Μελιτζανόπιτα

Υλικά

Για τον κιμά:

  • 400 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
  • 200 γραμμάρια σάλτσα ντομάτας
  • 1 κουταλιά της σούπας τοματοπελτέ
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο

Για το φύλλο της πίτας:

  • 500 γραμμάρια αλεύρι (για αρτοσκευάσματα χωρίς γλουτένη)
  • 300 γραμμάρια νερό ή και λίγο περισσότερο
  • 1 αυγό
  • 50 γραμμάρια λάδι
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
  • λίγο αλάτι
  • επιπλέον αλεύρι ή νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων

Επιπλέον υλικά

  • 500 γραμμάρια μελιτζάνες κομμένες σε κυβάκια
  • 100 γραμμάρια λάδι για το τηγάνι
  • 200 γραμμάρια τυρί γκούντα
  • Αλάτι & πιπέρι

Οι μελιτζάνες είναι τόσο θρεπτικές και εύκολες στη μαγειρική που όλοι πρέπει να πειραματιζόμαστε μαζί τους.

Ένα τέτοιο πείραμα είναι και αυτή η πίτα που προέκυψε από περισσεύματα άλλων φαγητών και τα παιδιά μου κυριολεκτικά τη λάτρεψαν.

Δεν μένει το ταψί για δεύτερη μέρα! Είμαστε βέβαια και πολλά στόματα!

Δοκιμάστε τη και εσείς και θα μας θυμηθείτε.

Οδηγίες

Το πιο χρονοβόρο κομμάτι θεωρώ ότι είναι η ετοιμασία των φύλλων για πίτα.
Ξεκινούμε από εκεί ετοιμάζοντας το ζυμάρι για τα φύλλα.

Σε ένα μπολ τοποθετούμε το αλεύρι μας και προσθέτουμε το αυγό, το ξίδι και το αλάτι.
Ρίχνουμε το νερό και ανακατεύουμε (ζυμώνουμε) ώσπου η ζύμη μας να γίνει ένα μαλακό ζυμάρι που να ξεκολλάει από τα χέρια.
Αν το κάνετε με μίξερ (αναδευτήρα ζύμης) προσέξτε η ζύμη να έχει αυτή την υφή.
Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη.

Αν ήδη έχετε κιμά από οποιαδήποτε συνταγή (σας έχει περισσέψει δηλαδή) να ξέρετε ότι μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε.
Αν όχι ξεκινούμε με τον κιμά μας.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο (ή το χτυπάμε στο μούλτι για λίγο).
Σοτάρουμε (με ελάχιστο λάδι) το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε τον κιμά μας να σοταριστεί και αυτός.
Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι για να βοηθήσουμε τον κιμά να βγάλει όλη την υγρασία του και να σοταριστεί πιο γρήγορα.
Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, τον πελτέ και ελάχιστο νερό. Αλατοπιπερώνουμε.
Αφήνουμε να σιγοβράζει για περίπου 6 λεπτά.

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το λάδι μας και τις μελιτζάνες σε κύβους και αρχίζουμε να τις σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά.
Αλατοπιπερώνουμε και θα χρειαστούμε περίπου 10 λεπτά να τις σοτάρουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
Μόλις δούμε ότι έχουν μαλακώσει αρκετά τις αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο, ουσιαστικά ώσπου να ανοίξουμε το πρώτο μας φύλλο!

Ξεκινώ να ανοίξω τα φύλλα για την πίτα.

Ανοίγω τουλάχιστον τρία φύλλα και τοποθετώ τα δύο στο λαδωμένο ταψί που θα χρησιμοποιήσω.
Αναμιγνύω όλα τα υλικά (κιμά, μελιτζάνες και τυρί) σε μια κατσαρόλα (μάλλον καλύτερα αυτή που έχετε τον κιμά).
Ανακατεύω και απλώνω το μείγμα μου μέσα στο ταψί που έχω τοποθετήσει τα φύλλα.
Σκεπάζω με το τελευταίο φύλλο που ανοίγω και κλείνω την πίτα μου.

Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε και επιπλέον φύλλα πάνω στην πίτα αλλά φροντίστε να λαδώνετε την επιφάνειά τους πριν τοποθετήσετε το επόμενο.
Σε αυτή τη συνταγή δεν σας συνιστώ παραπάνω από δύο.

Κάνω μικρές τρυπούλες με ένα μαχαίρι ή ψαλίδι (μαγειρικής) στο τελευταίο φύλλο και ραντίζω την επιφάνεια της πίτας με λίγο νερό και λάδι.

Ψήνω στους 190 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ροδίσει (περίπου 60 λεπτά).

Αφήνω να κρυώσει ελαφρώς. Δοκιμάστε τη !

Διατροφικές πληροφορίες – σύνθεση ανά 100 γρ.

Ενέργεια/θερμίδες: 221,39 kcal
Πρωτεΐνες: 8,99 γρ
Υδατάνθρακες: 19,22 γρ
Λίπη: 11,84 γρ

μελιτζανόπιτα 1 mamameli μελιτζανόπιτα 2 mamameli μελιτζανόπιτα 3 mamameli μελιτζανόπιτα 5 mamameli μελιτζανόπιτα 6 mamameli μελιτζανόπιτα 7 mamameli

Κατηγορίες: