Οι νέες τεχνολογίες στη διαχείριση διαβήτη σήμερα, στην Ελλάδα και στις Η.Π.Α.

Γεγονός αποτελεί πλέον πως οι εξελίξεις γύρω από τη διαχείριση του διαβήτη σε ινσουλινοεξαρτώμενα άτομα (τύπου 1) βασίζεται κατά κύριο λόγο στην τεχνολογία και λιγότερο στη βιολογία. Και μάλιστα στον τρόπο που η τεχνολογία προσπαθεί να αναγνώσει, να αναγνωρίσει και να εφαρμόσει πρακτικές και μεθόδους διαχείρισης του διαβήτη με σύνθετους αλγορίθμους και την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης σε αυτούς.

Παρατηρούμε λοιπόν σε παγκόσμιο επίπεδο τις έρευνες των εταιρειών που κατασκευάζουν αντλίες ινσουλίνης και συστήματα ανίχνευσης και διαχείρισης των τιμών της γλυκόζης να κατευθύνουν με γρήγορους ρυθμούς την παγκόσμια κοινότητα προς τη δημιουργία “κλειστών κυκλωμάτων”, με απώτερο στόχο βέβαια την δημιουργία του τεχνητού παγκρέατος.

Στο επίπεδο της βιολογίας η έρευνα πάνω στη φυσιολογία και την θεραπεία των κυττάρων β του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη, φαίνεται ότι ακολουθεί ως δεύτερη, των τεχνολογικών εξελίξεων δημιουργίας τεχνητού παγκρέατος, καθώς ως σήμερα δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε ευρεία κλίμακα κάποια αποτελεσματική θεραπεία, βασισμένη στις ανακαλύψεις της επιστήμης και έρευνας της βιολογίας.

Βέβαια, στην κοινότητα των ατόμων με διαβήτη τύπου 1 κάθε νέο είναι ευπρόσδεκτο και φυσικά όλοι μας προσευχόμαστε, ώστε να βρεθεί κάποια στιγμή μια οριστική θεραπεία για τα ινσουλινοεξαρτώμενα άτομα. Είτε αυτή έρθει από τη μεριά της επιστήμης της βιολογίας είτε από την εξέλιξη και καινοτομία της τεχνολογίας.

Θα προσπαθήσω σήμερα να σας παρουσιάσω τις βασικές συσκευές συνεχούς καταγραφής γλυκόζης και αντλιών ινσουλίνης που υπάρχουν στις Η.Π.Α. και ποιες από αυτές υπάρχουν στη χώρα μας το 2021.

Στις Η.Π.Α. ……

Τα περισσότερα που θα αναφερθούν για τις νέες τεχνολογίες στη διαχείριση διαβήτη και στις αντλίες ινσουλίνης των Η.Π.Α. προέρχονται από το site https://www.healthline.com στις 5/1/2021.

Έλεγχος μέσω συσκευών Smartphone 

Οι καινοτόμες πρακτικές διαχείρισης του διαβήτη συμπεριλαμβάνουν πλέον, τη δυνατότητα ελέγχου των τιμών του σακχάρου, έως ακόμη και την πραγματοποίηση έγχυσης ινσουλίνης από απόσταση, μέσω εφαρμογών σε κινητά  – mobile smartphone apps. Κάτι τέτοιο βέβαια ακόμη ΔΕΝ εχει γίνει αποδεκτό από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων στις Η.Π.Α. FDA (Food and Drag Administration).

Όπως είναι φυσικό η δυνατότητα να δίνει κανείς μια δόση (bolus) ινσουλίνης χωρίς να χρειάζεται να εμφανίζει σε κοινή θέα την αντλία ινσουλίνης του, είναι κάτι που πολλοί στην κοινότητα του διαβήτη ονειρεύονται και επιθυμούν. Και αυτό σίγουρα θα συμβεί στο άμεσο μέλλον.

Οι νέες τεχνολογίες στη διαχείριση διαβήτη σήμερα στην Ελλάδα και στις Η.Π.Α. 23 mamameli  Οι νέες τεχνολογίες στη διαχείριση διαβήτη σήμερα στην Ελλάδα και στις Η.Π.Α. 17 mamameli  Οι νέες τεχνολογίες στη διαχείριση διαβήτη σήμερα στην Ελλάδα και στις Η.Π.Α. 15 mamameli

Tandem

Στην εταιρεία Tandem η δυνατότητα αυτή εξετάζεται και ερευνάται από την ομάδα του  Tandem Diabetes Care, που πιστεύουν ότι θα είναι πρωτοπόροι στην έγκριση ενός τέτοιου συστήματος από τον αμερικανικό οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων -FDA-, ώστε μέσω εφαρμογής σε “έξυπνα” τηλέφωνα (smartphone app) θα μπορεί κανείς να ελέγχει την έγχυση της ινσουλίνης στην αντλία του.

Οι νέες τεχνολογίες στη διαχείριση διαβήτη σήμερα στην Ελλάδα και στις Η.Π.Α. 18 mamameli 2  Οι νέες τεχνολογίες στη διαχείριση διαβήτη σήμερα στην Ελλάδα και στις Η.Π.Α. 18 mamameli  Οι νέες τεχνολογίες στη διαχείριση διαβήτη σήμερα στην Ελλάδα και στις Η.Π.Α. 16 mamameli

Μια καινοτόμα πρόσθετη λειτουργία της εταιρείας Tandem η  t:connect app — η οποία έχει ξεκινήσει ήδη μέσα στο 2020 – μαζί με το σύστημα  Control-IQ , θα επιτρέπει την εξ΄αποστάσεως χορήγηση δόσης μέσω της εφαρμογής του κινητού μας για το μοντέλο της εταιρείας  t:slim X2 pump platform αλλά και θα εφαρμοστεί και περαιτέρω.

New t:sport mini-pump

Αναμένεται επίσης να κυκλοφορήσει η εταιρεία Tandem ένα νέο μοντέλο αντλίας ινσουλίνης, το  t:sport.

Το υβριδικό αυτό μοντέλο είναι σχεδόν το μισό σε μέγεθος της αρχικής αντλίας ινσουλίνης της εταιρείας, χωρίς καμμιά οθόνη ενδείξεων σε αυτό. Το t: sport θα έχει ένα αυτοκόλλητο μέρος, αλλά και το εμπορικό σήμα t: slim, το σύνδεσμο t:lock “pigtail” σωλήνα ινσουλίνης που προσκολλάται στο σετ έγχυσης για χορήγηση ινσουλίνης.

Η πρώτη έκδοση αυτού του προϊόντος θα δίνει τη δυνατότητα για πλήρη έλεγχο της συσκευής μέσω της εφαρμογής του κινητού, ενώ αργότερα θα προστεθεί ένας ξεχωριστός “δέκτης” χειρός, για εκείνους που δεν προτιμούν τη διαχείριση μέσω εφαρμογών του κινητού.

Η εταιρεία Tandem προγραμμάτιζε να λάβει έγκριση μέσα στο 2020 αλλά λόγω της πανδημίας καθυστέρησαν τόσο οι κλινικές δοκιμές όσο και η διαδικασία της έγκρισης. Περιμένουν τώρα να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2021 ή τις αρχές του 2022.

Βελτίωση της εφαρμογής της εταιρείας πάνω στον αυτόματο αλγόριθμο έγχυσης ινσουλίνης Tandem’s Control-IQ algorithm , που θα περιλαμβάνει  περισσότερο προσωποποιημένες εφαρμογές/επιλογές, αναμένεται κάποια στιγμή στη διάρκεια του 2021.

Omnipod 5 (πρώην Horizon)

Μια άλλη εταιρεία που έχει την έδρα της στη Μασαχουσέτη των Η.Π.Α. (και είναι ήδη γνωστή και στη χώρα μας) είναι η εταιρεία Massachusetts-based Insulet Corp με την νέα και αναμενόμενη στις Η.Π.Α. αντλία ινσουλίνης, την  Omnipod 5,  γνωστή και ως τώρα ως Omnipod Horizon.

Και εδώ (όπως και στην Tandem με το Control-IQ) η τεχνολογία του τεχνητού παγκρέατος είναι εκείνη που κυριαρχεί με την εφαρμογή ενός κλειστού συστήματος το Artificial Pancreas technology. Εδώ, η Omnipod, που είναι μια αντλία ινσουλίνης αυτόνομη χωρίς σωλήνα και καθετήρα, μέσω της συνεχούς καταγραφής γλυκόζης (CGM) και ενός “έξυπνου” αλγορίθμου, επιτρέπει την αυτόματη έγχυση ινσουλίνης και την ταυτόχρονη προσαρμογή των δόσεων ινσουλίνης.

Οι νέες τεχνολογίες στη διαχείριση διαβήτη σήμερα στην Ελλάδα και στις Η.Π.Α. 10 mamameli  Οι νέες τεχνολογίες στη διαχείριση διαβήτη σήμερα στην Ελλάδα και στις Η.Π.Α. 11 mamameli  Οι νέες τεχνολογίες στη διαχείριση διαβήτη σήμερα στην Ελλάδα και στις Η.Π.Α. 19 mamameli

Βασίζεται στην ήδη υπάρχουσα από το 2019 Omnipod DASH platform και χρησιμοποιεί την ίδια εφαρμογή και την ίδια συσκευή χορήγησης ινσουλίνης. Καταρχάς θα είναι μελλοντικά διαθέσιμη και συνεργάσιμη με τη συνεχή καταγραφή της εταιρείας Dexcom και μεταγενέστερα με τη συνεχή καταγραφή της εταιρείας Abbott’s FreeStyle Libre.

Όπως και οι νέες τεχνολογίες της εταιρείας Tandem, έτσι και η Omnipod 5 αναμένεται να θέσει επίσης εφαρμογές διαχείρισης διαβήτη και έγχυσης ινσουλίνης μέσω εφαρμογών κινητών τηλεφώνων, ελαχιστοποιώντας την ανάγκη της μεταφοράς ξεχωριστών συσκευών διαχείρισης των αντλιών ινσουλίνης ή όποια άλλη προσωπική συσκευή διαβήτη.

Επίσης ο ερχομός της Omnipod 5 καθυστέρησε το 2020 λόγω της πανδημίας του COVID-19, με την ελπίδα να καταφέρει η εταιρεία να δώσει στην αγορά το νέο αυτό προϊόν στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Περισσότερες νέες αντλίες ινσουλίνης και συστήματα συνεχούς καταγραφής γλυκόζης (CGMs) αναμένονται ….

….μόλις ο αμερικανικός οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων (FDA) δώσει την τελική του έγκριση  στα συστήματα της Tandem and Insulet, αναμένεται να προχωρήσουν στην διαδικασία της έγκρισης πολλά νέα συστήματα και προϊόντα διαχείρισης για το διαβήτη.

 

Dexcom G7 σύστημα συνεχούς καταγραφής γλυκόζης-CGM

Το τελευταίο μοντέλο συνεχούς καταγραφής γλυκόζης (CGM) της εταιρείας Dexcom αναμένεται να θέσει μια σημαντική θεσμική αλλαγή: ένα νέο σχέδιο στο συνδυασμό  αισθητήρα και πομπού.

Σύμφωνα με την εταιρεία σχεδιάζουν να καταθέσουν την πρότασή τους στον FDA μέσα στο 2021 ώστε να καταφέρουν να το δώσουν στην αγορά ως το τέλος της χρονιάς.

Οι νέες τεχνολογίες στη διαχείριση διαβήτη σήμερα στην Ελλάδα και στις Η.Π.Α. 3 mamameli  Οι νέες τεχνολογίες στη διαχείριση διαβήτη σήμερα στην Ελλάδα και στις Η.Π.Α. 21 mamameli

Μερικά από τα χαρακτηριστικά :

  • Πλήρως μιας χρήσης: Σε αντίθεση με τα εως τώρα μοντέλα της Dexcom CGM, ο  G7 θα είναι εξ΄ολοκλήρου μιας χρήσεως. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι πλέον ξεχωριστά ο πομπός με την μπαταρία του διάρκειας ζωής 3 μηνών. Αντιθέτως, ο αισθητήρας και ο πομπός θα είναι συγχωνευμένοι (μαζί) και όταν η διάρκεια ζωής του πομπού τελειώσει θα απορρίπτεται ολόκληρη η μονάδα λειτουργίας του CGM.
  • Διάρκεια λειτουργίας: Ενώ αρχικά θα διαρκεί 10 ημέρες (όπως και η τωρινή έκδοση του G6), σχεδιάζεται τελικά να υποστηρίζει την λειτουργία του για 14 έως 15 ημέρες. Δεν θα χρειάζεται βαθμονόμηση!!
  • Πιο λεπτό μέγεθος:  Η εταιρεία Dexcom αναφέρει ότι ο G7 θα είναι ο μικρότερος και πιο λεπτός σε μέγεθος στη γενιά των CGM, έως και 60% μικρότερος.
  • Λειτουργίες διαχείρισης: H εταιρεία Dexcom έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να συμπεριλάβει λογισμικό όπως η διαχείριση και χορήγηση ινσουλίνης, πληροφορίες για τις δόσεις καθώς και ενδείξεις που να βοηθούν τους χρήστες να βελτιώσουν τη διαχείριση της παρακολούθησης των επιπέδων γλυκόζης. Η εταιρεία σκέφτεται να δημιουργήσει ένα νέο αλγόριθμος για το σκοπό αυτό. Κάτι τέτοιο πιστεύουν ότι θα βοηθήσει τους στόχους της εταιρείας προς την επέκταση των συστημάτων καταγραφής γλυκόζης και προς τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 αλλά ακόμη και προς άτομα/χρήστες της συνεχούς καταγραφής γλυκόζης που δεν νοσούν με διαβήτη.

Οι νέες τεχνολογίες στη διαχείριση διαβήτη σήμερα στην Ελλάδα και στις Η.Π.Α. 025 mamameli

 

Η εταιρεία φαίνεται πως κατευθύνεται στην διαφορετική έκδοση συσκευών συνεχούς καταγραφής γλυκόζης για διαφορετικές ομάδες χρηστών/ασθενών. Καθώς όσοι δεν νοσούν με διαβήτη ή είναι ασθενείς διαβήτη τύπου 2, φαίνεται ότι θα προτιμήσουν μια πιο απλή εφαρμογή σε σχέση με του ασθενείς διαβήτη τύπου 1, οι οποίοι έχουν ήδη την εμπειρία της τεχνολογίας των CGM και επιθυμούν να λαμβάνουν μηνύματα, ειδοποιήσεις και προειδοποιήσεις.

 

Abbott FreeStyle Libre 3?

Το προϊόν FreeStyle Libre της εταιρείας Abbott Diabetes είναι γνωστό στην Αμερική ως  Flash Glucose Monitoring (FGM)Trusted Source σύστημα, καθώς δίνει άμεσα εικόνα μόλις περάσει κανείς τον αισθητήρα (σκανάρει) με το δέκτη της εταιρείας ή μέσω της εφαρμογής σε έξυπνα κινητά.

 

Οι νέες τεχνολογίες στη διαχείριση διαβήτη σήμερα στην Ελλάδα και στις Η.Π.Α. 22 mamameli

Από την αρχική εμφάνιση της εταιρείας στις Η.Π.Α., η Abott συνεχίζει να παρουσιάζει νέες τροποποιήσεις και εφαρμογές. Το Libre 2, ήταν διαθέσιμο από το 2020, δίνοντας τη δυνατότητα συναγερμών/ειδοποιήσεων στις υψηλές και χαμηλές τιμές γλυκόζης. Θα έρθουν και άλλες νέες ενημερώσεις στις εφαρμογές του Libre μέσα στο 2021.

