Γυναίκα και διαβήτης εν έτη 2017

Γυναίκα και διαβήτης εν έτη 2017 στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στον παγκόσμιο χάρτη!

Μια εξαιρετική εκδήλωση με κεντρικό θέμα την γυναίκα και τον διαβήτη και με τίτλο «Γυναίκες και Διαβήτης- Δικαίωμά μας ένα υγιές μελλον» .

Μια εκδήλωση που φιλοξενήθηκε την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017 στο Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων και στηρίχθηκε από τον ΣΥ.ΝΕ.Δ. (Σύλλογο Νέων Ελλήνων Διαβητικών).

Παράλληλη έκθεση πραγματοποιήθηκε στο χώρο με θέμα «ο φεμινισμός στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, 1974-1990: ιδέες, συλλογικότητες, διεκδικήσεις».

Γυναίκα-και-διαβήτης-εν-έτη-2017-12 mamameli Γυναίκα-και-διαβήτης-εν-έτη-2017-10 mamameli

Γυναίκες ομιλήτριες, γυναίκες που νοσούν με διαβήτη τύπου 1 ή 2, γυναίκες που είχαν εμφανίσει διαβήτη κύησης κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης, γυναίκες μητέρες παιδιών με διαβήτη τύπου 1, νεαρές γυναίκες, μικρά κοριτσάκια, γυναίκες όλες τους, που με τη λάμψη τους δώσαν ένα ιδιαίτερο νόημα σε αυτή τη βραδιά.

Εξαιρετικό το πάνελ των ομιλητριών (με σειρά εμφάνισης): κα Στρατηγάκη Μαρία, κα Λεοντίδου Ευτυχία, κα Τσιρώνα Σοφία, κα Κουτσουδάκη Βάνα, κα Μπουμάκη Κωνσταντίνα.

Γυναίκα-και-διαβήτης-εν-έτη-2017-7 mamameli
Η ομιλήτρια κα Στρατηγάκη Μαρία

Γυναίκα-και-διαβήτης-εν-έτη-2017-8 mamameli
Η ομιλήτρια κα Λεοντίδου Ευτυχία

Γυναίκα-και-διαβήτης-εν-έτη-2017-9 mamameli
Η ομιλήτρια κα Τσιρώνα Σοφία

Γυναίκα-και-διαβήτης-εν-έτη-2017-14 mamameli
Οι ελληνικές συμμετοχές στο Young Leader Program IDF, κα Μπουμάκη Κωνσταντίνα και κος Βαρθολομαίος Π.Β. (η αφεντιά μου στο κέντρο!)

Μας τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτισαν την εκδήλωση ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κος Δημήτριος Κρεμαστινός, η υπεύθυνη του τομέα εκθέσεων της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία κα Ενεπεκίδου Άννα, η πρόεδρος τους ΣΥΝΕΔ κα Λάγιου Σπυριδούλα και η πρόεδρος της ΜΚΟ «Περήφανη ζωή» και ιδρύτρια του Glykouli.gr κα Κατσικαδάκου Μαρία.

Γυναίκα-και-διαβήτης-εν-έτη-2017-5 mamameli
Χαιρετισμός από τον αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κο Κρεμαστινό Δημήτριο

Γυναίκα-και-διαβήτης-εν-έτη-2017-6 mamameli
Η κυρία Κατσικαδάκου Μαρία

Γυναίκα-και-διαβήτης-εν-έτη-2017-11 mamameli
Συντονίστρια της εκδήλωσης η κα Νικητόγλου Ρωξάνη

Η όλη ιδέα αποτελεί μια εξαιρετική και εμπνευσμένη πρωτοβουλία του Glykouli.gr και της κας Κατσικαδάκου Μαρίας, η οποία νοσεί με διαβήτη τύπου 1, και πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας διαβήτη -14 Νοεμβρίου.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη έχει αφιερώσει την φετεινή χρονιά στην Γυναίκα και το διαβήτη.

