Κλασικά μελομακάρονα χωρίς γλουτένη

0
588
κλασικά-μελομακάρονα-χωρίς-γλουτένη-8 mamameli

Κλασικά μελομακάρονα χωρίς γλουτένη

Υλικά

  • 800 γρ. αλεύρι για αρτοσκευάσματα (χωρίς γλουτένη)
  • 350 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 120 γρ. κονιάκ
  • 120 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • 150 γρ. ζάχαρη μαύρη
  • 2 κουτ. γλυκού baking powder
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα μαγερική
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο

Για το σιρόπι

  • 300 γρ. νερό
  • 300 γρ. ζάχαρη λευκή
  • 300 γρ. μέλι
  • Ξύσμα ή φλούδα πορτοκαλιού

Για το στόλισμα : 50 γρ. καρύδι & 50 γρ. αμύγδαλο ψημένο

Κλασική συνταγή για μελομακάρονα χωρίς γλουτένη, έτσι ώστε όλοι να τα απολαύσουν.

Ειδικά στην Ελλάδα Χριστούγεννα χωρίς μελομακάρονα δεν γίνονται!

Ο πιο απλός τρόπος να τα φτιάξετε και να έχετε σίγουρη επιτυχία.

Οι γονείς μου δεν κατάλαβαν καν ότι είναι χωρίς γλουτένη. Μάλιστα άρεσαν σε όλους περισσότερο από κάθε άλλη συνταγή που δοκίμασαν από τα χεράκια μου!!

Δοκιμάστε τα και εσείς λοιπόν και καλή επιτυχία.

Οδηγίες

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και τη ζάχαρη και αφήνουμε να πάρουν μια βράση (2-3 λεπτά)

Προσθέτουμε το μέλι και τη φλούδα/ξύσμα πορτοκαλιού.

Αφού ξεκινήσει να βράζει θα βγουν αφροί τους οποίους αφαιρούμε με ένα κουτάλι.

Αφήνουμε να βράσει ακόμη για άλλα 5 λεπτά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Σε ένα μπολ προσθέτουμε το λάδι, το χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα ή ένα πιρούνι για να λιώσει λίγο η ζάχαρη.
Προσθέτουμε το κονιάκ και και τα μυρωδικά.

Ξεκινούμε να προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε ελαφρά με ένα πιρούνι ή με το χέρι μας.
Δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα. Όσο γίνεται λιγότερο.

Αφού ομογενοποιηθεί το μίγμα μας πλάθουμε στο σχήμα που μας αρέσει και το χαράσσουμε με ένα πιρούνι ή με όποιο σχέδιο προτιμούμε.

Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, ανάλογα με το σχήμα που έχουμε δώσει.
Αν είναι λεπτά τα σχήματά μας θέλει προσοχή μην «αρπάξουν».

Εν τω μεταξύ χτυπάμε στο μούλτι τα καρύδια και το αμύγδαλο για λίγα δευτερόλεπτα για να στολίσουμε τα μελομακάρονα στη συνέχεια.

Δεν σιροπιάζουμε τα μελομακάρονα απευθείας μόλις βγουν από το φούρνο.

Θα πρέπει να κρυώσουν λίγο (τουλάχιστον 5 λεπτά).

Βουτάμε για λίγα λεπτά τα μελομακάρονα στο σιρόπι και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα.

Ρίχνουμε πάνω τους το τριμμένο καρύδι και αμύγδαλο.

Διατροφικές πληροφορίες – σύνθεση ανά 100 γρ.
Ενέργεια/θερμίδες: 372,36 kcal
Πρωτεΐνες: 1,92 γρ.
Υδατάνθρακες: 53,52 γρ.
Λίπη: 16,39 γρ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here