Υλικά που χρησιμοποιώ

Η διατροφή χωρίς γλουτένη και ειδικότερα για πάσχοντα από κοιλιοκάκη άτομα βάζει πολλούς σε σκέψεις όσον αφορά τον περισσότερο χρόνο και προσπάθεια που πρέπει να αφιερώσουν.

Σίγουρα δεν είναι εύκολη η εναρμόνιση, σε μια διατροφή ελεύθερη γλουτένης, για κανένα.

Το να μαγειρεύει κανείς καθημερινά φρέσκα και χωρίς γλουτένη τρόφιμα (εφόσον δεν υπάρχουν τυποποιημένα ακόμη στη χώρα μας) απαιτεί πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια σε σχέση με το να παραγγέλνει κανείς απ΄έξω, ή να τρώει κάτι από μια κονσέρβα ή να βρίσκει κατεψυγμένα έτοιμα γεύματα στο σούπερ-μάρκετ.

Ένας από τους λόγους που ξεκίνησα αυτή την προσπάθεια είναι και αυτός, να προσπαθήσω να δείξω σε όλους ότι η μετάβαση αυτή μπορεί να γίνει πολύ εύκολα, χωρίς μεγάλη προσπάθεια και πίεση στην οικογένεια.

Μόνο και μόνο γνωρίζοντας κάποιος αναλυτικά ποια τρόφιμα είναι ασφαλή και ποια όχι, είναι αρκετό έτσι ώστε να ξεκινήσει οποιοσδήποτε αυτή τη νέα προσπάθεια/δίαιτα.

Εντοπίζοντας τις εναλλακτικές σε προϊόντα ασφαλή, προσπαθώντας να επαναπροσδιορίσουμε τα γεύματά μας στην καινούρια πραγματικότητα, προγραμματίζοντας τόσο τις αγορές και όσο και τα ίδια τα γεύματά μας, μαθαίνοντας να μαγειρεύουμε ή να φτιάχνουμε τα βασικά, τακτοποιώντας την κουζίνα και καθιστώντας τα σκεύη μας ασφαλή, μπορούμε το φόβο μας να τον μετατρέψουμε σε δύναμη.

Κάτι τέτοιο αποδεικνύεται ιδιαίτερα σωτήριο όταν αυτός που πάσχει είναι κάποιος που αγαπούμε και νοιαζόμαστε γι΄αυτόν.

Ο σύντροφός μας, το παιδί μας, ο γονιός μας, τα ανίψια μας, οι αγαπημένοι μας φίλοι ή ακόμη και ο ίδιος μας ο εαυτός.

Σας υπενθυμίζω ότι μαγειρεύω αυστηρά χωρίς γλουτένη ή ίχνη αυτής.

Δεν αποφεύγω όμως το αλεύρι (χωρίς γλουτένη εννοείται) και συνειδητά καθώς δεν ακολουθώ διατροφές αποκλειστικά τύπου Paleo ή Vegan.
Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι, ενδεχομένως, πολλά από τα γεύματα μας δεν μπορούν να χαρακτηριστούν Paleo ή Vegan ή οτιδήποτε άλλο.

Η καθαρά μεσογειακή διατροφή έχει ένα μεγάλο κοινό μέρος/στοιχείο με τέτοιου είδους διατροφικές επιλογές και σίγουρα αποτελεί και τη βάση της δικής μου καθημερινότητας.

Περισσότερο επιθυμώ να ακολουθώ τη λογική του φρέσκου, εύκολου και εύγευστου φαγητού που κάθε γονιός θέλει να προσφέρει στα παιδιά του.

Προς το παρόν λοιπόν απλά χωρίς γλουτένη.

Η γλουτένη δεν βρίσκεται σε:

  • Φρέσκα φρούτα
  • Φρέσκα λαχανικά
  • Νωπά κρέατα, ψάρια και πουλερικά
  • Γαλακτοκομικά και τυριά (προσεκτικά κομμένα στους πάγκους των σούπερ μάρκετ)
  • Αυγά (είτε εμπορίου είτε ελευθέρας βοσκής)
  • Φρέσκα βότανα και μυρωδικά
  • Μέλι
  • Αποκλειστικά και μόνο ελαιόλαδο
  • Βούτυρο φρέσκο (συνήθως αγελαδινό)
  • Όσπρια (από τη φύση τους δεν έχουν εκτός από τις φακές που συνήθως βρίσκονται σπόροι σιταριού στις συσκευασίες και θέλουν πολύ καλό έλεγχο πριν τις μαγειρέψουμε)

Για τα τυποποιημένα προϊόντα είτε έχω ρωτήσει η ίδια τις εταιρείες είτε είναι οι εγκεκριμένες και πιστοποιημένες για άτομα πάσχοντα με κοιλιοκάκη:

  • Κόρν φλάουρ
  • Αλεύρι για αρτοσκευάσματα / μίγμα για κέικ
  • Αλεύρι για πίτες ή για όλες τις χρήσεις
  • Μπαχαρικά
  • Σπόροι διάφοροι
  • Ζάχαρη άσπρη κοινή (όσο μπορώ λιγότερη)
  • Ζάχαρη μαύρη χωρίς ίχνη γλουτένης
  • Στέβια σε σκόνη
  • Σοκολάτα κουβερτούρα ή λευκή
  • Κακάο σε σκόνη
  • Γάλα καρύδας σε κονσέρβα
  • Ξηρούς καρπούς ωμούς-στη φυσική τους μορφή (οι ψημένοι/επεξεργασμένοι έχουν ίχνη γλουτένης)
  • Νωπή ή ξηρή μαγιά
  • Αλλαντικά με σήμανση

Είτε λοιπόν πάσχει κανείς από κοιλιοκάκη, είτε απλώς θέλει να αποφύγει τη γλουτένη, εύχομαι να βρει μαζί μας ενδιαφέρουσες και ιδιαίτερες συνταγές να υλοποιήσει.

Γιατί όλες οι συνταγές μπορούν να δημιουργηθούν χωρίς γλουτένη.