ΟΚ, και τώρα τί;;; Καταρχάς θεωρώ ότι με τη διάγνωση εννοούμε και την ολοκλήρωση της γαστροσκόπησης-βιοψίας και τις αιματολογικές εξετάσεις. Πρέπει να συνεννοηθείτε με τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε την δίαιτα ελεύθερη γλουτένης και αυτό γιατί, αν δεν έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των εξετάσεών σας, τότε πιθανόν να επηρεάσει τα αποτελέσματα η αποχή σας από τη γλουτένη.
Εντάξει λοιπόν.
Είμαστε στο στάδιο που ξεκινούμε μια διατροφή χωρίς γλουτένη ή δίαιτα ελεύθερη γλουτένης. Ο πρώτος που θα σας δώσει οδηγίες είναι πάντα ο θεράπων ιατρός σας.
Εγώ θα σας περιγράψω ποια βήματα ακολούθησα στην δική μου οικογένεια, εφόσον βέβαια είχα τη σύμφωνη γνώμη και συμβουλή των γιατρών αλλά και άλλων πασχόντων.
Τώρα ξεκινάμε.
Πρώτα από όλα τα μαγειρικά μας σκεύη.
Θα πρέπει τα ξύλινα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαμε μέχρι σήμερα, δυστυχώς, να τα πετάξουμε ή να τα χαρίσουμε σε κάποιον που δεν πάσχει. Αυτό γιατί το ξύλο είναι πορώδες υλικό και σίγουρα έχει απορροφήσει γλουτένη. Οπότε, προμηθευτείτε καινούριες ξύλινες κουτάλες, πιρούνες ακόμη και γουδί.
Άλλα σκεύη που θα μπορούσαν να έχουν απορροφήσει και να κρατούν μικροποσότητες γλουτένης είναι κάποια με αντικολλητική επιφάνεια, που είτε έχει φθαρεί είτε είναι πορώδης. Εδώ δεν μπορώ να σας βοηθήσω. Εξαρτάται από την ποιότητα και την κατάσταση που βρίσκεται κάθε σκεύος σας. Εγώ πάντως τα ξεφορτώθηκα και αγόρασα καινούρια.
Όσον αφορά τα σκεύη αλουμινίου ή τις κανονικές κατσαρόλες και ταψιά εμαγιέ που τυχόν έχουμε, ένα επιμελές καθάρισμα είναι αρκετό.
Οι ηλεκτρικές μας συσκευές.
Επιμελώς θα φροντίσετε να καθαρίσετε το φούρνο σας.
Αν έχετε αρτοπαρασκευαστή σας συνιστώ να παραγγείλετε νέο κάδο και αναδευτήρα (από καταστήματα με ανταλλακτικά ηλεκτρικών συσκευών). Θα σας κοστίσει πολύ φθηνότερα από το να αγοράσετε έναν καινούριο. Α, και όσοι δεν έχετε καν αρτοπαρασκευαστή, σας συνιστώ να αγοράσετε έναν. Θα σας λύσει τα χέρια και θα είναι μια επένδυση που, πολύ γρήγορα, θα κάνετε απόσβεση.
Το μίξερ που χρησιμοποιείτε, είτε είναι χειρός είτε πολυμίξερ, πρέπει να φροντίσετε να το καθαρίσετε με μεγάλη επιμέλεια. Εγώ δεν αγόρασα καινούριο. Το καθάρισα όμως εξονυχιστικά.
Επειδή φαντάζομαι ότι δεν νοσούν όλοι στην οικογένεια, μην πετάξετε την παλιά τοστιέρα ή τη φρυγανιέρα σας. Κρατήστε τη για όσους ακόμη τρώνε γλουτένη. Αγοράστε όμως καινούρια για όσους απέχουν από τη γλουτένη. Δυστυχώς, είναι ένα έξοδο που δεν νομίζω να γλιτώσετε. Καμιά από τις δύο συσκευές δεν καθαρίζει αρκετά καλά, ώστε να θεωρείται ασφαλής. Οπότε καλύτερα καινούριες.
Τα ντουλάπια και πάγκοι της κουζίνας μας.
Φροντίστε να καθιερώσετε ένα μέρος της κουζίνας αποκλειστικά για τις gluten free προμήθειές σας. Ακόμη και για την παρασκευή των τοστ έχουμε δύο “στρατόπεδα” στο σπίτι, δύο διαφορετικά ντουλάπια και φυσικά, δύο διαφορετικές τοστιέρες.
Προμήθεια τροφίμων.
Θα σας συνιστούσα πρώτα από όλα να δοκιμάσετε λίγα τρόφιμα από κάθε κατηγορία. Και αυτό γιατί μπορεί κάποια μάρκα ή κάποιο προϊόν που όλοι βρίσκουν ακαταμάχητο να μην μπορείτε ούτε να το μυρίσετε, πόσο μάλλον να το φάτε. Είναι μια διαδικασία που στην αρχή θα την υποστείτε. Οι γεύσεις είναι λίγο διαφορετικές και ίσως πιο έντονες στα συσκευασμένα τρόφιμα. Οπότε, και το γούστο του καθενός είναι διαφορετικό.
Εφόσον έχουμε την ετήσια γνωμάτευση και λίστα τροφίμων που αποζημιώνουν τα ταμεία, προσπαθήστε να βρείτε στην κοντινή περιοχή σας ένα φαρμακείο που να μπορεί να σας προμηθεύσει με τα απαραίτητα και, αν είναι δυνατόν, να σας γλιτώσει και από το βραχνά της γραφειοκρατίας, στέλνοντας το ίδιο το φαρμακείο τα απαραίτητα έγγραφα για την αποζημίωση. Σε αυτή την περίπτωση όλη τη διαδικασία την αναλαμβάνει το φαρμακείο και τα χρήματα πιστώνονται κατευθείαν εκεί. Διαφορετικά, υπάρχουν αρκετά sites που δίνουν τιμολόγια για την αποζημίωση από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η γλουτένη κρύβεται.
Ω, ναι. Εκεί που δεν φαντάζεστε. Η οδοντόκρεμα, τα σαμπουάν, τα σαπούνια…. Η γλουτένη τελικά κρύβεται παντού. Για να είστε σίγουροι θα πρέπει να ξεκινήσετε το ψάξιμο. Να ξέρετε πάντως ότι στο εμπόριο κυκλοφορούν τα πάντα με τη σήμανση “χωρίς γλουτένη”. Θέλει όμως υπομονή και χρήμα, γιατί, ειδικά τα καλλυντικά, είναι πολύ πιο ακριβά.
Ενημερωθείτε και ενημερώστε όσους περισσότερους μπορείτε γύρω σας.
Ξεκινήστε από το στενό οικογενειακό σας κύκλο και συνεχίστε στο χώρο εργασίας σας ή στο σχολείο του παιδιού. Θα βαρεθείτε να τα λέτε και να τα εξηγείτε. Δεν είναι εύκολο. Το ξέρω και το έχω περάσει. Είναι όμως τόσο χρήσιμο, σωτήριο θα μπορούσα να πω, που δεν θα έπρεπε να το προσπεράσετε. Όσοι περισσότεροι γνωρίζουν, τόσο πιο εύκολο είναι να προστατευτεί κάποιος που νοσεί από κοιλιοκάκη. Και κυρίως από την επιμόλυνση τροφίμων με γλουτένη. Μεγάλη ιστορία. Δεν θα την αναλύσουμε τώρα, αλλά είναι το νούμερο ένα στη ζωή ενός κοιλιοκακικού.
Μαγείρεμα στο σπίτι.
Ξεκινήστε να πειραματίζεστε. Ακόμη και κάποιος που δεν έχει μαγειρέψει ποτέ ξανά, σίγουρα θα αναγκαστεί να φτιάξει ένα ψωμάκι να μυρίσει το σπίτι, βρε αδερφέ. Πειραματιστείτε και προσπαθήστε να βάλετε όλη την οικογένεια σε αυτή τη λογική. Είναι μια δημιουργική απασχόληση, απολύτως χρήσιμη για όλους.
Καλωσήρθατε, λοιπόν, στον κόσμο του gluten free!!!! Θέλει λίγη προσπάθεια (έως πολύ) αλλά ο κόπος σας σίγουρα θα ανταμειφθεί με τα πρώτα αρνητικά αντισώματα.