Αυγά μπενεντίκτ

0
2711
αυγά-μπενεντίκτ-16 mamameli

Αυγά μπενεντίκτ

Υλικά για δύο άτομα

  • 2 αγγλικά μάφιν
  • 4 φέτες μπείκον

Για την σάλτσα ολλαντέζ

  • 3 κρόκους αυγών
  • 250 γρ. βούτυρο κλαριφιέ
  • λευκό ξίδι (περίπου 10 γρ.)
  • λίγο λεμόνι
  • αλάτι & πιπέρι (κατά προτίμηση λευκό)

Για τα αυγά ποσέ: 2 αυγά

Τα αυγά μπενεντίκτ αποτελούν μια ιδιαίτερη συνταγή που σημαδεύει μια ξεχωριστή μέρα. Είναι μια συνταγή που συνήθως σερβίρεται ως brunch (από τις λέξεις breakfast=πρωινό και lunch= μεσημεριανό), δηλαδή ενδιάμεσα στο πρωινό και το μεσημεριανό μας γεύμα. Συνοδεύει δηλαδή το λεγόμενο “δεκατιανό” μας!

Με λίγη υπομονή και εξάσκηση μπορείτε να τα καταφέρετε και να δημιουργήσετε ένα διαφορετικό και γευστικό πρωινό για τους αγαπημένους σας.

Χρειάζεται προετοιμασία αν θέλετε να ακολουθήσετε πιστά την συνταγή.

Εναλλακτικά, αν δεν έχετε αγγλικά μάφιν δεν πειράζει, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με ψωμί του τόστ, κομμένο με ένα τσέρκι ή με οδηγό ένα καπάκι ενός βάζου, σε στρογγυλό μέγεθος.

Μην πτοείστε. Δοκιμάστε να τα τελειοποιήσετε και σίγουρα θα τα καταφέρετε!

Οδηγίες

Το πιο δύσκολο μέρος αυτής της συνταγής είναι η σάλτσα ολλαντέζ. Επειδή πρέπει να σερβιριστεί αμέσως καλό είναι να την αφήσουμε για το τέλος.

Πρώτα κόβουμε στη μέση δύο αγγλικά μάφιν. (Μπορούν να αντικατασταθούν με ψωμί του τόστ, θα χάσετε βέβαια λίγο στη γεύση αλλά είναι πολύ πιο γρήγορο και εύκολο).

Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι λίγο βούτυρο ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και τοποθετούμε εκεί τα μάφιν μας ώσπου να ροδίσουν. Γυρίζουμε να ροδίσουν και από τις δύο μεριές.
Τα αφήνουμε στην άκρη (στο πιάτο που θα τα σερβίρουμε ίσως).

Σε ένα άλλο σκεύος (καλύτερα σε ένα μικρό τηγάνι) γεμίζουμε με νερό και το ζεσταίνουμε.
Έχουμε επιλέξει δύο τσέρκια στρογγυλά ή αν δεν έχετε δύο κουπ-πατ αρκετά μεγάλα (ώστε να χωρούν από ένα αυγό το καθένα) και τα τοποθετούμε στο τηγάνι μέσα στο νερό που βράζει.

Το νερό δεν πρέπει να ξεπερνά το ύψος από το τσέρκι/κουπ-πατ.

Σπάμε μέσα σε κάθε τσέρκι από ένα αυγό και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία.
Ρίχνουμε πάνω στα αυγά μας με ένα κουτάλι λίγο λίγο νερό προκειμένου να βράσουν.
Μόλις ετοιμαστούν αδειάζουμε το νερό από το σκεύος και κρατάμε στην άκρη τα αυγά.

Ξεροψήνουμε το μπέικον και τοποθετούμε κάθε φέτα πάνω σε ένα μάφιν.

Δημιουργούμε ένα σάντουιτς με δύο φέτες μάφιν και μπέικον.

Τοποθετούμε στην κορυφή κάθε ενός ένα αυγό ποσέ.

Φτιάχνουμε την ολλαντέζ! Τα δύσκολα τώρα. Εδώ βέβαια έχω απλοποιήσει όσο περισσότερο γίνεται την διαδικασία και την ίδια τη σάλτσα.
Σε μπεν μαρί τοποθετούμε τους κρόκους από τα αυγά. (Σε μια κατσαρόλα που βράζει νερό τοποθετούμε ένα μπολ έτσι ώστε να μην ακουμπά το νερό που βράζει από κάτω).

Ξεκινούμε να χτυπάμε τα αυγά με ένα μίξερ χειρός.
Προσθέτουμε ελάχιστο λευκό ξύδι. Δεν σταματούμε να χτυπάμε τα αυγά καθόλου σε όλη τη διάρκεια της κατασκευής της σάλτσας.

Ρίχνουμε το κλαριφιέ βούτυρο (=από το οποίο έχουμε αφαιρέσει το νερό και τις πρωτείνες γάλακτος) σιγά σιγά όσο μπορούμε σε κορδόνι. Αν δεν έχουμε κλαριφιέ βούτυρο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε ώσπου να ενσωματωθεί όλο το βούτυρο.

Προσθέτουμε λίγες σταγόνες λεμόνι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.

Μόλις δέσει η σάλτσα μας αλατοπιπερώνουμε. Αν πιστεύουμε ότι η σάλτσα μας έχει γίνει αρκετά πηχτή μπορούμε να προσθέσουμε ελάχιστο νερό για να την αραιώσουμε.

Σερβίρουμε τα αυγά μας περιχύνοντας πάνω την σάλτσα ολλαντέζ.

Εύχομαι το αποτέλεσμα να σας ανταμείψει!

Διατροφικές πληροφορίες – σύνθεση ανά 100 γρ.
Ενέργεια/θερμίδες: 430,3 kcal
Πρωτεΐνες: 7,40 γρ.
Υδατάνθρακες: 8,80 γρ.
Λίπη: 40,43 γρ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here