Ακολουθεί όμως το Libre 3, το οποίο εξελίσσει την τεχνολογία της συνεχούς καταγραφής γλυκόζης καθώς πλέον δεν θα χρειάζεται να σκανάρει κανείς ώστε να έχει άμεσα τις πραγματικές τιμές γλυκόζης.

Το Libre 3 δημιουργεί/αναγνωρίζει σε πραγματικό χρόνο, κάθε λεπτό, τις τιμές γλυκόζης, εμφανίζοντάς τες στις εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας σε iPhone ή Android. Αυτή η συνεχής ροή δεδομένων επιτρέπει την επιλογή των ειδοποιήσεων σε χαμηλές ή υψηλές τιμές γλυκόζης, ταυτόχρονα με τις ενδείξεις των τιμών γλυκόζης. Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς το μέλλον εφόσον το συγκρίνουμε με το Libre 2, όπου ακόμη απαιτείται να σκανάρει κανείς ώστε να έχει τα νούμερα γλυκόζης και όπου δεν υπάρχουν καθόλου ειδοποιήσεις.

Ως συσκευή το Libre 3 είναι επίσης πολύ μικρότερο σε διάμετρο και πιο λεπτό σε πάχος. Σύμφωνα με την  εταιρεία θα υπάρχει 70% μείωση στο μέγεθος και θα χρησιμοποιείται για την κατασκευή του 41% λιγότερο πλαστικό.

Το Libre 3 έλαβε διεθνή έγκριση τον Σεπτέμβριο του 2020, και στις Η.Π.Α. έχοντας ολοκληρώσει τις κλινικές δοκιμές, είναι πιθανό να προχωρήσει προς έγκριση από τον FDA κατά τη διάρκεια του 2021.

 

WaveForm Cascade σύστημα συνεχούς καταγραφής γλυκόζης -CGM

Σε αυτή την περίπτωση η νέα τεχνολογία που αναπτύχθηκε από την εταιρεία  AgaMatrix-spinoff WaveForm Technologies (δραστηριοποιείται επίσης στην Οξφόρδη του Ηνωμένου Βασιλείου και στο Χονγκ Κονγκ στην Κίνα) και έλαβε την έγκριση της Ευρώπης  CE Mark το Νοέμβριο του 2019, ξεκινά προς τις Η.Π.Α.

Οι νέες τεχνολογίες στη διαχείριση διαβήτη σήμερα στην Ελλάδα και στις Η.Π.Α. 2 mamameli

Το WaveForm’s Cascade CGM είναι ένας δεκαπενθήμερος αισθητήρας με ένα τετράγωνο επαναφορτιζόμενο πομπό που επικοινωνεί μέσω της τεχνολογίας του Bluetooth με εφαρμογές Android και iOS.

Χαρακτηριστικά αυτής της νέας συσκευής είναι:

  • Ο αισθητήρας και ο πομπός τοποθετούνται στο σώμα ως ένα συμπαγές σύστημα, μικρό σε μέγεθος
  • Το σύστημα αυτό χρησιμοποιεί έναν ιδιόκτητο ηλεκτροχημικό αισθητήρα που βασίζεται σε ένζυμα και εισάγεται σχεδόν χωρίς καθόλου πόνο ώστε να καταγράφει τα επίπεδα γλυκόζης μέσω του μεσοκυττάριου υγρού όπως και άλλα συστήματα συνεχούς καταγραφής γλυκόζης
  • Ο αισθητήρας μεταδίδει τις τιμές γλυκόζης ασύρματα μέσω ενός μικρού, επαναφορτιζόμενου πομπού σε εφαρμογή “έξυπνου” κινητού τηλεφώνου, παρέχοντας έτσι σε άμεσο χρόνο τις τιμές των επιπέδων γλυκόζης

Κλινικές δοκιμές ξεκίνησαν ήδη το Μάιο του 2020 και αναμένεται να ολοκληρωθούν ως τα μέσα του 2021. Η εταιρεία σκοπεύει να καταθέσει για έγκριση στον FDA το 2021 και ελπίζει ότι θα δοθεί το προϊόν στις Η.Π.Α. ως το τέλος του έτους.

