Αφράτο κέικ πορτοκαλιού με αλεύρι ινδικής καρύδας
Υλικά
- 2 πορτοκάλια για χυμό (περίπου 320 γραμμάρια)
- 70 γρ. on stevia (έχει τις μισές θερμίδες από την κανονική ζάχαρη) ή 140 γρ. ζάχαρη κοινή
- 60 γρ. ελαιόλαδο
- 6 αβγά
- 60 γρ. αλεύρι καρύδας
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Οδηγίες
Πλένουμε τα πορτοκάλια και τα τοποθετούμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι. Αφήνουμε να πάρει βράση και σε μέτρια θερμοκρασία τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 15 λεπτά.
Αφαιρούμε από την κατσαρόλα τα πορτοκάλια και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ με κρύο νερό για λίγα λεπτά, ώστε να κρυώσουν πιο γρήγορα.
Κόβουμε τα πορτοκάλια ολόκληρα σε μικρά κομματάκια και φροντίζουμε να αφαιρέσουμε τα κουκούτσια και όποια σκληρά μέρη υπάρχουν στο κέντρο τους.
Τοποθετούμε τα πορτοκάλια σε ένα μπλέντερ ή σε ένα μούλτι και τα πολτοποιούμε. Τα αφήνουμε στην άκρη.
Μη σας φοβίζει το γεγονός ότι χρησιμοποιούμε ολόκληρο το πορτοκάλι. Η διαδικασία του βρασμού αφαιρεί αρκετή από την πικράδα της φλούδας και το κάνει περισσότερο γλυκό.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Τοποθετούμε λαδόκολλα σε μια μακρόστενη φόρμα κέικ, εκτός αν χρησιμοποιήσουμε σιλικόνης ή αντικολλητική φόρμα (οπότε δεν χρειάζεται η λαδόκολλα).
Ρίχνουμε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη/στέβια και χτυπάμε με το μίξερ για 2-3 λεπτά. Κατόπιν, προσθέτουμε και τα αβγά και συνεχίζουμε να χτυπάμε με το μίξερ για άλλα 2-3 λεπτά, ώσπου να πάρει το μίγμα μας λίγο όγκο.
Προσθέτουμε το πολτοποιημένο πορτοκάλι και ανακατεύουμε ξανά για λίγο με το μίξερ.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε ελαφρά ώσπου να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.
Αφήνουμε το μίγμα για 5 λεπτά να σταθεί και κατόπιν το ρίχνουμε στη φόρμα του κέικ.
Το αλεύρι καρύδας έχει την ιδιότητα να απορροφά πολλαπλάσια ποσότητα υγρών από το βάρος του. Απλά χρειάζεται λίγο χρόνο περισσότερο ώστε να συμβεί αυτό, γι΄αυτό και αφήνουμε το μίγμα λίγο χρόνο πριν προχωρήσουμε στο ψήσιμο του κέικ μας. Και φυσικά είναι από τη φύση του χωρίς γλουτένη!
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς Κελσίου στον αέρα για 30 λεπτά. Αν ψήσουμε με πάνω κάτω αντίσταση τότε θα χρειαστούν περίπου 5 λεπτά επιπλέον.
Το κέικ θα πάρει ένα καστανόξανθο χρώμα ή και πιο σκούρο αλλά μην το φοβηθείτε.
Αφαιρούμε το κέικ από το φούρνο αλλά δεν το ξεφορμάρουμε αμέσως. Το αφήνουμε να κρυώσει στη φόρμα για 10 λεπτά.
Έπειτα το βγάζουμε από τη φόρμα μας και σερβίρουμε.
Αν θέλουμε να γίνει περισσότερο “αμαρτωλό” τότε σερβίρουμε και με παγωτό βανίλια που του ταιριάζει πολύ.
Θα παρατηρήσετε παρακάτω ότι υπάρχουν δύο διατροφικοί πίνακες καθώς μπορείτε είτε να χρησιμοποιήσετε το υποκατάστατο της ζάχαρης την onstevia ή απλή κρυσταλλική ζάχαρη. Η επιλογή δική σας!
Καλή απόλαυση.
Διατροφικές πληροφορίες – ανά μερίδα (75 γρ.) με onstevia
Διατροφικές πληροφορίες – ανά μερίδα (75 γρ.) με ζάχαρη
Εγγραφείτε στα ενημερωτικά δελτία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας για να λαμβάνετε τις πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις απευθείας στο email σας.
Σχόλια