Η έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF) , με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας διαβήτη για το 2017, αναφέρει μεταξύ άλλων τις επιπτώσεις του διαβήτη στο γυναικείο πληθυσμό.

Πλέον, ένας στους έντεκα (1 στους 11) ενήλικες νοσεί με διαβήτη. 10 εκατομμύρια περισσότεροι σε σχέση με το 2015.

Σε πάνω από 160 χώρες παγκοσμίως πάνω από 200 εκατομμύρια γυναίκες ζουν με διαβήτη και πολλές από αυτές αντιμετωπίζουν περιορισμούς στην πρόβασή τους σε δαπανηρές πρακτικές πρόληψης, στην αρχική ανίχνευση και διάγνωση του διαβήτη, στην φροντίδα και στη θεραπεία του διαβήτη, και ιδιαίτερα γυναίκες που ζουν στις ανεπτυσσόμενες χώρες. Οι γυναίκες με διαβήτη αντιμετωπίζουν διακρίσεις, οφείλουν να επιζήσουν σε εχθρικά κοινωνικά περιβάλλοντα και είναι πιθανότερο να οδηγούνται στη φτώχεια, με λιγότερους πόρους. Ο διαβήτης είναι μια σοβαρή και παραμελημένη απειλή κατά της υγείας μιας μητέρας και του παιδιού της (διαβήτης κύησης), επηρεάζει μία στις έξι γεννήσεις και συνδέεται με επιπλοκές τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τον τοκετό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της IDF, Dr. Shaukat Sadikot :» Οι γυναίκες και τα κορίτσια αποτελούν παράγοντες κλειδιά στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, έτσι ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω αύξηση του διαβήτη και είναι έτσι σημαντικό καταστεί προσιτή και δίκαιη η πρόσβαση σε φάρμακα, τεχνολογία, εκπαίδευση και πληροφόρηση για να μπορέσουν να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέματα στον διαβήτη και να ενδυναμωθεί η ικανότητά τους στην ενθάρυνση υγιεινών συμπεριφορών.» (η μετάφραση είναι δική μου και στις δύο ανωτέρω παραγράφους)

Και οι τρεις κατηγορίες διαβήτη επηρρεάζουν γυναίκες και ιδιαίτερα ο διαβήτης κύησης, που πλέον εμφανίζεται συχνότερα (σε σχέση με το παρελθόν) και θέτει γερά θεμέλια για την μελλοντική εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 στη γυναίκα.

Προσωπικά, πίστευα ότι ήξερα αρκετά σε σχέση με το θέμα και το πρόγραμμα των ομιλιών, κατέληξα όμως τελικά να νιώθω ότι δεν γνωρίζω παρά μόνο ελάχιστα για το διαβήτη και τη σχέση του με τον γυναικείο οργανισμό.

Για μένα οι ομιλίες αποτέλεσαν πραγματικές εμπνευσμένες αποκαλύψεις.

Αποκάλυψη ενός κόσμου και μιας πραγματικότητας που δεν γνώριζα και δεν φανταζόμουν ότι υπήρχαν σήμερα. Εν έτη 2017!

Η δική μου σχέση με το διαβήτη ως γονέας ενός παιδιού που νοσεί με διαβήτη τύπου 1, πραγματικά νιώθω πλέον ότι είναι σε νηπιακό ακόμη στάδιο. Οι επιπλοκές της ασθένειας, οι ιδιαιτερότητες που εμφανίζει στον γυναικείο οργανισμό, οι περίπλοκες διεργασίες σε βιολογικό και σε ψυχολογικό επίπεδο που επηρεάζουν και επηρεάζονται από το διαβήτη, πλέον μου προκαλούν τουλάχιστον δέος!!

Κυρίαρχο ζήτημα στο θέμα της γυναίκας και του διαβήτη, η αναγκαιότητα της ισότητας μεταξύ των φύλων και στην υγεία!!