 

Medtronic 780G

Το επόμενο βήμα στην τεχνολογική εξέλιξη του βασικού συστήματος της εταιρείας Medtronic γνωστό ως Advanced Hybrid Closed Loop (AHCL) system, επεκτείνεται στη βάση των ήδη σε κυκλοφορία υπαρχόντων μοντέλων του αυτά της 670G (κυκλοφορεί και στην Ελλάδα) και της 770G (δεν ήρθε ποτέ ως μοντέλο στη χώρα μας). H 780G  περιέχει την επικοινωνία μέσω Bluetooth και την ενημέρωση δεδομένων σε απομακρυσμένες συσκευές ανάγνωσης.

Οι νέες τεχνολογίες στη διαχείριση διαβήτη σήμερα στην Ελλάδα και στις Η.Π.Α. 5 mamameli  Οι νέες τεχνολογίες στη διαχείριση διαβήτη σήμερα στην Ελλάδα και στις Η.Π.Α. 7 mamameli   Οι νέες τεχνολογίες στη διαχείριση διαβήτη σήμερα στην Ελλάδα και στις Η.Π.Α. 8 mamameli

Τα νέα χαρακτηριστικά της 780G:

  • Συνεργάζεται με την επόμενη γενιά στις συσκευές συνεχούς καταγραφής γλυκόζης της Medtronic τον Zeus CGM sensor, ο οποίος θα απαιτεί μόνο μια βαθμονόμηση την πρώτη ημέρα και καμιά άλλη έκτοτε, ώσπου δηλαδή να λήξει η λειτουργία του σε 7 ημέρες
  • Παρέχει αυτόματη διόρθωση των τιμών γλυκόζης με την παροχή διορθωτικών δόσεων ινσουλίνης (bolus) κάθε πέντε λεπτά, ώστε να βοηθήσει το χρήστη να “κρατηθούν” οι τιμές γλυκόζης στο επιθυμητό εύρος τιμών ενώ ταυτόχρονα ανιχνεύει τυχόν γευματικές δόσεις που δεν έγιναν όπως έπρεπε
  • Έχει ένα προσαρμοσμένο εύρος επιθυμητών στόχων τιμών γλυκόζης που κυμαίνονται από 100 έως 120 mg/dL (σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο της εταιρείας όπου ο στόχος ήταν σταθερά στα 120 mg/dL)
  • Έχει τη δυνατότητα εφαρμογής διαφορετικών χρόνων διάρκειας ενεργής ινσουλίνης (κάτι που βοηθά στην περισσότερο προσωποποιημένη στόχευση σε κάθε ασθενή), σε αντίθεση με οποιοδήποτε άλλο κλειστό σύστημα διαθέσιμο ως τώρα.
  • Διαθέτει ενσωματωμένη την τεχνολογία της διαμοίρασης δεδομένων της αντλίας με απομακρυσμένους δέκτες/διαχειριστές των δεδομένων της μέσω της τεχνολογίας Bluetooth, καθώς και τη δυνατότητα διασύνδεσης με επαγγελματίες υγείας ή φροντιστές εξ΄αποστάσεως (μέσω μια βάσης δεδομένων). Οι ενημερώσεις στο λογισμικό της διαχείρισης αυτής είναι διαθέσιμες ώστε να μην απαιτείται από τους χρήστες η προμήθεια νέων συσκευών κάθε φορά που εκείνες τίθενται σε εφαρμογή. Ως τώρα μόνο η αντλία της Tandem t:slim X2 προσφέρει αυτή τη δυνατότητα της εκτός σύνδεσης ενημέρωσης εξ΄αποστάσεως.

Για τις Η.Π.Α. η εταιρεία επιβεβαίωσε στις 23 Φεβρουαρίου 2021 την υποβολή στον FDA της αίτησής της για έγκριση κυκλοφορίας, οπότε και θα καταστεί εφικτό να κυκλοφορήσει στις Η.Π.Α.

Ακόμη περισσότερο η εταιρεία Medtronic σκοπεύει να προχωρήσει σηκώνοντας ψηλά τον πήχη, ώστε μέσα στους επόμενους 12 μήνες να θέσει σε κυκλοφορία το νέο προσωποποιημένο κλειστό κύκλωμα ινσουλίνης Personalized Closed Loop (PCL) το οποίο θα συνεργάζεται με τον νέας τεχνολογίας αισθητήρα συνεχούς καταγραφής γλυκόζης, τον SYNERGY Sensor, και θα βασίζεται στην εμπειρία των προηγούμενων μοντέλων αντλίας ινσουλίνης της 770G και της 780G.

Σε αυτό το σύστημα (σύμφωνα με παρουσίαση που έγινε στην Καλιφόρνια των Η.Π.Α. στον ADA το 2019 από την εταιρεία) θα υπάρχει η εφαρμογή καινοτόμων αλγορίθμων πρόγνωσης και διόρθωσης των τιμών γλυκόζης, καθώς και μια εξειδικευμένη εφαρμογή τεχνογνωσίας γύρω από τις γευματικές δόσεις, όπου με την εφαρμογή συστημάτων ανάλυσης της διατροφής, βάσεις διατροφικών δεδομένων και εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης που οδηγούν σε προσαρμοσμένες εξατομικευμένες πληροφορίες.

Οι νέες τεχνολογίες στη διαχείριση διαβήτη σήμερα στην Ελλάδα και στις Η.Π.Α. 13 mamameli  Οι νέες τεχνολογίες στη διαχείριση διαβήτη σήμερα στην Ελλάδα και στις Η.Π.Α. 12 mamameli  Οι νέες τεχνολογίες στη διαχείριση διαβήτη σήμερα στην Ελλάδα και στις Η.Π.Α. 11 mamameli

Με λίγα λόγια το μέλλον έρχεται με αισιόδοξα μηνύματα για τα άτομα με ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη… τουλάχιστον για τις Η.Π.Α.

 Στην Ελλάδα σήμερα….

Στην Ελλάδα όσον αφορά τις νέες τεχνολογίες και τη διαχείριση του διαβήτη με την εφαρμογή “κλειστού” συστήματος, μόνο το σύστημα της αντλίας ινσουλίνης Μedtronic 780G έχει ήδη ξεκινήσει να δίνεται προς χρήση από την εταιρεία σε άτομα ινσουλινοεξαρτώμενα από τις αρχές του 2021, χωρίς βέβαια να αποζημιώνεται από τις διαδικασίες του ΕΟΠΠΥ.

Οι νέες τεχνολογίες στη διαχείριση διαβήτη σήμερα στην Ελλάδα και στις Η.Π.Α. 4 mamameli

Όπως μας ενημέρωσαν από την εταιρεία, η όλη διαδικασία θα πάρει αρκετό χρόνο να ολοκληρωθεί, ώστε τελικά να δίνεται ως παροχή μέσω των διαδικασιών έγκρισης συστημάτων αντλίας ινσουλίνης από τον ΕΟΠΠΥ.

Η παρουσία της εταιρείας Omnipod στη χώρα μας είναι με ένα παλαιότερης τεχνολογίας μοντέλο, το οποίο ούτε αυτό ως σήμερα αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΠΥ. Βρίσκεται σε αναμονή έγκρισης.

Οι νέες τεχνολογίες στη διαχείριση διαβήτη σήμερα στην Ελλάδα και στις Η.Π.Α. 9 mamameli

Ο ερχομός του νέου κλειστού συστήματος της Omnipod 5, που θα συνεργαστεί είτε με την Dexcom, είτε με την Abbott και το Libre, είναι κάτι που τίθεται χρονικά στο απώτερο μέλλον….

Μόνο το σύστημα συνεχούς καταγραφής γλυκόζης -CGM, της εταιρείας Abbott το FreeStyle Libre, είναι εκείνο που κυκλοφορεί ευρέως στη χώρα μας και αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΠΥ.

Οι νέες τεχνολογίες στη διαχείριση διαβήτη σήμερα στην Ελλάδα και στις Η.Π.Α. 022 mamameli

Εταιρείες, όπως η πρωτοπόρα Tandem, δεν έχουν ως σήμερα παρουσία στη χώρα μας και κανείς δεν ξέρει αν θα έχουν στο μέλλον.

