Η διατροφή χωρίς γλουτένη και ειδικότερα για πάσχοντα από κοιλιοκάκη άτομα βάζει πολλούς σε σκέψεις όσον αφορά τον περισσότερο χρόνο και προσπάθεια που πρέπει να αφιερώσουν.
Σίγουρα δεν είναι εύκολη η εναρμόνιση, σε μια διατροφή ελεύθερη γλουτένης, για κανένα.
Το να μαγειρεύει κανείς καθημερινά φρέσκα και χωρίς γλουτένη τρόφιμα (εφόσον δεν υπάρχουν τυποποιημένα ακόμη στη χώρα μας) απαιτεί πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια σε σχέση με το να παραγγέλνει κανείς απ΄έξω, ή να τρώει κάτι από μια κονσέρβα ή να βρίσκει κατεψυγμένα έτοιμα γεύματα στο σούπερ-μάρκετ.
Ένας από τους λόγους που ξεκίνησα αυτή την προσπάθεια είναι και αυτός, να προσπαθήσω να δείξω σε όλους ότι η μετάβαση αυτή μπορεί να γίνει πολύ εύκολα, χωρίς μεγάλη προσπάθεια και πίεση στην οικογένεια.
Μόνο και μόνο γνωρίζοντας κάποιος αναλυτικά ποια τρόφιμα είναι ασφαλή και ποια όχι, είναι αρκετό έτσι ώστε να ξεκινήσει οποιοσδήποτε αυτή τη νέα προσπάθεια/δίαιτα.
Εντοπίζοντας τις εναλλακτικές σε προϊόντα ασφαλή, προσπαθώντας να επαναπροσδιορίσουμε τα γεύματά μας στην καινούρια πραγματικότητα, προγραμματίζοντας τόσο τις αγορές και όσο και τα ίδια τα γεύματά μας, μαθαίνοντας να μαγειρεύουμε ή να φτιάχνουμε τα βασικά, τακτοποιώντας την κουζίνα και καθιστώντας τα σκεύη μας ασφαλή, μπορούμε το φόβο μας να τον μετατρέψουμε σε δύναμη.
Κάτι τέτοιο αποδεικνύεται ιδιαίτερα σωτήριο όταν αυτός που πάσχει είναι κάποιος που αγαπούμε και νοιαζόμαστε γι΄αυτόν.
Ο σύντροφός μας, το παιδί μας, ο γονιός μας, τα ανίψια μας, οι αγαπημένοι μας φίλοι ή ακόμη και ο ίδιος μας ο εαυτός.
Σας υπενθυμίζω ότι μαγειρεύω αυστηρά χωρίς γλουτένη ή ίχνη αυτής.