Ένα ζήτημα που αναγκάζει εν έτη 2017 να θέτουμε την ισότητα των φύλων ως δικαίωμα και ως διεκδίκηση. Δεν πίστευα όσα άκουγα. Δεν είχα την παραμικρή ιδέα. Πάντοτε πίστευα στην ισότητα των δύο φύλων αλλά ποτέ δεν είχα αναλογιστεί τις ιδιαιτερότητες του κάθε φύλου σε σχέση με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του σε θέματα υγείας. Τελικά ναι μεν είμαστε ισότιμοι αλλά με εντελώς διαφορετικές ανάγκες ως οργανισμοί!

Και για να γίνω πιο σαφής, ο χώρος της υγείας πραγματικά ακόμη και σήμερα έχει χτιστεί από άνδρες για άνδρες. Η γυναίκα δεν φαίνεται ότι έχει τον ελάχιστο πραγματικό χώρο παρουσίας (ως ασθενής αλλά και ως ασκούσα την ιατρική πρακτική). Και από όσα ακούστηκαν (ή ειπώθηκαν), χαρακτηριστικά αναφέρω, ότι ακόμη και οι παρενέργειες που αναγράφονται σε κάθε φαρμακευτική ουσία, οι έρευνες που γίνονται πάνω σε κάθε φάρμακο, οι επιπτώσεις που διερευνώνται στον ανθρώπινο οργανισμό, πραγματώνονται σχεδόν αποκλειστικά σε άνδρες ασθενείς.

Οι γυναίκες δεν έχουν καμιά αντιπροσώπευση. Η έρευνα φαίνεται πως δεν θέτει και τα δύο φύλα ισότιμα απέναντί της, καθώς οι γυναίκες ως οργανισμοί, παρουσιάζουν διάφορες ορμονολογικές ιδιαιτερότητες καθ΄όλη τη διάρκεια της ζωής τους – ακόμη και στη διάρκεια ενός μήνα (με την έμμηνο ρύση). Ο τοκετός που αποτελεί δικαίωμα και πράξη καθάρα γυναικεία, εφαρμόζεται και επιτυγχάνεται με αυστηρά ιατρικά κριτήρια που θέτουν οι άνδρες ιατροί (με πρακτικές και μεθόδους που εκείνοι θέλουν ή επιθυμούν να εφαρμόσουν).

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του γυναικείου οργανισμού έως και σήμερα, αποτελούν πεδία προς διερεύνηση- που δεν συμφέρουν βέβαια να διερευνηθούν- καθώς, ο οργανισμός της γυναίκας δεν είναι τόσο ή και καθόλου προβλέψιμος, όσο του άνδρα.

Χαρακτηριστική ιδιαιτερότητα που αναφέρθηκε από τις ομιλήτριες, πως η ένδειξη/προειδοποιητικό σημάδι εμφράγματος, διαφέρει τόσο πολύ μεταξύ του οργανισμού της γυναίκας και του άνδρα, που ακόμη και σήμερα οι γυναίκες δεν δίνουν την αρμοζουσα σημασία, αφού τα διαδομένα συμπτώματα (ανδρικά) δεν έχουν καμιά σχέση με εκείνα στο γυναικείο οργανισμό (χαρακτηριστικό το μούδιασμα στο σαγόνι). Το αποτέλεσμα: άκρως επικίνδυνο για την υγεία της γυναίκας.

Ο γυναικείος οργανισμός δεν αποτελεί δηλαδή γόνιμο έδαφος για την ιατρική έρευνα και πρακτική λοιπόν;;;;;;;…….

Κι αυτό βέβαια, συμβαίνει και όσον αφορά τη γυναίκα και τη διαχείριση του διαβήτη.

Ορμονικές μεταβολές, που αρχίζουν έντονα να επηρεάζουν το γυναικείο οργανισμό από την αρχή της εφηβείας. Διαταραχές και μεταβολές σε μηνιαία βάση με την έμμηνο ρύση, που φυσικά συνεχίζονται σε όλη την ενήλικη ζωή της. Μεταβολές και διακυμάνσεις που τροποποιούνται στο στάδιο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση…… Και καλύτερα να μην αναφερθώ στις αλλαγές και μεταβολές που φυσικά ακολουθούν την όποια εγκυμοσύνη.

Το αποτέλεσμα. Καλούνται οι γυναίκες να οδηγήσουν ατομικά και πειραματικά τον διαβήτη τους προς την σωστή ρύθμιση, έχοντας ως πρωταρχικό οδηγό τον εαυτό τους.

Η υγεία κάθε μιας γυναίκας με διαβήτη αποτελεί ένα άγνωστο ανεξερεύνητο πλανήτη για εκείνη. Λίγοι είναι οι επιστήμονες που στέκονται δίπλα της σε αυτό το ταξίδι και ακόμη πιο λίγοι εκείνοι που μελετούν τις ιδιαιτερότητες του γυναικείου οργανισμού σε σχέση με την σωστή ρύθμιση του σακχάρου της -ή τέλος, τις διαφορές του διαβήτη σε κάθε φύλο και οργανισμό.

Πραγματικά, οφείλω να ομολογήσω ότι η ύπαρξη της έκθεσης του φεμινιστικού χώρου αρχικά φάνηκε ως άκαιρη στα μάτια μου. Μετά όμως από όλα όσα άκουσα, θεωρώ ότι ήταν τόσο επίκαιρη και στοχευμένη όσο ποτέ.

Η γυναίκα σήμερα χρειάζεται όσο ποτέ να διεκδικεί, να εκφράζει τη συλλογικότητά της και να γεννά καινούργιες ιδέες. Και αυτό θα πρέπει να γίνει δυναμικά προς κάθε κατεύθυνση και για τη γυναίκα με διαβήτη.

Γυναίκα-και-διαβήτης-εν-έτη-2017-15 mamameli
Στο κέντρο, μεταξύ των γλυκών κοριτσιών μας, η ομιλήτρια κα Κουτσουδάκη Βάνα, μαία, ειδική νοσηλεύτρια.

Δυστυχώς, όσα γνωρίζουμε για την γυναίκα με διαβήτη σήμερα (και για την ιδιαιτερότητα της υγείας των γυναικών εν γένει ή αλλιώς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ) αποδεικνύεται, τελικά, πως είναι πολύ λίγα.

Οι σκέψεις της νεαρής young mentor στο πρόγραμμα Young Leader Program της IDF και ομιλήτριας στην εκδήλωση, κας Μπουμάκη Κωνσταντίνας, είναι αυτές που συνοψίζουν το χθες, το σήμερα και το αύριο: «Μακάρι να μην χρειαστεί άλλες γυναίκες να περάσουν όσα χρειάστηκε να περάσω εγώ για να καταφέρω να γνωρίσω και να διαχειριστώ το διαβήτη από την παιδική ως την ενήλικη ζωή μου. Μακάρι η ιατρική να καταφέρει να βρει δρόμους ώστε να γίνουν όλα πιο εύκολα για τις γυναίκες.»

Μακάρι, και όλοι και όλες να μπορέσουμε να έχουμε πάντα μια καλύτερη πρόληψη και διαχείριση του διαβήτη στη ζωή μας!

Μακάρι οι φωνές των γυναικών σε όλο τον κόσμο να ενωθούν και να καταφέρουν να δώσουν λύσεις, ιδέες και πρακτικές σε κάθε ιατρικό θέμα και ιδιαίτερα στο διαβήτη.

Μακάρι τέτοιες εκδηλώσεις να πολλαπλασιαστούν και η ενημέρωση και η γνώση να μοιραστεί σε όλες και όλους!

Εύχομαι από τη μεριά μου, θερμά συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες, στους διοργανωτές και στις ομιλήτριες αυτής της εκδήλωσης.

Γυναίκα-και-διαβήτης-εν-έτη-2017-2 mamameli Γυναίκα-και-διαβήτης-εν-έτη-2017-3 mamameli Γυναίκα-και-διαβήτης-εν-έτη-2017-4 mamameli

Η πιο γλυκιά παρέα!

Κατηγορίες: