Τυροπιτάκια
Υλικά
Για τη ζύμη
- 350 γρ. αλεύρι (για αρτοσκευάσματα)
- 200 γρ. γιαούρτι 10% λιπαρά
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1 ολόκληρο αυγό
- μια πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση
- 100 γρ. τυρί γκούντα τριμμένο
- 100 γρ. τυρί φέτα τριμμένο
- 80 γρ. γιαούρτι
- 1 ολόκληρο αυγό
Επιπλέον
- 1 ολόκληρο αυγό
- σουσάμι μαύρο και λιναρόσπορος
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί ώσπου να γίνουν μια μαλακή ζύμη/μπάλα.
Τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 20 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
Αν είναι καλοκαίρι ή έχει πολύ ζέστη την τοποθετούμε για 20 λεπτά στο ψυγείο.
Για τη γέμιση
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη.
Σε ένα ταψί φούρνου στρώνουμε μια λαδόκολλα και προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Σε αντικολλητική και αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο το ένα μέρος της ζύμης.
Κόβουμε σε στρογγυλά μέρη διαμέτρου 10 εκατοστών.
Θα φτιάξουμε περίπου 15 τεμάχια/τυροπιτάκια.
Σε κάθε στρογγυλό μέρος της ζύμης μας τοποθετούμε μια γεμάτη κουταλιά από τη γέμισή μας και κλείνουμε τη ζύμη σε μισοφέγγαρο.
Τα τοποθετούμε ένα ένα στο ταψί μας.
Χτυπάμε ολόκληρο το αυγό σε ένα μπολ και αλείφουμε με αυτό (πιο εύκολα με ένα πινέλο), τα τυροπιτάκια.
Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και το σπασμένο λιναρόσπορο.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 25-26 λεπτά στον αέρα ή ώσπου να πάρουν χρώμα!
Εννοείται πως η συνταγή αυτή μπορεί να εκτελεστεί (για όσους δεν έχουν πρόβλημα με τη γλουτένη ή όσοι δεν νοσούν με κοιλιοκάκη) με τις ίδιες αναλογίες, χρησιμοποιώντας το συμβατικό αλεύρι (με γλουτένη δηλαδή).
Και αν θέλουμε επιπλέον φυτικές ίνες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι ολικής αλέσεως σε αναλογία 50-50 με το λευκό αλεύρι, για τη ζύμη μας.
Ενώ τα άτομα με κοιλιοκάκη μπορούν για περισσότερες φυτικές ίνες να χρησιμοποιήσουν αλεύρι από φαγόπυρο σε αναλογία όμως μικρότερη, δηλαδή 50-80 γραμμάρια φαγόπυρου (αφαιρούμε την αντίστοιχη του λευκού αλεύρου και προσθέτουμε το αλεύρι με φαγόπυρο).
Εδώ ο διατροφικός πίνακας έχει υπολογιστεί με απλό αλεύρι χωρίς γλουτένη για αρτοσκευάσματα/ψωμί.
Διατροφικές πληροφορίες – ανά μερίδα 70 γρ.
Ενέργεια: 181 kcal
Υδατάνθρακες: 18 γρ.
Πρωτείνες: 6,9 γρ.
Λιπαρά: 7,7 γρ.
Εγγραφείτε στα ενημερωτικά δελτία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας για να λαμβάνετε τις πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις απευθείας στο email σας.
Χαίρομαι που σου άρεσε η συνταγή μου!!! Καλοφάγωτα να είναι !!!
Κυρία Ντινα, να σας ενημερώσω ότι οι συνταγές για ζύμες και τυροπιτάκια είναι δεκάδες αν όχι εκατοντάδες!! Περί της όποιας “ομοιότητος” σας παραπέμπω να ανατρέξετε στη συνταγή, τα υλικά και στις διατροφικές πληροφορίες της. Σας ευχαριστούμε για τις ευχές σας και ευχόμαστε να απολαύσετε και εσείς μαζί μας κάθε συνταγή, που καταφέρνουμε τόσο εμείς όσο και εσείς, να δώσουμε και να παρουσιάσουμε στις οικογένειες με κοιλιοκάκη. Η κυρία Ντίνα είναι εκείνη που έχει φτιάξει το blog https://cuzinaglutenfree.blogspot.com. Σας ευχαριστούμε πολύ για το σχόλιό σας.