Σημειώνουμε επίσης, ότι ως συσκευή αντλίας ινσουλίνης υπάρχει και η εταιρεία Roche με την αντλία ινσουλίνης AccuChek Combo η οποία όμως δεν διαθέτει κλειστό σύστημα επικοινωνίας με κάποιο αισθητήρα συνεχούς καταγραφής γλυκόζης. Διαθέτει αμφίδρομη ασύρματη επικοινωνία Bluetooth®  μεταξύ του μετρητή Accu-Chek Aviva Combo και της αντλίας ινσουλίνης. Δίνει τη δυνατότητα για τον πλήρη έλεγχο της λειτουργίας της αντλίας εξ αποστάσεως και τη χορήγησης μία δόση bolus με γρήγορο και διακριτικό τρόπο έχοντας πλήρη εικόνα για την κατάσταση και την λειτουργία της αντλίας – απευθείας στην παλάμη του χεριού σας. Δεν χρειάζεται να έχετε πρόσβαση στην αντλία.

Οι νέες τεχνολογίες στη διαχείριση διαβήτη σήμερα στην Ελλάδα και στις Η.Π.Α. 026 mamameli

Έτσι, ενώ οι νέες εξελιγμένες τεχνολογίες πάνω σε μια βέλτιστη διαχείριση του διαβήτη “τρέχουν” σε παγκόσμιο επίπεδο, στην Ελλάδα φαίνεται πως τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά.

Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που υπάρχουν στη χώρα μας δείχνουν να μην κατανοούν τη σημαντικότητα των εφαρμογών των νέων τεχνολογιών τόσο στην ορθή διαχείριση του διαβήτη, όσο και τα αποτελέσματα που αυτή έχει στην ποιότητα ζωής τους αλλά και στην ελαχιστοποίηση των νοσηλειών και μελλοντικών επιπλοκών στην υγεία τους.

Το όποιο κόστος συμμόρφωσης με τις νέες τεχνολογίες έρχεται να ισορροπήσει αν υπολογίσουμε την ελαχιστοποίηση ή/και ελάττωση των όποιων μελλοντικών επιπλοκών ή νοσηλειών των ασθενών με ΣΔ1.

Εδώ διαφαίνεται ο εξαιρετικά σημαντικός ρόλος των ομοσπονδιών διαβήτη, των συλλόγων ατόμων με διαβήτη τύπου 1, της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, αλλά και ιδαίτερα ο ρόλος των εξειδικευμένων στο διαβήτη ιατρών, που πρέπει να τονίσουν και να αποδείξουν στο κράτος τη σημαντικότητα και τα οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή των τεχνολογιών αυτών.

Μπορεί στο παρόν άρθρο μου να σας έδωσα μια μικρή ματιά στην εικόνα των εξελίξεων στις Η.Π.Α. και να θεωρείτε ότι ως χώρα, δεν μπορούμε να συγκριθούμε μαζί τους. Ίσως στον τομέα της δημιουργίας καινοτομίας και στην συνεισφορά μας στην τεχνολογία να έχετε δίκιο, όμως ίσως θα πρέπει να δούμε επίσης αναλυτικά τι ακριβώς συμβαίνει και στις δικές μας ευρωπαϊκές γειτονικές χώρες. Ελπίζω σε δεύτερο χρόνο να γίνει και αυτό.

Το σίγουρο είναι πως η τεχνολογία μας οδηγεί στο μέλλον με νέες ελπίδες προς την βέλτιστη διαχείριση του διαβήτη, προς την απλοποίηση της καθημερινότητάς μας με αυτόν και σίγουρα μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία του τεχνητού παγκρέατος.

Ας ευχηθούμε κάτι τέτοιο να πραγματοποιηθεί και ας προσπαθήσουμε ως τότε να έχουμε όσο γίνεται καλύτερη εκπαίδευση γύρω από τη διαχείριση του διαβήτη μας.

Κατηγορίες: