Σουβλάκια μελιτζάνας με σως φυστικοβούτυρου

0
2586

Σουβλάκια μελιτζάνας με σως φυστικοβούτυρου

Υλικά

  • 9 ξύλινα σουβλάκια
  • 2 μελιτζάνες κομμένες σε κύβους περίπου 2,5 εκατοστών
  • 200 γρ. μανιτάρια περίπου διαμέτρου 3 εκατοστών

Για τη μαρινάδα

  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιαντρος σε κόκκους
  • 1 κουτ. γλυκού τριμμένο φρέσκο τζίντζερ (περίπου 20 γρ. ολόκληρο το κομμάτι)
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 20 γρ. σάλτσα σόγιας
  • 40 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού

Για τη σάλτσα φυστικοβούτυρου

  • 1/2 κουτ. γλυκού σπόρους κύμινο (εναλλακτικά σε σκόνη)
  • 1/2 κουτ. γλυκού σπόρους κόλιαντρο (εναλλακτικά σε σκόνη)
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμόνι
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1/2 τσίλι (για όποιον θέλει καυτερό)
  • 120 ml γάλα καρύδας
  • 250 γρ. φυστικοβούτυρο (κατά προτίμηση τραγανό)
  • 250 ml νερό

Ιδιαίτερα αρωματικά και γευστικά.

Κύμινο και κόλιαντρο κυριαρχούν ως αρωματικές βάσεις και δένουν γευστικά με την ιδιαίτερη γεύση και υφή του γήινου φυστικοβούτυρου.

Δοκιμάστε τα ως μια ιδιαίτερη εναλλακτική και σε μέρες νηστείας!!

Μια συνταγή που δημιουργήθηκε για το GlucoChef σε βίντεο σε συνεργασία με τη Menarini Diabetes!!

Μια απρόσμενα γευστική εκδοχή για σουβλάκι, με 100% φυτικές πρωτεϊνες, περιορισμένους υδατάνθρακες που αντιστοιχούν μόλις σε ένα ισοδύναμο ανά μερίδα και λιπαρά καλής ποιότητας, αφού τα περισσότερα είναι πολυακόρεστα. Είναι ένα πιάτο ιδανικό για άτομα που θέλουν να αποφύγουν τις πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης.

Απολαύστε τη!

Οδηγίες

Κόβουμε σε κύβους περίπου 2,5 εκατοστών τις μελιτζάνες.

Τα μανιτάρια τα αφήνουμε ολόκληρα.

Σε ένα ταψί ή ρηχό μπολ ρίχνουμε 1/2 ποτήρι νερό και τοποθετούμε τα ξυλάκια για τα σουβλάκια μας.

Αυτό γίνεται για να απορροφήσουν υγρασία τα ξύλινα σουβλάκια και να μην καούν κατά το ψήσιμο στο γκριλ. (εννοείται ότι αν χρησιμοποιήσουμε μεταλλικά δεν χρειάζονται μούλιασμα!)

Για τη μαρινάδα

Σωτάρουμε πρώτα σε ένα τηγάνι τα μπαχαρικά μας για να βγάλουν τα αρώματά τους.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τη σάλτσα σόγιας, το λάδι και το χυμό λεμόνι και ανακατεύουμε.

Τοποθετούμε τα κομμάτια τις μελιτζάνες και τα μανιτάρια σε ένα μπολ, τα περιχύνουμε με τη μαρινάδα και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε να μαριναριστούν και να τραβήξουν τα αρώματα για τουλάχιστον 2 ώρες.
Ιδανικά θα ήταν για 8 ώρες (αν θέλουμε και όλο το βράδυ στο ψυγείο).

Για να φτιάξουμε τα σουβλάκια μας:
Τοποθετούμε εναλλάξ ένα κομμάτι μελιτζάνας και ένα ολόκληρο μανιτάρι στα ξυλάκια, ώσπου να γεμίσουν.
Κάθε καλαμάκι θα πρέπει να έχει ιδανικά τρία κομμάτια μελιτζάνας και δύο μανιτάρια.

Σε ένα ταψί στρώνουμε λαδόχαρτο και τοποθετούμε τα σουβλάκια μελιτζάνας.
ψήνουμε σε δυνατό γκριλ για 12-14 λεπτά.
Ενδιάμεσα περνάμε το υπόλοιπο από τη μαρινάδα μας (αν μας έχει περισέψει) στα σουβλάκια με ένα πινέλο.

Γυρίζουμε μόνο μια φορά τα σουβλάκια στο γκριλ.

Για τη σάλτσα φυστικοβούτυρου
Σε ένα γουδί ρίχνουμε τους κόκκους από τα μπαχαρικά, το σκόρδο, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το αλάτι και τα χτυπάμε ώσπου να λιώσουν.
Αν δεν χρησιμοποιήσουμε κόκκους μπαχαρικών, μπορούμε να λιώσουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι σε ένα μπλέντερ και να προσθέσουμε τα μπαχαρικά μας στη συνέχεια.
Σωτάρουμε τα μπαχαρικά μας σε ένα κατσαρολάκι για ελάχιστο χρόνο και προσθέτουμε το χυμό λεμόνι.
Ίσα ίσα να βγάλουν τα αρώματά τους.
Ρίχνουμε το γάλα καρύδας, το φυστικοβούτυρο και τελευταίο το νερό.
Μόλις πάρει την βράση του είναι έτοιμο και αποσύρουμε απευθείας από την εστία.

Σερβίρουμε τα σουβλάκια μαζί με τη σάλτσα φυστικοβούτυρο.

Προσοχή στη σάλτσα φυστικοβούτυρο, καθώς σε εκείνη περιέχονται κυρίως οι περισσότερες θερμίδες και λιπαρά!!! Όπως πάντα με μέτρο!

 

Διατροφικές πληροφορίες – σύνθεση ανά 100 γρ.
Ενέργεια/θερμίδες: 163,9 kcal
Πρωτεΐνες: 5,78 γρ.
Υδατάνθρακες: 4 γρ.
Λίπη: 13,6 γρ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here