Κέικ καρότου και πορτοκαλιού
Υλικά
- 1 ολόκληρο πορτοκαλι (περίπου 220 γρ.)
- 3 τριμμένα καρότα (περίπου 220 γρ.)
- 500 γρ. αλεύρι (για κέικ ή αρτοσκευάσματα)
- 1 κουτ. γλυκού baking powder
- 200 γρ. ζάχαρη με στέβια (έχει τις μισές θερμίδες της ζάχαρης)
- 100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 10% λιπαρά
- 5 ολόκληρα αυγά
- 200 γρ. ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
- 1/3 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
- λίγο αλάτι
Για την επικάλυψη
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος +50 γρ. άχνη ζάχαρη στέβια, χτυπημένα σε σφιχτή σαντιγύ
- 250 γρ. τυρί κρέμα
Εκτέλεση
Το πορτοκάλι που θα χρησιμοποιήσουμε σε αυτή τη συνταγή θα πρέπει να είναι βιολογικό, όχι κερωμένο και σε καμμιά περίπτωση να μην το έχουμε ραντίσει πρώτα. Θα το καταναλώσουμε ολόκληρο, με τη φλούδα του, οπότε ας φροντίσουμε να είναι εξαιρετικής ποιότητας.
Κόβουμε σε κομματάκια το πορτοκάλι και το πολτοποιούμε, μικρές, μικρές ποσότητες στο μπλέντερ.
Τα καρότα πρέπει να τα τρίψουμε σε ψιλό τρίφτη.
Αναμιγνύουμε το μπέικιν με το αλεύρι.
Σε ένα μίξερ χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα, τη ζάχαρη με τα ολόκληρα αυγά.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και κατόπιν το γιαούρτι.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το πορτοκάλι, το καρότο, το αλάτι και τα μπαχαρικά.
Τελευταίο, προσθέτουμε λίγο λίγο, το αλεύρι.
Το μίγμα μας θα είναι αρκετά υγρό.
Αν θέλουμε ψήνουμε ολόκληρη την ποσότητα του κέικ στη μεγάλη φόρμα για κέικ για 1 ώρα και 20 λεπτά στους 170 βαθμούς Κελσίου στον αέρα.
Διαφορετικά μπορούμε να μοιράσουμε την ποσότητα και να κάνουμε ένα μικρό κέικ και περίπου 12 μικρά.
Στη περίπτωση αυτή, ψήνουμε τα μικρά κέικ (κάπκεικ) για 25 λεπτά στους 170 βαθμούς στον αέρα και το κέικ (το ολόκληρο) για 1 ώρα στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως, πριν στολίσουμε με την επικάλυψη.
Για την επικάλυψη
Χτυπάμε σε σφιχτή σαντιγί την κρέμα γάλακτος με την άχνη.
Προσθέτουμε το τυρί κρέμα.
Τοποθετούμε την επικάλυψη σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής.
Στολίζουμε το κέικ μας !
Διατροφικές πληροφορίες – ανά μερίδα 120 γρ.
Ενέργεια: 296 kcal
Υδατάνθρακες: 11,7 γρ.
Πρωτείνες: 4,2 γρ.
Λιπαρά: 26,4 γρ.
Στον υπολογισμό των διατροφικών πληροφοριών έχουμε υπολογίσει τη μερίδα ενός ολόκληρου κέικ, με την επικάλυψη. Για τα μικρά κέικ (κάπκεικ) υπολογίστε ότι βγαίνουν περίπου 60 γραμμάρια το καθένα.
Εγγραφείτε στα ενημερωτικά δελτία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας για να λαμβάνετε τις πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις απευθείας στο email σας.
Σχόλια