Το μενού της Μεγάλης Εβδομάδας

0
3172
Το-μενού-της-Μεγάλης-Εβδομάδας-2 mamameli

Το μενού της Μεγάλης Εβδομάδας

Η τελευταία εβδομάδα της Μεγάλης Τεσσαρακοστή πλησιάζει. Καθώς στην Ελλάδα οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι αποτελούν την πλειοψηφία των κατοίκων σίγουρα όλοι τους γνωρίζουν για την μεγάλη σημασία της νηστείας, ιδιαίτερα τη Μεγάλη Εβδομάδα. Το μενού της Μεγάλης Εβδομάδας είναι κάτι που οι περισσότεροι σήμερα δεν θέλουν ούτε να το σκέφτονται. Αν όμως το προγραμματίσετε θα δείτε ότι δεν είναι τόσο δύσκολο.

«Και τώρα πείνα…. Τι θα φάμε τώρα;»

Αυτές είναι σίγουρα εκφράσεις που όλοι τις έχουμε πει ή τις έχουμε ακούσει για κάθε περίοδο νηστείας.

Χωρίς βέβαια να είμαι διατροφολόγος, σίγουρα η νηστεία δεν αποτελεί μόνο προετοιμασία για το Πάσχα, αλλά είναι μια αναγκαία κάθαρση από τις διάφορες διατροφικές παρεκτροπές.

Τα έθιμα και οι κανόνες της Εκκλησίας που σχετίζονται με τη νηστεία, ουσιαστικά καταργούν την κατανάλωση κρέατος, πουλερικών, ψαριών και γαλακτοκομικών (ζωικών πρωτεϊνών), εκτός βέβαια από τα μαλάκια, τα οποία δεν έχουν αίμα και θεωρούνται νηστίσιμα.

Έτσι έχουμε αύξηση της κατανάλωσης χορταρικών, λαχανικών και φρούτων, που την εποχή της Άνοιξης βρίσκουμε σε αφθονία.

Αύξηση επίσης, έχουμε και στην κατανάλωση αμυλούχων τροφών που ενώ είναι απαραίτητες ως πηγή ενέργειας του οργανισμού, θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε πως πρέπει να τις καταναλώνουμε με μέτρο.

Εγώ εδώ θα σας προτείνω ένα πρόγραμμα/μενού που συνηθίζω το Μεγαλοβδόμαδο.

Ιδιαίτερα όσοι δεν είμαστε συνηθισμένοι σε μεγάλης διάρκειας νηστεία, πελαγώνουμε μόλις πλησιάσει η Μεγάλη Εβδομάδα και δεν ξέρουμε τι να μαγειρέψουμε.

Καλό είναι να αποφασίσουμε νωρίτερα το μενού μας για τη Μεγάλη Εβδομάδα. Έτσι και τα ψώνια μας θα έχουμε οργανώσει αλλά και να φύγει από το νου μας η νηστεία ως μια περίοδος «προβληματική» , όσον αφορά το τι θα μαγειρέψουμε και τι θα προσφέρουμε στο οικογενειακό τραπέζι.

Η νηστεία βέβαια δεν σημαίνει απλώς κατανάλωση προϊόντων φυτικής προέλευσης και επιτρεπόμενων πρωτεϊνών αλόγιστα. Όλα θα πρέπει να θυμόμαστε ότι θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο και ίσως και σε λιγότερες ποσότητες από όσο έχουμε συνηθίσει (εφόσον θέλουμε να «ασκήσουμε» το σώμα μας σε νηστεία). Και να μην ξεχνάμε ότι τα μικρά σε ηλικία παιδιά και όσοι έχουν σοβαρά θέματα υγείας σίγουρα δεν θα πρέπει να ακολουθούν ένα αυστηρό πρόγραμμα νηστείας. Η νηστεία για μένα είναι πρώτα ψυχική άσκηση και μετέπειτα σωματική. Και τα μικρά παιδιά θα πρέπει να μπουν σε αυτό το κλίμα σταδιακά και ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε ηλικίας.

Επειδή επίσης, οι περισσότεροι εργάζονται την Μεγάλη Εβδομάδα, θεωρώ ότι είναι μια ακόμη εργάσιμη περίοδος όπου η μαγειρική (ιδιαίτερα για το μεσημεριανό γεύμα) θα γίνεται από την προηγούμενη ημέρα ή θα είναι ένα γεύμα που παρασκευάζεται γρήγορα (εξαιρώντας βέβαια τη Μεγάλη Παρασκευή όπου είναι αργία).

