Κολοκυθόπιτα χωρίς γλουτένη νηστίσιμη
Υλικά
Για τη γέμιση
- 80 γρ. αμύγδαλα
- 50 γρ. σταφίδες ξανθές
- 50 γρ. σταφίδες μαύρες
- 20 γρ. κολοκυθόσπορος
- 40 γρ. καρύδια
- 400 γρ. κολοκύθα κόκκινη
- 80 γρ. ελαιόλαδο
- 50 γρ. πολέντα
- 40 γρ. μέλι
- 100 γρ. γάλα αμυγδάλου
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα, ¼ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
- Μια πρέζα αλάτι
Για τη ζύμη του φύλλου
- 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 110 γρ. ρεβύθια βρασμένα
- 30 γρ. ελαιόλαδο
- 60 γρ. γάλα αμυγδάλου (ή νερό χλιαρό)
- Αλάτι και κανέλα
Οδηγίες
Για τη ζύμη
Τα βρασμένα ρεβύθια (που είχαν μουλιάσει αποβραδίς) τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ/μούλτι. Αν δεν προλάβατε να τα μουλιάσετε τότε χρησιμοποιήστε αποφλοιωμένα που βράζουν πολύ πιο εύκολα και γρήγορα.
Αναμιγνύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για τη ζύμη.
Θα έχουμε μια εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα δάκτυλά μας.
Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη.
Ιδιαίτερα στις ζύμες με τα αλεύρα χωρίς γλουτένη, κυρίως λόγω της ποσότητας ξανθακικής κόμμης που περιέχουν, παρατηρούμε ότι μετά το ψήσιμο είναι ιδιαίτερα σκληρό το φύλλο. Η προσθήκη των αλεσμένων ρεβυθιών εδώ βοηθά ακριβώς σε αυτό το σημείο και δημιουργεί μια μαλακή υφή στο τελικό φύλλο (μετά το ψήσιμο).
Για τη γέμιση
Ψιλοκόβουμε τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τον κολοκυθόσπορο.
Την ψίχα της κόκκινης κολοκύθας είτε την ψιλοκόβουμε με ένα μαχαίρι, είτε την πολτοποιούμε σε ένα μπλέντερ/μούλτι.
Ρίχνουμε την κολοκύθα, μια πρέζα αλάτι και ελάχιστο από το ελαιόλαδο σε ένα σκεύος και ανακατεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία, ώσπου να φύγουν τα περισσότερα υγρά της κολοκύθας.
Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς.
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τελευταία προσθέτουμε την κολοκύθα. Η γέμιση είναι έτοιμη.
Παίρνουμε το ¼ από τη ζύμη που έχουμε φτιάξει και την αφήνουμε στην άκρη.
Την υπόλοιπη ζύμη την ανοίγουμε σε φύλλο τοποθετώντας την ανάμεσα σε λαδόκολλα και διαφανή μεμβράνη.
Λαδώνουμε ελαφρά την ταρτιέρα ή το ταψάκι μας και τοποθετούμε το φύλλο μας.
Ρίχνουμε τη γέμιση και την στρώνουμε με ελαφρές κινήσεις.
Με τον ίδιο τρόπο ανοίγουμε και την υπόλοιπη ζύμη σε ένα λεπτό φύλλο και τοποθετούμε πάνω από τη γέμιση.
Μην σας ανησυχεί αν δεν “κλείνει” εντελώς. Δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Επίσης, μετά το σκέπασμα με το φύλλο καλό είναι με ένα πιρουνάκι να κάνετε μερικές τρυπούλες ώστε να διαφεύγει ο αέρας κατά το ψήσιμο, και φυσικά να βοηθήσει να ψηθεί ομοιόμορφα.
Κλείνουμε έτσι την κολοκυθόπιτα και ψήνουμε στους 170 βαθμούς Κελσίου στον αέρα για περίπου 35-40 λεπτά ή ώσπου να δούμε την επιφάνειά της να έχει πάρει χρώμα.
Η πίτα αυτή μπορεί άνετα να χωριστεί σε 8 μερίδες.
Προσοχή όμως στις θερμίδες και τους υδατάνθρακες γιατί περιέχει πολλούς ξηρούς καρπούς, σταφίδες και σποράκια που ανεβάζουν τις τιμές αυτές.
Όπως και να έχει είναι μια απόλαυση την οποία θα πρέπει να καταναλώνουμε με μέτρο!
Διατροφικές πληροφορίες – ανά μερίδα (135 γρ.)
Εγγραφείτε στα ενημερωτικά δελτία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας για να λαμβάνετε τις πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις απευθείας στο email σας.
Σχόλια