Μαγειρική τέχνη χωρίς γλουτένη!

Μαγειρική τέχνη χωρίς γλουτένη στη Λευκάδα, στην Πρέβεζα, στη Θεσσαλονίκη και σε όλο τον κόσμο!!!

Η μαγειρική είναι τέχνη. Είναι αγάπη και έρωτας. Είναι επιθυμία για ζωή.

Και όπως λέει και ο ποιητής Καβάφης:

«Πάντα στον νου σου νάχεις την Ιθάκη.
Το φθάσιμον εκεί ειν’ ο προορισμός σου.
Αλλά μη βιάζεις το ταξείδι διόλου.
Καλλίτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει
και γέρος πια ν’ αράξεις στο νησί,
πλούσιος με όσα κέρδισες στο δρόμο,
μη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει η Ιθάκη.
Η Ιθάκη σ’έδωσε τ’ ωραίο ταξείδι.
Χωρίς αυτήν δεν θάβγαινες στον δρόμο.
Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια.
Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δε σε γέλασε.
Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,
ήδη θα το κατάλαβες οι Ιθάκες τι σημαίνουν.»

Με τέτοιες σκέψεις, ελπίδα και πολλές «Ιθάκες» να με προσμένουν, με την αγάπη προς τη μαγειρική, ξεκίνησα τη δημιουργία αυτού του blog. Για να μπορέσω αυτά τα συναισθήματα να τα μεταδώσω και σε όλους όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη ή σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.

Σε όλους όσους θέλουν να πιστεύουν ότι η ζωή συνεχίζεται στο μακρύ και δύσκολο καθημερινό μονοπάτι.

Για το λόγο αυτό ξεκίνησα και τη φετινή χρονιά να παρακολουθώ μαθήματα στο Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Λευκάδας στο Τμήμα Μαγειρικής Τέχνης.

Στα πλαίσια της συμμετοχής μου σε αυτό το τμήμα έχω ήδη αποκομίσει πολύτιμα στοιχεία.

Η θεωρία παντρεύεται με την πράξη και τα μυστικά της Μαγειρικής Τέχνης ξεδιπλώνονται με την αρωγή και καθοδήγηση των διδασκόντων.

Εξαιρετικά περήφανη θα πρέπει να είναι η πόλη της Λευκάδας και η ευρύτερη περιοχή, που φιλοξενεί στους κόλπους της ανθρώπους με τόσο μεράκι, γνώση και θέληση για δημιουργία.

Αυτά τα χαρακτηριστικά προσπαθούν οι διδάσκοντες-μέντορες μας να εμφυσήσουν σε όλους στο Τμήμα Μαγειρικής Τέχνης του Δ.Ι.Ε.Κ. Λευκάδας.

Και τα αποτελέσματα των κόπων τους αρχίζουν πραγματικά να «πιάνουν τόπο».

Μια εξαιρετική ομάδα παιδιών και διδασκόντων συμμετείχε φέτος στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Helexpo-Detrop 2017 (της 26ης Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων, Ποτών, Μηχανημάτων εξοπλισμού & συσκευασίας) που διοργανώθηκε στην πόλη της Θεσσαλονίκης από 3- 6 Μαρτίου 2017.

Εκεί η Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδας φιλοξένησε και διοργάνωσε τον 10o Διεθνή Διαγωνισμό Μαγειρικής Ν. Ευρώπης, όπου συμμετείχαν επαγγελματίες του κλάδου και μαθητευόμενοι.

Μια παρέα φίλων με αγάπη και λατρεία προς τη μαγειρική κατάφερε να σταθεί επάξια απέναντι σε μεγαθήρια ιδιωτικών, κρατικών και αλλοδαπών αποστολών, που στο σύνολό τους κατείχαν και την εμπειρία της συμμετοχής σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις αλλά και την πλήρη οργανωτική υποστήριξη στις αποστολές τους.

Χαρακτηριστικά και μόνο σας αναφέρω ότι οι ομάδες της Τουρκίας και της Κύπρου ήρθαν στο διαγωνισμό ως εθνικές ομάδες, εκπροσωπώντας κάθε μια τη χώρα τους, φέρνοντας μαζί τους την υποστήριξη του εθνικού τους οργανισμού τουρισμού και πλήθος εξοπλιστικών και μαγειρικών αντικειμένων.

Η ομάδα της Λευκάδας αγωνίστηκε με όπλα της την αγάπη, το μεράκι, την ομαδικότητα και αλληλεγγύη. Μια παρέα εξαιρετικών διδασκόντων ο Chef κος Δημήτρης Καλόγηρος και η Chef κα Μπαχαρούλα Κακαβαλάδη, ήταν τα θεμέλια της επιτυχίας αυτής της ομάδας. Οι μέντορες και οι καθοδηγητές της ομάδας μας.

Τελικός απολογισμός της ομάδας: 1 χρυσό, 1 αργυρό, 3 χάλκινα και 3 έπαινοι. Επιτυχία 100%.

Presentations by Student Chefs:

Μαγειρική-τέχνη-χωρίς-γλουτένη-28 mamameli
Category: B4 Vegetarian Dish:Sofia Tsiakalou: Ασημένιο Μετάλλιο

Μαγειρική-τέχνη-χωρίς-γλουτένη-24 mamameli

Category: B6 Traditional Greek Dish: Christina Stamatelou: Χάλκινο Μετάλλιο

Μαγειρική-τέχνη-χωρίς-γλουτένη-23 mamameli

Category: B2 Risotto Dish: Theodoros Nousias: Χάλκινο Μετάλλιο

Μαγειρική-τέχνη-χωρίς-γλουτένη-27 mamameli

Category: B7 Lamb Dish Sotirios Vatsilas: Χάλκινο Μετάλλιο

Μαγειρική-τέχνη-χωρίς-γλουτένη-22 mamameli

Category: B3 Pasta Dish Sotiria-Finta Xeir: Έπαινος (4η Θέση)

Μαγειρική-τέχνη-χωρίς-γλουτένη-25 mamameli

Category: B9 Salad with Combination: Sofia Tsiakalou: Έπαινος (4η Θέση)

Μαγειρική-τέχνη-χωρίς-γλουτένη-26 mamameli

Category: B5 Pork Dish: Christos Mprikos: Έπαινος (4η Θέση)

Μαγειρική-τέχνη-χωρίς-γλουτένη-29 mamameli

Special Event (Διαγωνισμός εκτός προγράμματος)
Competition for Traditional Greek Barbecue: Dimitrios Kalogiros: Χρυσό Μετάλλιο

Προσωπικά συμμετείχα στην κατηγορία «Vegetarian Dish» ως κύρια και επικουρικά (μετά την ακύρωση συμμετοχής μιας συμμαθήτριας) στο «Salad with combination».

Στην κύρια κατηγορία κατέκτησα το αργυρό μετάλλιο με συνολικά 82,25 βαθμούς και στη σαλάτα διάκριση-έπαινο συμμετοχής (4η θέση).

Μαγειρική-τέχνη-χωρίς-γλουτένη-1 mamameli

Η συνταγή με την οποία κέρδισα ήταν «Χορτοφαγικός μουσακάς χωρίς γλουτένη»!!! (θα σας την ανεβάσω αναλυτικά σύντομα).

Για μένα μια μεγάλη επιτυχία, μια επιβράβευση ότι οδεύω προς τη σωστή κατεύθυνση και μια δικαίωση για την προσπάθειά μου στην καθιέρωση της διατροφής χωρίς γλουτένη σε ένα διεθνή διαγωνισμό μαγειρικής τέχνης.

Αφιερώνω αυτές τις κατακτήσεις μου στα παιδιά μου και σε όσους νοσούν από κοιλιοκάκη και διαβήτη.

Σας υπόσχομαι ότι θα προσπαθήσω να συνεχίσω αυτό τον αγώνα δημιουργίας και δικαίωσης, έτσι ώστε να διαδοθεί και να γίνει γνωστή (όσο γίνεται περισσότερο) η διαφορετικότητα της διατροφής ελεύθερης γλουτένης και της νόσου της κοιλιοκάκης. Και αυτό χωρίς να ξεφεύγω από την ισορροπία που πρέπει να τηρούμε όλοι μας (όχι μόνο όσοι έχουν σακχαρώδη διαβήτη) στα πλαίσια μιας καθημερινής διατροφής που μας κρατά υγιείς και μας δίνει δύναμη και απόλαυση στη ζωή.

Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου όλη την ομάδα του Δ.Ι.Ε.Κ. Λευκάδας που με δέχθηκε με τόση αγάπη στους κόλπους της, τους καθηγητές μου και τη διεύθυνση του Ι.Ε.Κ. για την υποστήριξή του.

Μαγειρική τέχνη χωρίς γλουτένη 2 mamameli Μαγειρική τέχνη χωρίς γλουτένη 3 mamameli Μαγειρική τέχνη χωρίς γλουτένη 4 mamameli Μαγειρική τέχνη χωρίς γλουτένη 6 mamameli Μαγειρική τέχνη χωρίς γλουτένη 7 mamameli Μαγειρική τέχνη χωρίς γλουτένη 8 mamameli Μαγειρική τέχνη χωρίς γλουτένη 9 mamameli Μαγειρική τέχνη χωρίς γλουτένη 11 mamameli Μαγειρική τέχνη χωρίς γλουτένη 15 mamameli Μαγειρική τέχνη χωρίς γλουτένη 16 mamameli Μαγειρική τέχνη χωρίς γλουτένη 17 mamameli Μαγειρική τέχνη χωρίς γλουτένη 18 mamameli Μαγειρική τέχνη χωρίς γλουτένη 19 mamameli Μαγειρική τέχνη χωρίς γλουτένη 20 mamameli Μαγειρική τέχνη χωρίς γλουτένη 21 mamameli