Για τη Μεγάλη Δευτέρα:

Μεσημεριανό: Μακαρονάδα με σάλτσα ντομάτας και μανιτάρια, συνοδευόμενη από μια πράσινη σαλάτα

Βραδινό: Γαρίδες κοκκινιστές με γλυκές πιπεριές, συνοδευόμενες με σπυρωτό ρύζι και σαλάτα

Για τη Μεγάλη Τρίτη:

Μεσημεριανό: Σουπιές στην κατσαρόλα με σπανάκι ή χταπόδι με κριθαράκι (γιουβέτσι) + ντοματοσαλάτα

Βραδινό: Πατατοσαλάτα με φρέσκα μυρωδικά και παντζάρι

Για τη Μεγάλη Τετάρτη:

Μεσημεριανό: Όσπρια (όποιο σας αρέσει περισσότερο), συνοδευόμενα με ελιές

Βραδινό: τηγανητό ρύζι με γλυκόξινες γαρίδες και πράσινη σαλάτα

Για τη Μεγάλη Πέμπτη:

Μεσημεριανό: Αγκινάρες αλά πολίτα ή μπριάμ

Βραδινό: Μυδοπίλαφο με άνιθο ή μύδια αχνιστά και χόρτα βραστά

Για τη Μεγάλη Παρασκευή:

Μεσημεριανό: Τοματόρυζο ή φακές με διάφορα λαχανικά και ελιές – Για τους περισσότερο αποφασισμένους για νηστεία θα πρότεινα πατάτα βραστή με ελάχιστο ταχίνι και ωμή ντομάτα.

Βραδινό:Ένα αβοκάντο σε κομματάκια με ψιλοκομμένα καρύδια ή αμύγδαλα και μια φέτα ψωμί ή μια σαλάτα με ντομάτα και αγγούρι

Για το Μεγάλο Σάββατο:

Μεσημεριανό:Κολοκυθάκια, καρότα και πατάτες σε σαλάτα ή (περισσότερο για οικογένειες με μικρά παιδιά) αρακάς με καρότα και πατατούλες στην κατσαρόλα!

Βραδινό: Μαγειρίτσα, σαλάτα και αυγό βραστό

Για την Κυριακή του Πάσχα είμαι σίγουρη ότι ό,τι και να σας προτείνω δεν πρόκειται να το τηρήσετε!!!

Ας φροντίσουμε λοιπόν να καθαρίσουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα τον οργανισμό μας από όσες περισσότερες τοξίνες μπορούμε, έτσι ώστε η κατανάλωση των πατροπαράδοτων εδεσμάτων μας τη Λαμπρή να μην μας επιβαρύνει τόσο πολύ. Και να μην καταφεύγουμε σε ακρότητες.

Να μην ξεχάσουμε και όσους όντως νηστεύουν όλη τη Σαρακοστή, ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή την Κυριακή του Πάσχα, τόσο στην ποσότητα τροφίμων που θα καταναλώσουν, όσο και στην ποιότητά τους. Ένα πολύ λιπαρό – ζωικής προέλευσης γεύμα- σε ένα οργανισμό που το έχει στερηθεί για πολλές ημέρες, συνήθως συνοδεύεται από δυσάρεστες εκπλήξεις.

Το έχουμε ακούσει ήδη όλοι μας, αρκετές φορές από τους ειδικούς, ότι χρειάζεται προσοχή και αυτές τις μέρες. Ιδιαίτερα όσοι έχουν υψηλές τιμές σακχάρου, χοληστερίνης ή πάσχουν από υπέρταση, καθώς τόσο το ίδιο το γεύμα μας όσο και η κατανάλωση ποτών και μπύρας που το συνοδεύει, θα πρέπει να γίνονται με μέτρο και σύνεση.

Ιδιαίτερα όσοι υπολογίζετε ισοδύναμα υδατανθράκων: προσοχή στους υπολογισμούς σας και στο λίπος που πιθανόν καταναλώνουμε σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Σας εύχομαι καλή όρεξη λοιπόν και να έχουμε όλοι μας καλό Πάσχα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here