Κλασικοί κουραμπιέδες χωρίς γλουτένη
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι χωρίς γλουτένη για αρτοσκευάσματα
- 500 γρ. λιωμένο βούτυρο από αιγοπρόβειο και αγελαδινό γάλα
- 150 γρ. αναποφλοίωτα αμύγδαλα
- 1 κουτ. γλυκού baking powder
- 180 γρ. ζάχαρη άχνη
- 40 γρ. κονιάκ
- 2 αυγά
- 1 κουτ.γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Για την επικάλυψη : ζάχαρη άχνη ή στέβια σε σκόνη
Κλασικοί κουραμπιέδες χωρίς γλουτένη!
Χριστούγεννα χιονισμένα και λευκοί κουραμπιέδες σε κάθε σπίτι.
Τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα τα γιορτάζουμε φτιάχνοντας και αυτό το παραδοσιακό (για εμάς) γλυκό που στο εξωτερικό είναι γνωστό ως “Swedish butter cookies” (σουηδικά μπισκότα βουτύρου). Ουσιαστικά είναι η ίδια συνταγή.
Με γλουτένη ή χωρίς, φυσικά και μπορούμε να κατασκευάσουμε κουραμπιέδες ελεύθερους γλουτένης.
Και αυτό κάνουμε!
Στη συνταγή που σας προτείνω μπορείτε να παραλείψετε τα αυγά. Εδώ έχω χρησιμοποιήσει αυγά, περισσότερο για τη σιγουριά, ότι η ζύμη δεν θα διαλυθεί μετά το ψήσιμο (για να δώσουμε περισσότερη συνεκτικότητα στη ζύμη) και γιατί τα υγρά που έχω είναι περιορισμένα. Τα άλευρα χωρίς γλουτένη χρειάζονται έτσι και αλλιώς περισσότερα υγρά.
Με τα περισσότερα άλευρα για αρτοσκευάσματα μπορείτε να τα καταφέρετε και χωρίς την προσθήκη αυγού. Αν χρειαστεί περισσότερα υγρά η ζύμη σας (επειδή θα λείπουν τα αυγά ως συστατικό) μπορείτε να προσθέσετε λίγο παραπάνω κονιάκ.
Να μην ξεχάσω να σας πω ότι στο διατροφικό πίνακα που συνοδεύει την συνταγή αυτή έχουμε υπολογίσει ζάχαρη άχνη. Αν χρησιμοποιήσετε αντί ζάχαρης στέβια σε σκόνη, τότε σίγουρα οι θερμίδες σας είναι λιγότερες!
Οδηγίες
Το βούτυρο πρέπει να είναι κρύο.
Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ μαζί με την άχνη ζάχαρη για τουλάχιστον 20 λεπτά.
Το βούτυρο θα πάρει την υφή μιας μους ή παχύρρευστης σαντιγί.
Προσθέτουμε το baking powder και το εκχύλισμα βανίλιας και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
Χτυπάμε σε ένα μπολ τα δύο αυγά και τα προσθέτουμε.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το κονιάκ και λίγο λίγο το μισό αλεύρι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Εγώ σε αυτό το στάδιο σταματώ το χτύπημα στο μίξερ και αρχίζω να ανακατεύω με το χέρι.
Έτσι προσθέτω και το υπόλοιπο αλεύρι και συνεχίζω να ανακατεύω ώσπου η ζύμη να γίνει ομοιογενής και μαλακή.
Πλάθω σε ότι σχήμα θέλω και ψήνω στους 170 βαθμούς Κελσίου για 20- 25 λεπτά ανάλογα με το πάχος των κουραμπιέδων.
Αν είναι λεπτοί σχηματισμένοι με κουπ-πατ ίσως χρειαστεί να τους προσέχετε μην αρπάξουν.
Αφού ψηθούν τους αφήνω να κρυώσουν τουλάχιστον για 1 ώρα.
Ιδανικά αφήνετε τους κουραμπιέδες όλη νύχτα να κρυώσουν. Έτσι δεν απορροφούν τόσο πολύ τη ζάχαρη και δεν έχω και την υγρασία του βουτύρου να “κολλάει” πάνω στη ζάχαρη.
Πασπαλίζω κάθε ένα με ζάχαρη άχνη ή σε ένα μπολ με ζάχαρη άχνη ρίχνω έναν έναν κουραμπιέ, τον ανακατεύω με την άχνη να πάει παντού και τους τοποθετώ σε μια πιατέλα.
Χριστούγεννα και κουραμπιές πάνε μαζί αλλά με μέτρο!!
Προσέχετε τις θερμίδες και τα λιπαρά τους.
Διατροφικές πληροφορίες – σύνθεση ανά 100 γρ.
Ενέργεια/θερμίδες: 488,28 kcal
Πρωτεΐνες: 3,9 γρ.
Υδατάνθρακες: 51,61 γρ.
Λίπη: 28,9 γρ.
Εγγραφείτε στα ενημερωτικά δελτία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας για να λαμβάνετε τις πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις απευθείας στο email σας.
Σχόλια