Δικαίωμα στις νέες τεχνολογίες

Κυρίες και κύριοι, δηλώνω συγκλονισμένη και έντονα προβληματισμένη μετά την ψήφιση του ΦΕΚ 4204/Β΄/8-8-2022 που αφορά την αποζημίωση αναλωσίμων σχετικών με την συνεχή καταγραφή γλυκόζης. Η οικονομική επιβάρυνση, που αγγίζει το 50 -55% των αναλωσίμων συστημάτων συνεχούς καταγραφής γλυκόζης, είναι πρωτοφανής και δυσβάστακτη σε κάθε οικογένεια με άτομα που νοσούν με ΣΔ1.

Στο βίντεο που ακολουθεί προσπαθώ, όσο γίνεται πιο σύντομα, να εξηγήσω πόσο και πώς αλλάζει η ζωή/ οι ζωές όλων εκείνων που ΔΕΝ θα μπρορέσουν να ανταπεξέλθουν στην οικονομική αυτή συμμετοχή στα αναλώσιμα διαβήτη και θα αναγκαστούν να γυρίσουν πίσω σε πρακτικές που ήταν συνηθισμένες εδώ και 15 περίπου χρόνια…..

Ενώ το μέλλον του διαβήτη, όσον αφορά την διαχείρισή του και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεών του στον ασθενή, τόσο στο σήμερα όσο και στο αύριο, στηρίζεται στις νέες τεχνολογίες, κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν θα είναι πλέον δυνατό για την πλειοψηφία των ασθενών στη χώρα μας.

Ούτως ή άλλως κατέχουμε το χαμηλότερο ποσοστό χρήσης αντλιών ινσουλίνης στην Ευρώπη. Δυστυχώς, όπως διαφαίνεται, το ποσοστό αυτό θα γίνει ακόμη μικρότερο και τα προβλήματα στους ασθενείς θα πολλαπλασιαστούν πολύ περισσότερο.

Δικαίωμα στις νέες τεχνολογίες 1 1mamameli

Προσωπικά, νιώθω πως όλοι μας πρέπει να συσπειρωθουμε (ιδιώτες, σύλλογοι και ομοσπονδίες) και μαζί με όλους όσους ασχολούνται με τα προβλήματα υγείας των ινσουλινοεξαρτώμενων ατόμων (επιστήμονες και ιατρική κοινότητα) να πιέσουμε ακόμη περισσότερο προς κάθε κατεύθυνση, ώστε οι νέες τεχνολογίες και συστήματα CGM να χορηγούνται ΔΩΡΕΑΝ στους ασθενείς, οι εταιρείες που τις παρέχουν στους ασθενείς να παραμείνουν στη χώρα μας και φυσικά να καταφέρουμε να προσελκύσουμε και πολλές άλλες νέες, που ως σήμερα δραστηριοποιούνται μόνο στο εξωτερικό.

Ο διαβήτης παγκόσμια αλλά και στη χώρα μας αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς σε ετήσια βάση.

Στις ΗΠΑ το 2020 παρουσίασε αύξηση με ποσοστά που άγγιξαν το 30% βλ.:https://www.healthline.com/diabetesmine/type1-diabetes-growing-alarming-rate 

Σύμφωνα με την αναφορά (REPORT) για το διαβήτη για τα έτη 2022-2045 του IDF: Η περιοχή της Ευρώπης έχει τον υψηλότερο αριθμό παιδιών και εφήβων με διαβήτη τύπου 1 (295.000) καθώς και την υψηλότερη επίπτωση ετησίως με 31.000 νέες περιπτώσεις ετησίως.

Η περιφέρεια της Ευρώπης έχει επίσης το δεύτερο υψηλότερο δεύτερο κόστος ανά άτομο με διαβήτη (3.086 USD). To 2021 δαπανήθηκαν 189,3 δισεκατομμύρια δολάρια για το διαβήτη, αντιπροσωπεύοντας το 19,6% των συνολικών δαπανών παγκοσμίως.

Ο διαβήτης είναι εδώ και θα συνεχίσει να απειλεί πολλές χιλιάδες οικογένειες, πολλές χιλιάδες ψυχές ετησίως. Δώστε τους το δικαίωμα να παλέψουν με τις σύγχρονες τεχνολογίες. Δώστε τους το δικαιώμα σε μια καλύτερη ζωή. Δώστε τους το δικαίωμα να ζήσουν και να ελπίζουν σε μια μελλοντική οριστική θεραπεία.

 

Σημειώνω ότι: Τα συστήματα συνεχούς καταγραφής γλυκόζης και η αντλία ινσουλίνης που αναφέρονται στο βίντεο ΔΕΝ αποτελούν ΚΑΝΕΝΑ προϊόν διαφήμισης. Απλά αυτά είχα στο σπίτι μου.

 

Κατηγορίες: