάμεσα σε 2 φύλλα λαδόκολλας σε πάχος λίγων χιλιοστών
- Αφαιρούμε το επάνω κομμάτι λαδόκολλας
- Μεταφέρουμε το κάτω κομμάτι με τη ζύμη σε ένα ταψί
- Κόβουμε τη ζύμη σε τετράγωνα 2,5 εκατοστών με ένα μαχαίρι ή έναν κόφτη (ρόδα) πίτσας. Εννοείται ότι μπορείτε να τροποποιήσετε το σχήμα τους ανάλογα με εκείνο που σας αρέσει. Εδώ για τις ανάγκες της συνταγής και του διατροφικού πίνακα ακολουθήσαμε αυτή την κοπή σε τετράγωνα 2,5 εκατοστών
- Ψήνουμε στους 180°C για 12-15 λεπτά (αναλόγως το φούρνο), μέχρι να ροδίσουν ελαφρά
- Αφήνουμε τα κράκερ να κρυώσουν στο ταψί για 30 λεπτά περίπου ή ώσπου να κρυώσουν εντελώς, για να μπορέσουμε να τα τεμαχίσουμε και μετά σερβίρουμε!
Διατροφικές πληροφορίες – ανά κρακεράκι (2,5 χ 2,5 εκατοστών περίπου)
Τι σκέφτεσαι;
Εμφάνιση σχολίων / Αφήστε ένα σχόλιο