Τερίν ντομάτας σε ζύμη

0
2006
Τερίν-ντομάτας-σε-ζύμη-20 mamameli

Τερίν ντομάτας σε ζύμη

Υλικά

Υλικά για τη γέμιση

  • 100 γρ. κρεμμύδια
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 800 γρ. φρέσκες ντομάτες ολόκληρες (όταν καθαριστούν 500 γρ.)
  • 150 γρ. λιαστές ντομάτες (στραγγισμένες)
  • 3 κουτ. σούπας έξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (περίπου 16 γρ.)
  • 2 αυγά
  • 100 γρ. ψημένα αμύγδαλα
  • λίγο ξύσμα από λεμόνι ακέρωτο
  • 1 κουτ. ψιλοκομμένο βασιλικό
  • αλάτι και πιπέρι

Για τη ζύμη

  • 250 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη που φουσκώνει μόνο του (με baking powder)
  • 100 γρ. γάλα
  • 1 αυγά
  • 50 γρ. βούτυρο

Επιπλέον:1 κρόκος αυγού για να αλείψουμε τη ζύμη

Αρωματική και ξεχωριστή τερίν ντομάτας τυλιγμένη σε λαχταριστή βουτυράτη ζύμη.

Ιδιαίτερες μεσογειακές γεύσεις που θα συνοδεύσουν ένα επίσημο γεύμα σας, δίνοντάς του ταυτόχρονα άρωμα καλοκαιρινό και δροσερό. Είναι μια απαιτητική συνταγή που όμως θα σας ανταμείψει με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της και την ξεχωριστή της εμφάνιση.

Μεσογειακό πιάτο με λιαστές και φρέσκες ντομάτες και αρωματικό με φρέσκο βασιλικό και ξύσμα λεμονιού.

Μπορείτε να το σερβίρετε και ως ορεκτικό και ως συνοδευτικό στο κυρίως γεύμα!

Οδηγίες

Ξεκινούμε με τη ζύμη.

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί και τυλίγουμε τη ζύμη σε διαφανή μεμβράνη.
Την τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Ξεφλουδίζουμε τις φρέσκες ντομάτες. Βγάζουμε τα σπόρια και τις ψιλοκόβουμε.
Θα πρέπει να μείνουν περίπου 500 γρ. ντομάτες

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Τις λιαστές ντομάτες τις στραγγίζουμε από το λάδι και τις ψιλοκόβουμε.

Προθερμαίνω το φούρνο μου στους 170 βαθμούς Κελσίου

Σε ένα τηγάνι ρίχνω το λάδι και σωτάρω το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Προσθέτω τις φρέσκες ντομάτες και ανακατεύω να φύγουν τα υγρά τους.

Μόλις παρατηρήσουμε ότι οι ντομάτες έχουν μαγειρευτεί αποσύρω από την εστία το τηγάνι.
Προσθέτω τις λιαστές ψιλοκομμένες ντομάτες και ανακατεύω.
Προσθέτω τα αμύγδαλα ψιλοκομμένα καθώς και το βασιλικό και το ξύσμα λεμονιού.

Ανακατεύω/χτυπάω ελαφρά τα αυγά και τα προσθέτω και αυτά στο μίγμα μου, ανακατεύοντας να ομογενοποιηθούν.

Αλατοπιπερώνω.

Βουτυρώνω τη φόρμα του κέικ/τερίν και τη στρώνω με λαδόκολλα.
Τοποθετώ και στρώνω το μίγμα μου.

Ψήνω στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50-60 λεπτά της ώρας στους 170 βαθμούς Κελσίου.

Αφού ψηθεί το αφήνω να κρυώσει εντελώς και μετά το αφαιρώ από τη φόρμα και τη λαδόκολλα.

Βγάζω από το ψυγείο τη ζύμη μου να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Σε μια λαδόκολλα ρίχνω λίγο αλεύρι ή νισεστέ και ανοίγω τη ζύμη μου σε ένα φύλλο σε διαστάσεις ανάλογες της φόρμας μου.
Εδώ στη δική μου εκδοχή θα πρέπει να έχει διαστάσεις τουλάχιστον 20×30 εκατοστά.

Κρατώ ένα μέρος της ζύμης μου για να διακοσμήσω αργότερα την κατασκευή μου.

Τοποθετώ την ψημένη γέμιση στη ζύμη και κλείνω γύρω γύρω φτιάχνοντας ένα κλειστό “πακέτο”.

Τοποθετώ τη ζύμη με τη γέμιση σε ένα ταψί πάνω σε λαδόκολλα, φροντίζοντας το κομμάτι της ένωσης της ζύμης να είναι στην κάτω μεριά του ταψιού.

Χτυπάω ελαφρά τον κρόκο του αυγού με ελάχιστο νερό. Το χρησιμοποιώ σε πρώτη φάση στις ενώσεις της ζύμης μου για να κολλήσουν.

Με λίγο αλουμινόχαρτο φτιάχνω τρία μικρά σωληνάκια. Δημιουργώ/ανοίγω τρεις τρύπες στην πάνω επιφάνεια της ζύμης με ένα μικρό μαχαίρι.

Τοποθετώ το κάθε σωληνάκι από αλουμινόχαρτο σε κάθε τρυπούλα.
Διακοσμώ γύρω γύρω με το υπόλοιπο της ζύμης μου.

Αλείφω τη ζύμη με τον κρόκο αυγού.

Ψήνω στο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου (στον αέρα) για 15-20 λεπτά ή ώσπου δω ότι έχει πάρει ένα όμορφο χρυσό χρώμα.
Αφαιρώ τα σωληνάκια με το αλουμινόχαρτο.

Κόβω σε φέτες και σερβίρω!

Διατροφικές πληροφορίες – σύνθεση ανά 100 γρ.
Ενέργεια/θερμίδες: 188,70 kcal
Πρωτεΐνες: 5,23 γρ.
Υδατάνθρακες: 17,96 γρ.
Λίπη: 11,03 γρ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here