Αλμυρή κολοκυθόπιτα
Υλικά
- 500 γρ. κίτρινη κολοκύθα τριμμένη
- 300 γρ. τυρί τύπου γκούντα τριμμένο
- 150 γρ. στραγγιστό γιαούρτι πλήρες
- 2 αυγά
για το φύλλο
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις/φύλλο πίτας (χωρίς γλουτένη)
- 1 αυγό
- 60 γρ. βούτυρο αγελαδινό φρέσκο
- 40 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- μια πρέζα αλάτι
- μια κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι
Για το στολισμό: Λευκό ή/και μαύρο σουσάμι
Είναι αρκετοί που δεν έχουν δοκιμάσει αλμυρή κολοκυθόπιτα. Πράγματι πιστεύω ότι η γλυκιά κολοκυθόπιτα με τις σταφίδες είναι η πιο διαδεδομένη παραδοσιακή ελληνική συνταγή.
Ιδιαίτερα όμως η κολοκύθα με τη λευκή σάρκα είναι πολύ πιο ουδέτερη στη γεύση από τις κοκκινωπές και για αλμυρές συνταγές, κατά τη γνώμη μου, ταιριάζει περισσότερο.
Οι λευκόσαρκες κολοκύθες είναι συνήθως αρκετά πρασινωπές στην εξωτερική τους μεριά. Αν βρείτε πολύ τρυφερές μπορεί να μην χρειαστεί καν να αφαιρέσετε το εξωτερικό τους περίβλημα. Στην περίπτωση αυτή τρίψτε τες μαζί με την πράσινη εξωτερική τους επιφάνεια. Θα πάρετε σίγουρα περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Αν τώρα το εξωτερικό τους είναι αρκετά σκληρό θα πρέπει να αφαιρεθεί και να φτιάξετε την πίτα σας με το καθαρό εσωτερικό της μέρος.
Εδώ εγώ χρησιμοποιώ μόνο το εσωτερικό λευκό μέρος της κολοκύθας, την οποία τεμάχισα και αφαίρεσα τα σποράκια της.
Οδηγίες
Για το φύλλο
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά ώσπου να γίνουν μια εύπλαστη ζύμη.
Χωρίζουμε σε τρία μέρη ζυμώνοντας τρία μικρά στρογγυλά ζυμάρια.
Αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 20 λεπτά.
Για την κολοκύθα
Την κολοκύθα την έχουμε τρίψει σε μικρά κομματάκια είτε στον τρίφτη, είτε αφαιρώντας τη σάρκα από το κέλυφος της κολοκύθας με ένα κουτάλι (στο χωριό μου λέμε ότι “ξύνουμε την κολοκύθα”).
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το κολοκύθι και χωρίς νερό ή λάδι ανακατεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία, ώσπου να μαραθεί ή να αλλάξει χρώμα το κολοκύθι μας. Θα δούμε ότι ουσιαστικά γίνεται διαυγές και γυαλίζει αρκετά.
Έτσι έχει φύγει η περισσότερη υγρασία και μπορεί να ψηθεί το μείγμα μας πιο γρήγορα.
Αφήνουμε να κρυώσει για λίγα λεπτά στην άκρη.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτουμε την κολοκύθα μας.
Το μείγμα της γέμισης είναι έτοιμο.
Ανοίγουμε φύλλα για την πίτα μας.
Τοποθετούμε δύο στην αρχή, οπότε και λαδώνουμε το πρώτο φύλλο μας και κατόπιν τοποθετούμε το δεύτερο από πάνω.
Προσθέτουμε το μείγμα και κλείνουμε την πίτα μας με ένα φύλλο, ουσιαστικά σκεπάζοντας τη.
Ρίχνουμε πάνω στην επιφάνειά της λίγο νερό και λάδι και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
Με ένα μαχαίρι κάνουμε μικρές τρυπούλες στην επιφάνειά της για να μην μας φουσκώσει κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Ψήνουμε στους 180-190 βαθμούς Κελσίου για περίπου 1 ώρα.
Απολαύστε τη ζεστή και κρύα. Για όλες τις ώρες το ίδιο θρεπτική.
Διατροφικές πληροφορίες – σύνθεση ανά 100 γρ.
Ενέργεια/θερμίδες: 240,98 kcal
Πρωτεΐνες: 7,2 γρ.
Υδατάνθρακες: 25,25 γρ.
Λίπη: 12,2 γρ.
Εγγραφείτε στα ενημερωτικά δελτία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας για να λαμβάνετε τις πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις απευθείας στο email σας.
Σχόλια