Βασική συνταγή για ψωμί χωρίς γλουτένη
Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι για αρτοσκευάσματα (χωρίς γλουτένη)
- 50 γρ. λιναρόσπορο
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη μαύρη
- 10 γρ. μαγιά μπύρας
- 500 ml νερό
Ο άρτος ημών ο επιούσιος χωρίς γλουτένη!
Σε ποιον δεν αρέσει το άρωμα του φρεσκοψημένου ψωμιού; Το σπίτι σίγουρα θα μοσχομυρίζει με το ψήσιμο ενός καρβελιού ψωμί και όλοι θα μπορούν να το απολαύσουν φρέσκο και ζεστό.
Ο αρτοπαρασκευαστής είναι ένα από τα μηχανήματα που κάνετε σχεδόν άμεσα απόσβεση τα χρήματά σας.
Αν δεν έχετε καλό είναι να το ξανασκεφτείτε.
Ζυμώνει και ψήνει μόνο του.
Πραγματικά μπορεί να μας λύσει κυριολεκτικά τα χέρια.
Τα υλικά που σας συστήνω είναι για τον αρτοπαρασκευαστή αλλά όποιος θέλει μπορεί να την ξεκινήσει και χωρίς αυτόν με ένα απλό μίξερ ή απλώς ζυμώνοντας με το χέρι.
Οδηγίες
Χτυπάμε το λιναρόσπορο στο μούλτι για να σπάσουμε τους σπόρους. Αν είναι ήδη σπασμένοι (δηλαδή τους έχουμε αγοράσει θρυμματισμένους) τους αναμιγνύουμε κατευθείαν με το αλεύρι.
Ζεσταίνουμε πρώτα λίγο το νερό και διαλύουμε μέσα στο νερό τη ζάχαρη και τη μαγιά μπύρας.
Για τον αρτοπαρασκευαστή ακολουθούμε τις οδηγίες του βασικού προγράμματος.
Τοποθετούμε τα υπόλοιπα υλικά στον αρτοπαρασκευαστή, προσθέτουμε και το μείγμα του νερού και της μαγιάς και ξεκινούμε τον αρτοπαρασκευαστή στο βασικό πρόγραμμα.
Μετά από περίπου 3 ώρες θα έχουμε το μοσχομυριστό ψωμάκι μας.
Χωρίς αρτοπαρασκευαστή/ με μίξερ ή στο χέρι:
Ζυμώνουμε με το χέρι ή με το μίξερ.
Τοποθετούμε όλα τα υλικά μας σε ένα μπολ και ζυμώνουμε ώσπου να ανακατευτούν καλά και να γίνει μια ζύμη κολλώδης. (προτιμότερο κατά τη γνώμη μου είναι σίγουρα το μίξερ γιατί η ζύμη αυτή δεν ξεκολλάει με τίποτε από τα χέρια και αν προσθέσουμε επιπλέον αλεύρι θα γίνει πολύ σκληρό το ψωμί μας)
Αφήνουμε για τουλάχιστον τρία τέταρτα της ώρας σκεπασμένο με μια πετσέτα ή πλαστική μεμβράνη για να φουσκώσει.
Ξαναζυμώνουμε και τοποθετούμε στη φόρμα (κατά προτίμηση λαδωμένη και πασπαλισμένη με λίγο αλεύρι) που θέλουμε να ψήσουμε το ψωμί μας.
Αφήνουμε ξανά τουλάχιστον για μια ώρα να φουσκώσει το ζυμάρι μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 40 λεπτά.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και ξεφορμάρουμε το ψωμάκι μας..
Αν βέβαια θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε λίγο σουσάμι μαζί με το λιναρόσπορο για περισσότερη ποικιλία σε σπόρους αλλά και σε γεύση.
Οι συνδυασμοί που μπορούμε να κάνουμε είναι ατελείωτοι. Αυτή είναι η βασική συνταγή με την οποία ξεκινά κάποιος την απλή παρασκευή ψωμιού. Καλή επιτυχία..
Διατροφικές πληροφορίες – σύνθεση ανά 100 γρ.
Ενέργεια/θερμίδες: 198,76 kcal
Πρωτεΐνες: 3,23 γρ.
Υδατάνθρακες: 37,26 γρ.
Λίπη: 3,98 γρ.
Τι σκέφτεσαι;
Εμφάνιση σχολίων / Αφήστε ένα σχόλιο