Αγγλικά μάφιν
Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι για αρτοσκευάσματα (χωρίς γλουτένη)
- 1 αυγό
- 280 γρ. γάλα πλήρες
- 40 γρ. ζάχαρη λευκή
- 10 γρ. μαγιά μπύρας
- 30 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- μια πρέζα αλάτι
- προαιρετικά λίγο κορν φλάουρ ή νισεστέ
Αγγλικά μάφιν χωρίς γλουτένη ή αλλιώς gluten free english muffins. Ιδιαίτερα γευστικά ψωμάκια που χρησιμοποιούνται σε πολλές κατασκευές.
Πρόκειται για μια βασική συνταγή για ψωμάκια αφράτα που μπορούν να μας συντροφεύουν καθημερινά σε κάθε γεύμα μας.
Για πρωινό μπορείτε να τα απολαύσετε (αφού πρώτα τα ζεστάνετε ή τα φρυγανίσετε) με λίγο φρέσκο βούτυρο και μέλι ή μαρμελάδα. Για δεκατιανό ή brunch μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ως βάση για αυγά μπενεντίκτ. Για το κυρίως γεύμα σας τα ζεσταίνετε και συνοδεύετε τις ζεστές σούπες ή κοκκινιστά φαγητά.
Λατρεμένα όπως και να έχει!
Οδηγίες
Ζεσταίνουμε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι και λιώνουμε μέσα σε αυτό τη ζάχαρη και τη μαγιά μπύρας. Προσοχή το γάλα δεν πρέπει να ζεσταθεί πολύ γιατί αλλιώς θα κάψει τη μαγιά. Πρέπει να είναι χλιαρό.
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτουμε το γάλα με τη μαγιά.
Ζυμώνουμε στο μίξερ ή με το χέρι, ώσπου να σχηματιστεί μια εύπλαστη ζύμη.
Δαδώνουμε ένα μπολ και τοποθετούμε μέσα τη ζύμη μας. Λαδώνουμε και την ζύμη από πάνω και τοποθετούμε πάνω της μια διάφανη πλαστική μεμβράνη. Αφήνουμε σε ένα ζεστό χώρο να διπλασιαστεί για περίπου 1 1/2 ώρα.
Αφού διπλασιαστεί η ζύμη μας την χωρίζουμε σε μπαλάκια και πλάθουμε ένα ένα τα ψωμάκια-μάφιν. Τα ψωμάκια που θα σχηματίσετε προσπαθήστε να έχουν όλα παρόμοια διάμετρο (για να χρειαστούν όλα τον ίδιο χρόνο στο ψήσιμο).
Σε ένα ταψί πασπαλίζουμε λίγο κορν φλάουρ ή καλύπτουμε με μια λαδόκολλα και τοποθετούμε εκεί τα ψωμάκια μας. Αφήνουμε ξανά να φουσκώσουν για περίπου 30 λεπτά σκεπασμένα με μια πετσέτα.
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία και ψήνουμε τα ψωμάκια μας για περίπου 3 λεπτά από κάθε πλευρά, ώσπου να πάρουν χρώμα.
Με τη διαδικασία αυτή αποκτούν μια όμορφη κρούστα!
Τα τοποθετούμε ξανά πίσω στο ίδιο ταψί και ψήνουμε στο φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία (180 βαθμούς Κελσίου) για περίπου 10-15 λεπτά.
Τα ψωμάκια-μάφιν μας είναι έτοιμα.
Μπορούμε να τα κόψουμε στα δύο και να τα απολαύσουμε με όποια γέμιση θέλουμε ή και να τα χρησιμοποιήσουμε ως βάση για παρασκευές όπως τα αυγά μπενεντίκτ!
Αν δεν τα χρειαζόμαστε την ίδια μέρα τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα αποθηκεύουμε σε μια πλαστική σακούλα, έτσι ώστε να παραμείνουν αφράτα για την επόμενη μέρα.
Βέβαια μπορούμε και να τα συντηρήσουμε στο ψυγείο (μέσα σε πλαστική σακούλα) για τις επόμενες 4-5 μέρες.
Διατροφικές πληροφορίες – σύνθεση ανά 100 γρ.
Ενέργεια/θερμίδες: 268,96 kcal
Πρωτεΐνες: 4,10 γρ.
Υδατάνθρακες: 48,4 γρ.
Λίπη: 5,54 γρ.
Εγγραφείτε στα ενημερωτικά δελτία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας για να λαμβάνετε τις πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις απευθείας στο email σας.
Σχόλια