Κουλουράκια βανίλιας
Υλικά
- 130 γρ. βούτυρο
- 320 γρ. ζάχαρη
- 1/4 ποτηριού γάλα (περίπου 100 γραμ.)
- 800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (χωρίς γλουτένη)
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αμμωνία
- 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
- 5 αυγά
- λίγο κονιάκ (10 ml περίπου)
- 3 κάψουλες βανιλίνη (εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας)
Αυτή η συνταγή είχε δημοσιοποιηθεί πρώτη φορά το 2016.
Έχω κάνει κάποιες διορθώσεις από τότε κυρίως στον τρόπο παρασκευής (αλλά και νέες φωτογραφίες), ώστε να είναι αρκετά πιο εύκολο για όλους.
Το αλεύρι που χρησιμοποίησα είναι απλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (χωρίς γλουτένη φυσικά καθώς είμαστε με κοιλιοκάκη στο σπίτι). Όμως, έχω δοκιμάσει την ίδια συνταγή με πολλά διαφορετικά αλεύρια (χωρίς γλουτένη) όπως για αρτοσκευάσματα ή μίγματα αυτών με άλλα, όπως είχα και πρωτοδημοσιεύεσει τη συνταγή (500 γρ. αλεύρι για ψωμί και 300 για όλες τις χρήσεις). Τελικά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Πολύ σημαντικότερο ρόλο από το αλεύρι παίζει ο χρόνος “ξεκούρασης” που θα έχετε για το μείγμα πριν αρχίσετε να το πλάθετε.
Ελπίζω να σας βοηθήσει να φτιάξετε τα κουλουράκια βανίλιας που μπορούν να σας συντροφεύουν σε κάθε μεγάλη γιορτή (Χριστούγεννα ή Πάσχα) αλλά και ως καθημερινά κουλουράκια για όλους.
Εννοείται ότι η συνταγή αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με τα συμβατικά άλευρα -με γλουτένη δηλαδή- καθώς το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα το ίδιο.
Όσον αφορά τη ζάχαρη που περιέχουν, παρόλο που με έχει προβληματίσει αρκετά, έχω κρατήσει την ίδια αναλογία με την αρχική συνταγή. Ωστόσο, μπορείτε αν θέλετε να μειώσετε την ποσότητα τουλάχιστον κατά 50 γρ. χωρίς να επηρεάσει την εκτέλεση της συνταγής.
Καλή επιτυχία!
Οδηγίες
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι και το baking powder.
Κυρίως τα αυγά και το βούτυρο θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Το ίδιο ισχύει και για το γάλα.
Διαλύουμε μέσα στο γάλα την αμμωνία.
Σε ένα μπολ τοποθετούμε το βούτυρο και τη ζάχαρη.
Αρχίζουμε να τα ανακατεύουμε με το εξάρτημα του μίξερ που είναι για τη μαρέγκα (φουέ). Δεν χρειάζεται να τα ανακατέψουμε για περισσότερα από 2-3 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά και αφήνουμε να ανακατευτούν για περίπου 5 λεπτά (ώστε να λιώσει η ζάχαρη).
Συνεχίζοντας το ανακάτεμα προσθέτουμε τα υγρά, δηλαδή το γάλα και το κονιάκ.
Προσθέτουμε τη βανιλίνη και σταματάμε το μίξερ.
Αφαιρούμε τον αναδευτήρα με το σύρμα (φουέ) και τοποθετούμε στο μίξερ τον αναδευτήρα για ζύμη.
Ξεκινούμε το ανακάτεμα στην χαμηλή ταχύτητα και λίγο λίγο προσθέτουμε το αλεύρι, ώσπου να ομογενοποιηθεί το μίγμα μας.
Αν δεν έχουμε αναδευτήρα ζύμης ή θέλουμε να συνεχίσουμε με το χέρι, καλό είναι να έχουμε μια δυνατή μαρίζ ή ένα μεγάλο κουτάλι, έτσι ώστε ανακατεύοντας σιγά σιγά τα υλικά μας να ομογενοποιηθούν.
Έχει σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη που την αφήνουμε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον ένα τέταρτο της ώρας. Αυτό γίνεται για να αφήσουμε χρόνο στο αλεύρι να απορροφήσει τα υγρά και να γίνει μια ζύμη που θα μπορέσουμε να πλάσουμε
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 165 βαθμούς Κελσίου.
Βουτυρώνουμε το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε ή απλώς τοποθετούμε σε ένα ταψί λαδόκολλα.
Διαλύουμε τον κρόκο του αυγού που έχουμε κρατήσει με λίγο νερό ή γάλα.
Σχηματίζουμε/πλάθουμε τα κουλουράκια μας και τα τοποθετούμε στο ταψί.
Αν η ζύμη κολλάει στα χέρια μας καλό θα είναι να έχουμε λίγο αλεύρι ώστε να ρίχνουμε στα χέρια μας πριν πλάσουμε τα κουλουράκια.
Πριν τα βάλουμε στο φούρνο αλείφουμε με το μείγμα του κρόκου και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη.
Εναλλακτικά, μπορείτε να τα αλείψετε και με λίγο γάλα (αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αυγό ή κρόκο αυγού).
Ψήνουμε για δεκαπέντε με δεκαέξι λεπτά (15-16΄) στους 165 βαθμούς Κελσίου στον αέρα (ή ώσπου μέχρι να πάρουν χρώμα). Αν δεν έχουμε αέρα στο φούρνο τότε υπολογίστε 10-20 βαθμούς περισσότερο στο ψήσιμο (πάνω-κάτω αντίσταση).
Διατροφικές πληροφορίες – σύνθεση ανά 100 γρ.
Ενέργεια/θερμίδες: 330,2 kcal
Πρωτεΐνες: 3,54 γρ.
Υδατάνθρακες: 59,26 γρ.
Λίπη: 8,79 γρ.
Τι σκέφτεσαι;
Εμφάνιση σχολίων / Αφήστε ένα σχόλιο